Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας εμφανίστηκε "βασιλικότερος του βασιλέως", για να δικαιολογήσει μια πιθανή επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, με αφορμή την έναρξη της ΝΑΤΟικής άσκησης στην Αλβανία
Ως εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ εμφανίστηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος,ο οποίος βγήκε με δηλώσεις του να προετοιμάσει το έδαφος για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο, με αφορμή τη διεξαγωγή από χτες στην Αλβανία της ΝΑΤΟικής άσκησης "Σύνοδος Συνεργασίας" (Cooperative Assembly '98). Μάλιστα, δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο σε αυτό το ρόλο του, ο Α. Τσοχατζόπουλος, και αναπαράγοντας στο σύνολό της την αμερικανική προπαγάνδα, έκανε προσωπική επίθεση κατά του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλ. Μιλόσεβιτς,κατηγορώντας τον για εκκαθαρίσεις και σφαγές αμάχων Κοσσοβάρων και χρεώνοντάς του εξ ολοκλήρου τις ευθύνες "για την καταστροφή που δημιούργησε στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη".
Στις δηλώσεις αυτές, οι οποίες αποτελούν τη δικαιολογητική βάση για επέμβαση του ΝΑΤΟ, προέβη ο υπουργός Αμυνας στη διάρκεια της δεξίωσης για το γιορτασμό της Μέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, όταν ρωτήθηκε αν η ΝΑΤΟική άσκηση στην Αλβανία, όπου συμμετέχει και η Ελλάδα, αποτελεί "πρόβα τζενεράλε" μιας επέμβασης στο Κόσσοβο και ποια θα είναι η θέση της Ελλάδας σε μια τέτοια περίπτωση.
Απαντώντας, ο Α. Τσοχατζόπουλος είπε ότι "πολύ σωστά γίνεται η προετοιμασία και η αξιοποίηση των ασκήσεων, ώστε να διαπιστωθεί η δυνατότητα του ΝΑΤΟ να αντιδράσει δυναμικά, σε περίπτωση κατά την οποία χρειαστεί".Και συνέχισε: "Πρέπει και ο κ. Μιλόσεβιτς να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να προχωρεί σε πολεμικές εκκαθαρίσεις και καταστροφή ολόκληρων χωριών στο Δυτικό Κόσσοβο. Ο κ. Μιλόσεβιτς πρέπει να αντιληφθεί ότι όλα έχουν ένα όριο. Και ως εκ τούτου, το ΝΑΤΟ έχει την ευθύνη να διαμορφώσει μια αποφασιστική στάση απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα.Διότι, ναι μεν ο λεγόμενος "Απελευθερωτικός Στρατός" των Κοσσοβάρων έκανε τρομακτικό λάθος, διότι επιχείρησε πολεμική αντιπαράθεση. Ομως, και ο κ. Μιλόσεβιτς εκμεταλλεύεται αυτό το λάθος των Κοσσοβάρων, για να κάνει σφαγή, ουσιαστικά, αυτή την περίοδο, αυτές τις μέρες, αόπλων πολιτών. Η Ευρώπη, οι ευρωπαϊκοί λαοί, η διεθνής κοινή γνώμη δεν μπορούν να το ανεχτούν. Και αυτό πρέπει να το αντιληφθεί ο κ. Μιλόσεβιτς, ο οποίος έχει τεράστιες ευθύνες για την καταστροφή που δημιούργησε στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Στη βάση, λοιπόν, αυτών των δεδομένων, πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ καλώς κάνει και πραγματοποιεί τις ασκήσεις του. Πρέπει να στείλει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας.Βεβαίως, χρειάζονται αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για να κινηθεί έμπρακτα, περισσότερο αποφασιστικά, το ΝΑΤΟ. Το μήνυμα, όμως, πρέπει να σταλεί τώρα".
Στο μεταξύ, η ΝΑΤΟική άσκηση στην Αλβανία ξεκίνησε από χτες με τη συμμετοχή περίπου 1.700 στρατιωτών από 14 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ανάμεσά τους και ένα τάγμα Ρώσων αλεξιπτωτιστών. Από την Ελλάδα έχουν σταλεί στην Αλβανία για να πάρουν μέρος στην άσκηση ένας λόχος περίπου 40 αλεξιπτωτιστών, δύο ελικόπτερα (1 "Σινούκ" και 1 "Χιούι"), ένα μεταγωγικό C-130 και τρία μαχητικά F-16, που θα εξορμούν από ελληνικά αεροδρόμια. Θα συμμετάσχει ακόμα και η Ελληνική Δύναμη Αλβανίας, δύναμη ενός λόχου, που θα υποστηρίξει το λόχο αλεξιπτωτιστών. "Ελπίζουμε ότι αυτές οι ασκήσεις, υπό την ονομασία "Cooperative Assembly 98", που θα διαρκέσουν από τις 17 έως τις 22 Αυγούστου με τη συμμετοχή 75 ελικοπτέρων και μαχητικών αεροσκαφών, θα οδηγήσουν σε εκτόνωση της κρίσης στο Κόσσοβο", δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, ο οποίος επισήμανε ότι μία άλλη άσκηση του ιδίου τύπου θα διεξαχθεί το Σεπτέμβρη στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η διεξαγωγή των ασκήσεων είχε αποφασιστεί στα τέλη Μάη από τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ.
Ο διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Νότια Ευρώπη, ναύαρχος Τζόζεφ Λοπέζ,δήλωσε χτες ότι τα γυμνάσια που πραγματοποιούνται στην Αλβανία αποτελούν ένα "μήνυμα προς τις αντιμαχόμενες πλευρές στο Κοσσυφοπέδιο ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο". Ο Αμερικανός ναύαρχος, που προϊσταται των γυμνασίων, τόνισε ότι οι ασκήσεις "έχουν στόχο να συμβάλουν στη σταθερότητα στην περιοχή". Οι συγκεκριμένες ασκήσεις πάντως θα περιοριστούν στην περιοχή των Τιράνων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως μεταδίδεται από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, μείωσαν σημαντικά τη συμμετοχή τους στις ασκήσεις, καθώς χρειάστηκε να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στην Αφρική μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στις πρεσβείες του Ναϊρόμπι και του Νταρ ες Σαλάμ και την επιδείνωση της κρίσης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Η αμερικανική συμμετοχή στα γυμνάσια μειώθηκε κατά περισσότερο από δύο τρίτα, σύμφωνα με πηγές, πράγμα που, όπως αναφέρεται, λίγο έλειψε να προκαλέσει την απόσυρση ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες τελικά αποφάσισαν αν μετάσχουν στις ασκήσεις.