Σάββατο 25 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
"Καταψηφίστε τα εμπρηστικά νομοσχέδια"

Ψήφισμα που κατέθεσε η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" εγκρίθηκε ομόφωνα από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας

Να καταψηφίσουν τα εγκληματικά νομοσχέδια των υπουργείων Γεωργίας και Οικονομικών για τη νομιμοποίηση πλέον των 300.000 στρεμμάτων καταπατημένων εκτάσεων, κάλεσε τους βουλευτές η Νομαρχία Αθηνών,ύστερα από πρόταση του επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας",νομαρχιακού συμβούλου Σπύρου Χαλβατζή,με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αθήνας, στη συνεδρίασή του προχτές βράδυ, αναγνωρίζοντας τις ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων για τη συντήρηση του δίπτυχου πυρκαγιών - καταπατήσεων ενέκρινε ομόφωνα το σχετικό ψήφισμα που κατέθεσε η ΝΑΣ και μαζί με την αποτροπή της νομιμοποίησης των καταπατημένων απαιτεί ακόμη τα εξής:

  • Να ενισχυθούν οι υλικοτεχνικές υποδομές προφύλαξης, πυροπροστασίας και να προσληφθούν οι απαραίτητες δυνάμεις προστασίας του δάσους.
  • Να κηρυχτούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες περιοχές και να ληφθούν μέτρα για την υλοποίηση της αναδάσωσης.
  • Να ληφθούν όλα τα μέτρα, ώστε οι υπηρεσίες της Νομαρχίας να μπορούν να ανταποκρίνονται σε κάθε ανάγκη και σε κάθε πρόβλημα προστασίας και μη καταστροφής των δασών.
  • Να ληφθούν από τη Νομαρχία όλα τα μέτρα, ώστε να προληφθούν οι καταστροφές από ενδεχόμενες πλημμύρες του φθινοπώρου και του χειμώνα.
  • Να προστατευτούν και να αναδασωθούν οι ορεινοί όγκοι της Αττικής.

Ο Σπ. Χαλβατζής, κατά την παρέμβασή του στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, καταλόγισε εγκληματικές ευθύνες στην κυβέρνηση τόσο για τη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική - και μάλιστα μέσα στην αντιπυρική περίοδο - όσο και τη μείωση παράλληλα της υλικοτεχνικής υποδομής και των πυροφυλακίων ανά τη χώρα. Ομως η δασοπυρόσβεση είναι διαφορετικό πράγμα από τις αστικές φωτιές. Ετσι την ώρα που οι πυροσβέστες δίνουν και τη ζωή τους ακόμα - σημείωσε - το δυναμικό της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας απαξιώνεται καθημερινά.

Ειδικά για τα δασοκτόνα νομοσχέδια του Στ. Τζουμάκα και του Γ. Δρυ ο επικεφαλής της ΝΑΣ σημείωσε ότι διακρίνονται από τις εγκληματικές αντιλήψεις του προσπορισμού του κρατικού κορβανά πόρων και των μικροκομματικών, πελατειακών σχέσεων. Αυτά, υπογράμμισε, οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών και των καταπατητών.

Ο Σπ. Χαλβατζής υπενθύμισε τις πυρκαγιές που είχαν πλήξει την Αττική και πριν από δύο χρόνια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "πήραμε αποφάσεις εδώ τότε, φωνάξαμε, αλλά η κήρυξη αναδασωτέας όλης της καμένης περιοχής δεν έγινε".

Στο μεταξύ ο νομαρχιακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής της ΝΑΣ Νίκος Στεφανίδης ζήτησε την έκτακτη σύγκλιση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατολικής Αττικής με αφορμή τις πυρκαγιές στην Ανάβυσσο και τη Σαρωνίδα. Σε σχετική επιστολή του προς το νομάρχη και τον πρόεδρο του ΝΣ τους καλεί να καταδικάσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο την αναλγησία που δείχνει με την πολιτική της η κυβέρνηση απέναντι στις ανθρώπινες ζωές και την περιουσία του ελληνικού λαού και παράλληλα με τον απολογισμό των καταστροφών να ληφθούν από τη Νομαρχία τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων εμπρησμών το επόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου το ζήτημα των πρόσφατων πυρκαγιών στη Βόρεια Αττική δεν έγινε κατορθωτό να συζητηθεί ολοκληρωμένα, εξαιτίας της υποβάθμισης του θέματος από νομαρχιακούς συμβούλους, όπως κατήγγειλε χτες ο Ν. Στεφανίδης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ