Σάββατο 25 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΜΗΤΤΟΣ
Μετά τη φωτιά... το τσιμέντο

Αγία Μαρίνα, Ηλιούπολη.Μια περιοχή δημόσια, δασική και αναδασωτέα από το 1935, "σκαλωμένη" σε μια από τις πλαγιές του Υμηττού. Μέσα σε τέσσερα χρόνια έγινε δύο φορές στόχος εμπρηστών - το 1995 και σήμερα - με μοναδικό σκοπό, τον αποχαρακτηρισμό της από δασική έκταση και την επέκταση του Σχεδίου Πόλης. Αρωγός των καταπατητών και των κάθε λογής αυθαιρετούχων το ΥΠΕΧΩΔΕ. Μία φορά με το Προεδρικό Διάταγμα που έχει καταθέσει προς το Συμβούλιο της Επικρατείας και με το οποίο επιχειρεί τον αποχαρακτηρισμό τμημάτων του Υμηττού από τις ζώνες προστασίας και δεύτερη φορά με τη δημιουργία της περιφερειακής λεωφόρου, η οποία και θα σηματοδοτήσει τα νέα όρια της πρωτεύουσας προς το βουνό.

Οπως μας τόνισε ο Πάνος Τότσικας, μέλος της "Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση του Υμηττού", η συγκεκριμένη περιοχή από όπου ξεκίνησε η προχθεσινή φωτιά είχε γίνει στόχος των οικοπεδούχων από το 1950 με το διάταγμα του τότε βασιλιά Παύλου, που αποχαρακτήριζε την περιοχή από δασική. "Με το Προεδρικό Διάταγμα του νυν υπουργού ΠΕΧΩΔΕ επιχειρείται κάτι παρόμοιο, η ανατροπή παλιότερων ρυθμίσεων προστασίας του Υμηττού και ο αποχαρακτηρισμός σημαντικών τμημάτων του από τη μέχρι σήμερα λειτουργία τους".

Οπως φαίνεται λοιπόν από όλα όσα συμβαίνουν, όραμα των αρμοδίων δεν είναι η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά η "ανάπτυξη" μέσα από την καταστροφή του Υμηττού. "Το ΥΠΕΧΩΔΕ για την περιφερειακή λεωφόρο Υμηττού περιμένει την προσέλκυση επιχειρηματιών. Σχετική του μελέτη αναφέρει ότι οι ελεύθεροι χώροι κοντά σε μεγάλους κυκλοφοριακούς άξονες συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον όσων ασχολούνται με την κατασκευή εκθεσιακών χώρων και βιομηχανιών, κύρια στον κλάδο του επίπλου, αλλά και στους κλάδους τροφίμων και μηχανημάτων. Προβλέπει ωφέλειες που θα προκύψουν από τη δημιουργία ενός νέου εμπορικού άξονα", επισημαίνει ο Π. Τότσικας.

"Ζωντανό" παράδειγμα όλων αυτών είναι το Πικέρμι, όπου το ΥΠΕΧΩΔΕ προωθεί την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης, μιας έκτασης 3.000 στρεμμάτων, κατά ένα μέρος δασική, στην περιοχή του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών, για να γίνει ένας νέος οικισμός 20.000 ανθρώπων. Η περιοχή αυτή είχε καεί από παλιότερη πυρκαγιά και δεν κρίθηκε άμεσα αναδασωτέα από τον νομάρχη Ανατολικής Αττικής, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται στο "μάτι" των οικοπεδούχων. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και στην Πάρνηθα με το περιβόητο Ολυμπιακό Χωριό.

"Η περιφερειακή λεωφόρος θα σηματοδοτήσει τα όρια της πόλης, επισημαίνει ο Π. Τότσικας και συνεχίζει, θα αλλάξουν οι χρήσεις της γης και θα γίνουν εγκαταστάσεις δήθεν πολιτιστικές. Μέχρι στιγμής έχουν εκδηλωθεί πολλές προτάσεις από μεγάλα συμφέροντα να γίνουν διάφορες δραστηριότητες".

"Το Προεδρικό Διάταγμα, τονίζει ο Π. Τότσικας, θα βοηθήσει την επέκταση της πρωτεύουσας τόσο εδαφικά όσο και πληθυσμιακά, ενώ θα προωθήσει την όλο και μεγαλύτερη συγκέντρωση οικονομικών δραστηριοτήτων σε αυτήν".

Καταλήγοντας ο Π. Τότσικας σημείωσε: "Η Αθήνα είναι απαράδεκτη για το μέλλον των νέων γενεών. Υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή δεν είναι μόνο οι υπουργοί Γεωργίας και ΠΕΧΩΔΕ, υπεύθυνη είναι η συνολική πολιτική της κυβέρνησης για τα δάση. Δε χρειάζεται μόνο παραιτήσεις για να αλλάξει η κατάσταση, χρειάζεται γενική αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ