Παρασκευή 24 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μετατρέπουν τα Ειρηνοδικεία σε Μονομελή Πρωτοδικεία

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αρνήθηκε ακόμη και να γνωστοποιήσει το σχέδιο νόμου στους δικηγόρους. Το μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ Β. Δημόπουλος επισημαίνει τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχουν οι επιλογές Γιαννόπουλου για τους δικηγόρους μικρών και μεσαίων εισοδημάτων

Χωρίς να ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης προχωράει στα "μουλωχτά" στην κατάργηση των Ειρηνοδικείων, ενός θεσμού που έχει ιστορία πλέον των 160 χρόνων και με νομοσχέδιο που προτίθεται να φέρει κατακαλόκαιρο στο θερινό τμήμα της Βουλής, τα μετατρέπει σε Μονομελή Πρωτοδικεία.

Ο δικηγορικός κόσμος αντιδρά σ' αυτές τις μεθοδεύσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου και σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες οι δικηγόροι της Αθήνας στα γραφεία του συλλόγου τους, κατηγόρησαν τον υπουργό για τις καταστροφικές αλλαγές που σχεδιάζει στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Ιδιαίτερα, κατήγγειλαν την απαξιωτική τακτική και την αντιδημοκρατική συμπεριφορά προς το δικηγορικό κόσμο του Ε. Γιαννόπουλου, ο οποίος έφτασε στο σημείο να αρνηθεί ακόμη και να τους δώσει το σχέδιο του νομοσχεδίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εναντίον της μετατροπής των Ειρηνοδικείων σε Πρωτοδικεία είναι και οι δικαστικοί υπάλληλοι, ενώ ακόμη και εκ μέρους των δικαστικών λειτουργών εκφράζονται επιφυλάξεις για τα σχέδια του υπουργού Δικαιοσύνης, εξαιρουμένης της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) και φυσικά του προέδρου της Κ. Λυμπερόπουλου, πρόσφατα αναβαθμισμένου σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, ο οποίος είναι θερμός υπερασπιστής των επιλογών του Ε. Γιαννόπουλου.

Στη χτεσινή συγκέντρωση οι δικηγόροι επισήμαναν τη χρονική στιγμή που γίνονται οι αλλαγές, λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές, γεγονός που, όπως επισημάνθηκε, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να το αξιοποιεί, αλλά ενέχει και τον κίνδυνο οι υποψήφιοι δήμαρχοι να υπόσχονται στους δημότες τους τη λειτουργία Μονομελών Πρωτοδικείων στην περιοχή τους!

Τις καταστρεπτικές συνέπειες των σχεδιασμών του Ε. Γιαννόπουλου για τους δικηγόρους μικρών και μεσαίων εισοδημάτων επισήμανε ο Β. Δημόπουλος,μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ.

"Ο τρόπος που επιχειρείται η μετατροπή των Ειρηνοδικείων σε Πρωτοδικεία, μας είπε ο Β. Δημόπουλος, δε φέρνει αναβάθμιση της Δικαιοσύνης, όπως παραπλανητικά επιχειρείται να παρουσιαστεί στο λαό, καθώς είναι γνωστή η κατάσταση που επικρατεί στα ήδη υπάρχοντα Ειρηνοδικεία".

Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΣΑ, στο Ειρηνοδικείο Ιθάκης προβλέπονται μία θέση ειρηνοδίκη και άλλη μία γραμματέα, αλλά παραμένουν και οι δύο κενές. Στα δικαστήρια Κεφαλλονιάς υπάρχουν 14 οργανικές θέσεις και είναι καλυμμένες μόνο πέντε. Στο Πρωτοδικείο της Εδεσσας είναι καλυμμένες μόνο πέντε από τις 12 οργανικές θέσεις.

Παράλληλα, ο Β. Δημόπουλος ανέφερε ότι η μετατροπή των Ειρηνοδικείων σε Πρωτοδικεία θα είναι πλήγμα για τους δικηγόρους μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, οι οποίοι θα είναι αναγκασμένοι να περιπλανώνται στο λεκανοπέδιο Αττικής με τις γνωστές συνθήκες (κυκλοφοριακό κλπ). Από τις σχεδιαζόμενες αλλαγές θα ευνοηθούν τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία που διαθέτουν την αναγκαία τεχνική υποδομή, αλλά και το έμψυχο υλικό (έμμισθοι δικηγόροι με αμοιβές "ψίχουλα") και θα αναλάβουν πληθώρα υποθέσεων, παραγκωνίζοντας τους μικρούς και μεσαίους δικηγόρους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ