Παρασκευή 24 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χρειάζονται μαζικοί ενωτικοί αγώνες

Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Βαγγέλη Μπούτα, στη συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ

Κάλεσμα "για πιο μαζικούς, πιο ενωτικούς αγώνες, για να γλιτώσει η μικρή και μεσαία αγροτιά, για συνεταιρισμούς παραγωγικούς, εργαλεία αντίστασης στην εκμετάλλευση και το ξεκλήρισμα", απηύθυνε στους αγρότες ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μπούτας, μιλώντας στο Συνέδριο της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Παρουσιάζουμε εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του:

"Από μέρους του ΚΚΕ, μεταφέρω την ευχή να έχει επιτυχία η γενική σας συνέλευση και οι αποφάσεις να αντιμετωπίσουν τα οξυμένα προβλήματα του συνεταιριστικού κινήματος, που απειλείται με διάλυση από την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση και τον τρόπο που διοικούν οι πρασινογάλαζες διοικήσεις.Από αυτό το βήμα, παρέλασαν πριν από λίγο ο κ. υπουργός Εθνικής Οικονομίας και ο υφυπουργός Γεωργίας, οι οποίοι, με πρόσχημα τη διεθνοποίηση, εκβιαστικά έβαλαν το δίλημμα, ή αποδέχεστε την προσαρμογή στο διεθνές οικονομικό κλίμα ή μετά από εκεί το χάος και η καταστροφή.

Ομως, επιμελώς απέκρυψαν ή καλύτερα αποσιώπησαν ποιος κερδίζει από τη διεθνοποίηση και ποιος χάνει.Το ΚΚΕ πιστεύει, και έτσι είναι, ότι από τη σημερινή πολιτική, εκείνοι που κερδίζουν είναι το μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο, ευρωπαϊκό, αμερικάνικο και οι πολυεθνικές εταιρίες. Χαμένοι είναι οι μικρομεσαίοι αγρότες της χώρας μας, που είναι στο στόχαστρο αυτής της πολιτικής, που με ένταση υφίστανται την εκμετάλλευση και ταυτόχρονα απειλούνται με ξεκλήρισμα".

Καταστρέφουν τη μικρομεσαία αγροτιά

"Ολοι οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί μέχρι τώρα, και αυτοί που είναι υπό ψήφιση και αφορούν την αγροτική οικονομία, την οδηγούν στην καπιταλιστικοποίησή της, δηλαδή στην κατάργηση των μικρών και μεσαίων αγροτικών νοικοκυριών και στη θέση τους τη δημιουργία μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων, δηλαδή τσιφλικιών.

Παραγωγή θα υπάρχει στη χώρα μας, όπως την προγραμματίζει η ΕΕ και σύμφωνα με τα συμφέροντα των πολυεθνικών των τροφίμων, μόνο που θα την παράγουν τα μεγάλα αγροτικά νοικοκυριά και οι εταιρίες. Οικονομία θα υπάρχει στη χώρα μας, και ίσως καλύτερη από τη σημερινή, μόνο που αυτή θα ανήκει στους πλούσιους, στο μεγάλο κεφάλαιο και όχι στους μικρούς και μεσαίους αγρότες.

Οι συνεταιρισμοί θα αντικατασταθούν από τις ομάδες παραγωγών, που δεν έχουν καμία σχέση με το συνεργατισμό και το συνεταιρισμό φυσικών προσώπων, αλλά με τη συνένωση κεφαλαίων.

Στην παραπάνω κατεύθυνση, οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες η κυβέρνηση με την ψήφιση του νόμου για τον νέο ΟΓΑ, τη διάλυση των οργανισμών, τη δημιουργία της τράπεζας γης, με την αποδοχή των αποφάσεων και κατευθύνσεων της ΕΕ, μέσα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Μόλις πριν λίγο, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ ανέφερε τις αντιαγροτικές αποφάσεις για τον καπνό και το λάδι, που προβλέπονται στην αναθεώρηση της ΚΟΑ γι' αυτά τα προϊόντα. Μόνο, που ο κ. πρόεδρος και η ΠΑΣΕΓΕΣ, όταν οι αγρότες ήταν στους δρόμους, αυτοί υπονόμευαν τους αγώνες".

Κοροϊδία και εμπαιγμός

"Ο κ. Παπαντωνίου, στα πλαίσια της γενικότερης κυβερνητικής προπαγάνδας, λόγω και εκλογών στους δήμους και τις κοινότητες, υποσχέθηκε ότι θα δοθούν στην αγροτική οικονομία μεγαλύτερα κονδύλια για επενδύσεις από το τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Κατά πρώτον, δε γνωρίζει κανένας, ούτε ο ίδιος, ποιο θα είναι το σύνολο του τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Κατά δεύτερον, απέκρυψε το γεγονός ότι έργα που θα μειώνουν το κόστος παραγωγής, όπως αρδευτικά, απαγορεύονται να χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ. Δε θα γίνουν τα αρδευτικά Σμόκοβου και Αχελώου. Ο κ. Λαλιώτης τα απέκλεισε.

Κατά συνέπεια, για ποια ανταγωνιστικότητα και ποια παραγωγικότητα κάνουν λόγο οι υπεύθυνοι κυβερνητικοί παράγοντες, όταν η ίδια η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση βάζει εμπόδια;

Εδώ πρόκειται για κοροϊδία και εμπαιγμό και προπαγάνδα, για να μετριάσουν την επερχόμενη πολιτική καταδίκη και τις αντιδράσεις. Σε λίγο καιρό, θα αρχίσει η προπαγάνδα για τα δήθεν μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τους νέους αγρότες και φοβάμαι ότι στο παιχνίδι θα μπει και η ΠΑΣΕΓΕΣ.

Για ποια μέτρα κάνουν λόγο, όταν για να ενταχθεί κάποιος νέος αγρότης σε αυτά, πρέπει να διαθέτει για βαμβάκι πάνω από 160 στρέμματα, για σιτηρά πάνω από 700 κλπ. Και η μεγάλη υποκρισία είναι στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι δημιουργείται καλό κλίμα, για να ασχοληθεί κάποιος με τη γεωργία, χάρη των κυβερνητικών μέτρων".

Ποιος στέλνει το παιδί του στο χωράφι;

"Αλήθεια, κύριοι αντιπρόσωποι, ακούσατε από κάποιον ή εσείς οι ίδιοι προτρέψατε ποτέ τα παιδιά σας όταν μεγαλώσουν να γίνουν αγρότες στο επάγγελμα; Είμαστε σίγουροι, και αυτό γίνεται, ότι όλοι προσπαθούν με άλλο επάγγελμα να ασχοληθούν, γιατί κανείς μικρός ή μεσαίος αγρότης δεν έχει τις προϋποθέσεις να συνεχίσει να ασχολείται με την αγροτική δουλιά.

Είδα στην Καρδίτσα νέους αγρότες να εγκαταλείπουν και να παίρνουν το δρόμο για πιάτα στη Γερμανία και το κακό γίνεται μεγαλύτερο, γιατί προσπαθούν πρώτα να βγάλουν τα χρέη στην ΑΤΕ και μετά να μπορέσουν να ζήσουν. Αυτό βέβαια, συμβαίνει, σε όλη τη χώρα.

Το συνεταιριστικό κίνημα διέρχεται μια δύσκολη περίοδο, που, αν η ΠΑΣΕΓΕΣ δε συντονίσει τους αγώνες των συνεταιρισμών, αν συνεχίσει να κρατά την ίδια στάση μαζί με ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ, είναι βέβαιο ότι την ΚΥΔΕΠ και τις άλλες τριτοβάθμιες, που τις έκλεισαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, θα ακολουθήσουν δευτεροβάθμιες και πρωτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις, όπως Καρδίτσα, Λιβαδειά, Θεσσαλονίκη, Σέρρες κλπ.

Οσο η κυβέρνηση είναι υποταγμένη στην ΕΕ, τόσο θα προωθούνται αντισυνεταιριστικά μέτρα, όπως οι ομάδες παραγωγών, το σχέδιο νόμο για τους συνεταιρισμούς.

Η περίπτωση για τη διαγραφή των χρεών στους συνεταιρισμούς είναι χαρακτηριστική για την υποτακτικότητα της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων στα αφεντικά των Βρυξελλών.

Πέρα από τον τρόπο και ποιους συνεταιρισμούς περιλαμβάνει η ρύθμιση, δεν εφαρμόζεται γιατί δεν το επιτρέπει η Κομισιόν. Με όλα αυτά, σε λίγο δε θα υπάρχουν συνεταιρισμοί, δε θα υπάρχει ΠΑΣΕΓΕΣ, θα αλωνίζουν οι εμπορομεσάζοντες και οι βιομήχανοι των τροφίμων και της ένδυσης.

Στην καρδιά, στον πυρήνα αυτής της πολιτικής, δηλαδή στο να φύγουν οι μικροί και μεσαίοι αγρότες, συμφωνούν η ΝΔ, ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ. Η μόνη διαφωνία είναι στον τρόπο, με τον οποίο γίνεται αυτό. Γι' αυτό έχουν εξίσου μεγάλες ευθύνες".

Το ΚΚΕ προτείνει

"Το ΚΚΕ στήριξε και θα στηρίξει τους αγώνες των αγροτών για να μην περάσει αυτή η πολιτική. Καθημερινά δίνει τη μάχη σε Βουλή και Ευρωβουλή και θα συνεχίσει. Αυτό όμως δε φτάνει. Πρέπει οι ίδιοι οι αγρότες, τα όργανα των αγροτών, να οργανώνουν και να αναπτύσσουν αγώνα αντίστασης και αντεπίθεσης, για κατάργηση των ποσοστώσεων, προστίμων, για τιμές ικανοποιητικές, για χαμηλά επιτόκια, για ρύθμιση χρεών. Για παραγωγικούς συνεταιρισμούς σε όλα τα επίπεδα, που είναι το αντίδοτο στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, σε συνεταιρισμούς και διοικήσεις, που ήταν το όχημα για να περάσει η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Που υπερχρεώθηκαν, για λογαριασμό του κράτους και για ψηφοθηρικούς σκοπούς, που οι πλειοψηφίες των διοικήσεων έπαιξαν το ρόλο του κυβερνητικού και κομματικού εκπροσώπου.

Το ΚΚΕ προτείνει ένα ενιαίο μέτωπο αγροτών, εργατών, επαγγελματιών για ανατροπή αυτής της πολιτικής. Γιατί με μερεμέτια, εκεί που είναι τα πράγματα σήμερα, δεν αντιστρέφονται.

Εμπρός λοιπόν για πιο μαζικούς, πιο ενωτικούς αγώνες, για να γλιτώσει η μικρή και μεσαία αγροτιά, για συνεταιρισμούς παραγωγικούς, εργαλεία αντίστασης στην εκμετάλλευση και το ξεκλήρισμα".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ