Παρασκευή 24 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Φονική ξηρασία

ΑΒΑΝΑ.-

Μια ακόμα σκληρή δοκιμασία για τον κουβανικό λαό ήρθε να προστεθεί στα ήδη σημαντικά προβλήματα που δημιουργεί το δολοφονικό εμπάργκο. Η ξηρασία, που έχει πλήξει το Νησί της Επανάστασης, με καταστροφικά αποτελέσματα στην αγροτική παραγωγή και την οικονομία της Κούβας.

Ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο, στην προχτεσινή του ομιλία στο Εθνικό Κοινοβούλιο, είπε ότι την ξηρασία που έχει πλήξει κυρίως τις ανατολικές περιοχές της χώρας, τις οποίες ο ΟΗΕ έχει ήδη κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει ως τη χειρότερη του αιώνα. "Πιθανά, η πιο εκτεταμένη και καταστροφική ξηρασία στον αιώνα που διανύουμε και ίσως και προηγούμενων αιώνων", τόνισε ο Κάστρο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς τους αντιπροσώπους του λαού.

Η ξηρασία και η παρατεταμένη ανυδρία - αποτέλεσμα του φαινομένου Ελ Νίνιο, που έχει δημιουργήσει σειρά περίεργων καιρικών συνθηκών σε όλες τις χώρες της αμερικανικής ηπείρου - έχει πλήξει τις επαρχίες Ολγκίν, Λας Τούνας, Γκράνμα, Σαντιάγκο ντε Κούμπα και Γκουαντανάμο και έχει προκαλέσει την καταστροφή μεγάλων εκτάσεων φυτικών καλλιεργειών - "κλειδιών" της αγροτικής παραγωγής, αλλά και της διατροφής των Κουβανών, όπως ρύζι, φασόλια και καλαμπόκι. Η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί περισσότερο από 59%, εξαιτίας της ξηρασίας, ενώ αισθητά μειωμένη θα είναι και η παραγωγή του καφέ και της ζάχαρης, από τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας. Για το λόγο αυτό, από την περασμένη βδομάδα, ο Γκέρμαν Βαλντίβια,αντιπρόσωπος της Κούβας στο Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Παγκόσμια Διατροφή, ζήτησε την έκτακτη βοήθεια του Οργανισμού και την τεχνική υποστήριξη για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν οι πληγέντες επαρχίες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ανάλογο αίτημα είχε η Κούβα και το 1996 μετά τον τυφώνα που έπληξε τις δυτικές και κεντρικές επαρχίες, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς οι καλλιέργειες.

Η συνεδρίαση του Κοινοβουλίου είχε ως θέμα την πορεία της χώρας κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα με τις πρόσφατες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ο Φιντέλ Κάστρο συμπεριέλαβε την έκταση των καταστροφικών συνεπειών της ξηρασίας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τις προσπάθειες που θα πρέπει να καταβάλουν όλοι οι Κουβανοί πολίτες, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες του εμπάργκο, που επιδεινώνονται με τα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα, αλλά και με τον ιδεολογικό πόλεμο που έχουν εξαπολύσει πολλοί, με αφορμή τα νέα οικονομικά μέτρα. Μία προσπάθεια, όπως τόνισε, που έχει στόχο να κάμψει την επαναστατική συνείδηση των Κουβανών, προκειμένου να ευοδωθούν τα σχέδιά τους για την ανατροπή του σοσιαλιστικού καθεστώτος της χώρας. Μέρος αυτού του πολέμου είναι και η είδηση για την κατάσταση της υγείας του, που τη χαρακτήρισε "πέρα ως πέρα ψευδή". Την είδηση δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή η εφημερίδα "Νουέβο Χέραλντ" του Μαϊάμι, σύμφωνα με την οποία ο Κουβανός ηγέτης νοσηλεύτηκε τον περασμένο Οκτώβρη, διότι προσβλήθηκε από μία εν δυνάμει μοιραία ασθένεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ