Παρασκευή 24 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέα μετακίνηση Ρουγκόβα προς τις θέσεις του "Απελευθερωτικού Στρατού"

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Το "Κοινοβούλιο" των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου (που η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει) αποφάσισε χτες να "αναγνωρίσει" τον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου" (UCK) και να χαρακτηρίσει"νόμιμη" τη χρήση βίας "προκειμένου να επιτευχθεί η ανεξαρτησία", παρά το γεγονός ότι ο UCK υπέστη στρατιωτικές ήττες - με τελευταία αυτή του Οράχοβατς - από τη Σερβία.

Την ίδια ώρα στο Βελιγράδι, ο Γιουγκοσλάβος πρωθυπουργός, Μομίρ Μπουλάτοβιτς, ανακοίνωνε ότι η Γιουγκοσλαβία θα διευρύνει τη μετωπική ζώνη στη μεθόριο με την Αλβανία, προκειμένου να καταπολεμηθεί η έλευση μονάδων του UCK από το αλβανικό έδαφος.

Κατά το Γαλλικό Πρακτορείο, στην πρώτη "δημόσια διακήρυξή του", που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, το "Κοινοβούλιο" των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου τάχθηκε υπέρ "της συνέχισης των πολιτικών και στρατιωτικών προσπαθειών που αποβλέπουν στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου", αναγνωρίζοντας τον UCK και τη δράση του.

"Οι γενικευμένες πολιτικές και στρατιωτικές αποτυχίες της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο, η ενίσχυση της λαϊκής αντίστασης, η ισχυρή και άμεση ανάπτυξη του UCK προαναγγέλλουν την επερχόμενη ήττα του σερβικού ηγεμονισμού στο Κοσσυφοπέδιο", υπογραμμίζει το "Κοινοβούλιο" στη διακήρυξή του που υπογράφεται από τον "πρόεδρό" του, Ιντρίζ Χαζέτι.

Η αναγνώριση του UCK συνιστά προφανώς αλλαγή πορείας για τον Ρουγκόβα και τους συν αυτώ, οι οποίοι σε επίπεδο ρητορικής υπερασπίζονταν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου διά "ειρηνικών μέσων".

Στην υπόλοιπη επαρχία, σημείωνε το "Ασοσιέιτεντ Πρες", η κατάσταση παρέμενε ρευστή. Χιλιάδες πρόσφυγες εξακολουθούσαν να μετακινούνται προς περιοχές που ελέγχει ο UCK, αναζητώντας τροφή και φάρμακα. Δεν έλειψαν σποραδικές μάχες, με έναν νεκρό αστυνομικό από επίθεση ενόπλων να αναφέρεται από σερβικές πηγές στην περιοχή του Πετς.

Βελιγράδι και Πρίστινα αλληλοκατηγορούνταν χτες για "βαναυσότητες" σε βάρος πολιτών και ιερέων, κατά τη διάρκεια των μαχών στην περιοχή του Οράχοβατς. Η αλβανική πλευρά ζήτησε μάλιστα "διεθνή έρευνα".

Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση: "Επέμβαση τώρα"

Στο μεταξύ, η Συνέλευση της ΔΕΕ ανακοίνωσε χτες, ότι "είναι ελάχιστες" οι πιθανότητες ειρηνικής ρύθμισης στο Κοσσυφοπέδιο, εξαιτίας της "αποτυχίας της διεθνούς κοινότητας να παρέμβει" κατά την έναρξη της σύγκρουσης.

Η ΔΕΕ, υιοθετώντας σκληρούς τόνους προς το Βελιγράδι, υπογράμμισε παράλληλα ότι ο "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου" (UCK) "θα πρέπει" να περιληφθεί σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις διεξαχθούν για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

Η ΔΕΕ ζήτησε την αύξηση του αριθμού των διεθνών παρατηρητών στο Κοσσυφοπέδιο και πρότεινε να σταλεί στη μεθόριο του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ μια "ισχυρή και καλά εξοπλισμένη" διεθνής δύναμη προκειμένου να προληφθεί η εισροή όπλων και μια κλιμάκωση της βίας στην περιοχή.

Στην ΠΓΔΜ ο Χαβιέρ Σολάνα

Τις "σχέσεις ΝΑΤΟ - ΠΓΔΜ" και την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο συνεξέτασε στις συνομιλίες που είχε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, στα Σκόπια και την Οχρίδα με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Ο γγ του ΝΑΤΟ στις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόροφ εκτίμησε ότι η ΠΓΔΜ βρίσκεται "στον ορθό δρόμο" για την πλήρη ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, ανταπέδωσε τη φιλοφρόνηση, μεταφέροντάς του την "επιθυμία όλων των πολιτικών κομμάτων" να καταστεί η χώρα πλήρες μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής της ΠΓΔΜ ζήτησαν από το ΝΑΤΟ να "προστατεύσει τη χώρα" από τον κίνδυνο επέκτασης των συγκρούσεων του Κοσσυφοπεδίου.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Σολάνα επισήμανε ότι οι επισκέψεις του "δείχνουν τη σχέση μεταξύ ΝΑΤΟ και ΠΓΔΜ", καθώς και την "ανησυχία" του για την κατάσταση στην περιοχή.

Για το Κοσσυφοπέδιο είπε ότι κατά τις συνομιλίες που είχε τονίστηκε η ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής και διπλωματικής λύσης, "παρόλο που ο χρόνος είναι καθοριστικός παράγοντας".

Ο Σολάνα πάντως απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν το ΝΑΤΟ θα πρέπει να παρατάξει στρατιωτικές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων Γιουγκοσλαβίας - ΠΓΔΜ σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" ο Σολάνα είχε πει ότι "δεν υπάρχει" σχέδιο εγκατάστασης ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην ΠΓΔΜ και ότι "αυτό που προέχει" είναι η παράταση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ