Παρασκευή 17 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΧΙ στο τερατούργημα και από τη Θεσσαλονίκη

Συλλαλητήριο και πορεία οργάνωσαν σωματεία της πόλης. Προειδοποίηση για κλιμάκωση

Με σύνθημα "ΟΧΙ στις σειρήνες της υποταγής, στην αντεπίθεση βγαίνουμε εμείς",εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης διαδήλωσαν χτες την κατηγορηματική τους αντίθεση στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις. Την ώρα που εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης δήλωναν πως απορρίπτουν συνολικά το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Π. Αβραμόπουλος συμμετείχε στο στημένο διάλογο της ΟΚΕ, μαζί με άλλα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, "αδειάζοντας", ουσιαστικά, τους αγωνιζόμενους εργάτες, υπάλληλους και συνταξιούχους, που χτες έδωσαν την πρώτη ισχυρή απάντηση, με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που κάλεσαν τα πρωτοβάθμια σωματεία της πόλης.

Εκεί στο χώρο μπροστά από το Αγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, το ΟΧΙ της εργατικής τάξης στα παζάρια για το 8ωρο ακούστηκε ξεκάθαρα και καταγγέλθηκε η στάση της πλειοψηφίας των συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Στην ομιλία του, ο Στέφανος Μαυρίδης,πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο κατάστημα των Αφών Λαμπρόπουλου, καυτηρίασε τη στάση των συναινετικών ηγεσιών, που, κάτω από το βάρος των αντεργατικών μέτρων, την κατακραυγή των εργαζομένων και την πίεση των ταξικών δυνάμεων, σύρθηκαν στην κήρυξη της 24ωρης απεργίας στις 23 Ιούλη, ενώ την ίδια ώρα αποκαλύπτονται, μπαίνοντας σε συζήτηση για επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου. "Συζητούν για θετικά σημεία του νομοσχεδίου και για αρνητικά που πρέπει να απαλειφθούν, όπως έκρινε η ΓΣΕΕ, προσφέροντας έτσι ακόμη μια φορά την υπηρεσία τους στις κυβερνητικές επιδιώξεις, ενώ η πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΚΘ αρνήθηκε να συντονίσει τον αγώνα με συλλαλητήρια και άλλες μορφές, παρά τις σχετικές προτάσεις των ταξικών δυνάμεων. Γνωρίζουν καλά ότι το νομοσχέδιο αυτό δε χωράει φτιασιδώματα, δε σηκώνει διορθώσεις, γιατί η ουσία του είναι η αύξηση των κερδών του κεφαλαίου και η διάλυση του εργατικού κινήματος", κατέληξε ο Στ. Μαυρίδης.

Στη συνέχεια, με συνθήματα που έδιναν καθαρά την απόφαση για συνέχιση του αγώνα, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης: "Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση", "Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, 8ωρο, ασφάλιση, για όλους μας δουλιά".

Η πορεία μετατράπηκε σε μια πλατιά εξόρμηση, όπου οι διαδηλωτές καλούσαν το λαό και τους εργαζόμενους να δουλέψουν για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας στις 23 Ιούλη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ. Και η προειδοποίηση δόθηκε από εκατοντάδες εργαζόμενους με μια φωνή: "Οσο τις Βρυξέλλες έχετε οδηγό, εμείς στην αντεπίθεση μαζί με το λαό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ