Παρασκευή 17 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΣΑ και Συλλογικές Συμβάσεις

Λέξη τη λέξη, αλλά και συνολικά, το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις, σβήνει από τον εργασιακό χάρτη θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα. Χαρακτηριστικές είναι οι ρυθμίσεις για τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, οι οποίες ορίζουν την κατάργηση των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Προφανώς, για την κυβέρνηση η ύπαρξή τους θεωρείται ότι παραπέμπει σε "δογματικές αντιλήψεις" και "κεκτημένα του 1920", όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει, με απέραντο κυνισμό, αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για μια ελάχιστη προστασία του εργατικού εισοδήματος.

***

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι είναι δυνατό να συνάπτονται "ειδικές συλλογικές συμφωνίες αναφορικά με την εκτέλεση ορισμένου έργου", με τις οποίες "επιτρέπεται να ρυθμίζονται και τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων και γενικότερα οι όροι απασχόλησης του προσωπικού που πρόκειται να απασχοληθεί για την εκτέλεση του έργου". Μόνη... προϋπόθεση είναι να μη παραβιάζονται τα ελάχιστα όρια αμοιβών που καθορίζει η εκάστοτε Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

***

Σε άλλη παράγραφο, σημειώνεται ότι με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις, "επιτρέπεται" να καθορίζονται για τους νεοπροσλαμβανόμενους και για ένα χρόνο, αμοιβές τουλάχιστον ίσες με αυτές που ορίζει η ΕΓΣΣΕ.

Για πρώτη φορά μια νομοθετική ρύθμιση καταργεί Συλλογικές συμβάσεις Εργασίας. Οι εργαζόμενοι στα έργα των ΤΣΑ θα αμείβονται με το κατώτερο βασικό μεροκάματο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, ανεξάρτητα από την προϋπηρεσία τους, την ειδικότητά τους και την εργασία που παρέχουν! Σε ένα τόπο, αλλά και από περιοχή σε περιοχή, θα δημιουργηθούν εργαζόμενοι με αμοιβές πολλών ταχυτήτων, ενώ σε πρώτη φάση "τιμωρούνται" οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι σε περιοχές με αυξημένη ανεργία και προβλήματα. Η υποκρισία της κυβέρνησης, αν και αυτό είναι το λιγότερο, αποκαλύπτεται σε όλο της το... μεγαλείο, αφού για τη διευθέτηση επιμένει - υποτίθεται - στην αρετή της διαβούλευσης των "κοινωνικών εταίρων" και δεν επιβάλλει υποχρεωτικά το 10ωρο, αλλά στα ΤΣΑ νομοθετεί την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων. Το γεγονός είναι ένα: Αν η κυβερνητική πολιτική, όπως εκφράζεται σ' αυτό το νομοσχέδιο, είναι ο νεκροθάφτης των εργασιακών κατακτήσεων, τα ΤΣΑ είναι το φέρετρό τους...

Γ. Φ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ