Πέμπτη 16 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΥ ΒΟΤΣΙΚΑ
Δοσμένοι στον αγώνα

Είναι το έβδομο βιβλίο που μας δίνει ο Δήμος Βότσικας από τη μέρα που επαναπατρίστηκε. Στην πατρίδα του, την Ηπειρο, είναι γνωστός σαν ζωντανή ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, αλάθευτος σε ημερομηνίες, ονόματα, τοποθεσίες, όπου δόθηκαν μάχες, τραυματίστηκαν ή έπεσαν συναγωνιστές του. Ανάμεσα σ' αυτά, υπάρχουν και νεκρολογίες αγωνιστών που έπεσαν, με όλα τα βιογραφικά τους στοιχεία, που τα ήξερε από πρώτο χέρι ή τα συμπλήρωσε με ειδική έρευνα.

Η εργατικότητά του κοντεύει να γίνει θρύλος. Γράφει και σήμερα με φακό και μαρκαδόρο σε χοντρό μεγαλοσέλιδο χαρτί γιατί δε βλέπει. Είναι ένα φαινόμενο άξιο ιδιαίτερης προσοχής. Πρόκειται για έναν αγρότη, ένα θυμόσοφο παιδί του βουνού, που έχει το χάρισμα να βλέπει και να θυμάται τη λεπτομέρεια και ν' αφηγείται στο παραγώνι γλαφυρά. Αυτό το χαρακτήρα έχουν οι τριάντα ιστορίες του, που μας δίνει μέσα σε 90 σελίδες. Και μας τις δίνει μ' έναν τρόπο που να μην ξέρεις πότε αντιγράφει και πότε συνθέτει, ποιο είναι το πραγματικό και ποιο το φανταστικό. Πάντως, η κάθε ιστορία έχει σπέρμα αλήθειας, βασίζεται σε υπαρκτά πρόσωπα και γεγονότα. Μέσα απ' τα σύντομα κι απλά αφηγήματα περνάει ο ωραίος κόσμος των οραμάτων του.

Είναι ένας μαχητής της ζωής και της ιδέας. Από το ταμπούρι που διάλεξε, πολεμάει ακούραστα. Κι αυτή η μάχη τον κρατάει όρθιο στο χαράκωμά του. Τώρα, λέει, ότι μετά την κυκλοφορία των διηγημάτων του, ετοιμάζει πορτρέτα στελεχών κι αγωνιστών. Καλή δύναμη Δήμο. Και για την ένατη δεκαετία!

Ν. ΚΥΤΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ