Πέμπτη 16 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο νόστος και η ανταρσία

"Ποτέ δεν παρακάλεσα/ για τα δικά μου γένια/ μακρύνανε στην ξενιτιά/ μα έχω και τα χτένια/ Γυρίζω όπου γεννήθηκα/ όσο η γη γυρίζει/ ό,τι μου καίει την ψυχή/ μόνο αυτό αξίζει".

Το Κέντρο Δράματος του Παντείου Πανεπιστημίου θα παρουσιάσει τον "Κύκλωπα" του Ευριπίδη,σε μετάφραση Γιάγκου Ανδρεάδη,σκηνοθεσία Κίμωνα Ρηγόπουλου,σκηνικά - κοστούμια Σάββα Πασχαλίδη,μουσική Τάκη Κανέλλου,χορογραφίες Αντιγόνης Γύρα και φωτισμό Αλέκου Αναστασίου.Παίζουν: Γιάννης Κυριακίδης, Κίμων Ρηγόπουλος, Σταύρος Μαυρίδης, Δημήτρης Αγοράς, Βλάσης Ζώτης, Δημήτρης Κανέλλος, Μαρία Καραθάνου, Δημήτρης Μαργαρίτης, Νίκος Μαυρίδης, Κατερίνα Παρίση, Παναγιώτης Ραπτάκης, Τζένη Σκαρλάτου.Η πρεμιέρα θα δοθεί, στις 18 του Ιούλη,στο "Ευριπίδειο" Θέατρο Σαλαμίνας.

Είναι το τρίτο καλοκαίρι που το Κέντρο Δράματος ανεβάζει παράσταση με επαγγελματίες ηθοποιούς και συντελεστές.

"Η βασική ιδέα της σκηνοθεσίας - λέει ο Κίμων Ρηγόπουλος - στηρίζεται στον τρόμο που προκαλεί ο Κύκλωπας, στους σατύρους, τους υπηκόους. Από τη στιγμή που αυτοί δεν έχουν ισχυρό κίνητρο να απαλλαγούν από την κυριαρχία του Κύκλωπα και αισθάνονται βολεμένοι σε μια κατάσταση ομηρίας, δεν έχουν κανένα λόγο να εναντιωθούν στην εξουσία του. Αρχίζει, όμως, να τους κινητοποιεί η ιδέα της ανταρσίας με τον ερχομό του Οδυσσέα. Ο περίφημος νόστος της Οδύσσειας δεν είναι μόνο η επιθυμία της επιστροφής, είναι η ανυπακοή και απειθαρχία στην εξουσία. Είναι σχεδόν συνώνυμες έννοιες ο νόστος και η ανταρσία. Δεν είναι μια συντηρητική έννοια.Είναι ένα αποφασιστικό κίνητρο που μπορεί να σε κάνει επινοητικό στην εξέγερσή σου, να σε κάνει πρόθυμο να διακινδυνέψεις, επομένως να σε προετοιμάσει για μια εξέγερση".

- Πρόκειται για ένα έργο επαναστατικό;

- "Είναι ένα έργο ανατρεπτικό, εξεγερσιακό, διότι επισημαίνει ότι όπου περισσεύει ο λόγος, λείπει η δράση. Τα πολλά λόγια δεν είναι καλός σύμβουλος στην ανταρσία. Ο πιο σίγουρος δρόμος για την απραξία είναι η φιλολογία και η βυζαντινολογία".

- Τι συμβολίζουν ο Κύκλωπας και ο Οδυσσέας;

- "Ο Κύκλωπας τυφλώνεται επειδή δεν μπορεί να συλλάβει τα μηνύματα των καιρών. Δε βλέπει τον κίνδυνο που συνεπάγεται η εισβολή του Οδυσσέα, στο Βασίλειό του. Είναι αυτάρκης, αφόρητα κολακευμένος από τους υπηκόους και ιδιαίτερα από τον Σειληνό, των πατέρα των σατύρων. Αυτό τον κάνει να μην αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα. Η αναπηρία κάθε εξουσίας έγκειται στο ότι έχει μια λειψή, μια διεστραμμένη αίσθηση της πραγματικότητας και αυτό αποτελεί και το ευάλωτο σημείο της.Το μάτι του Κύκλωπα τυφλώνεται, η εξουσία του καταλύεται. Το ζήτημα είναι ποιος θα βρεθεί, να σπάσει τον ασφυκτικό κλοιό της κολακείας. Αυτό που δικαιώνει τον Οδυσσέα δεν είναι η ηθική ακεραιότητα ή καθαρότητά του, αλλά το γεγονός ότι έχει λόγο ύπαρξης. Και ο λόγος ύπαρξης ταυτίζεται με την επιθυμία, το νόστο. Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει κανέναν να "επιστρέψει", με μια έννοια δηλαδή να τον υποβιβάσει, στο πεδίο της αμνησίας. Η επιστροφή του Οδυσσέα δεν είναι επιστροφή στην οικογενειακή εστία. Αυτό θα ήταν μια πολύ συντηρητική εκδοχή του νόστου. Είναι η επιστροφή στο βασίλειο των επιθυμιών και αυτό είναι μια βασανιστική πορεία που δε θα επιτρέψει σε κανέναν να την ανακόψει".

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στην Κύπρο και στον αγώνα του κυπριακού λαού.

Σ. Α.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org