Μια βδομάδα κράτησης στο Τμήμα Μεταγωγών της Θεσσαλονίκης συμπλήρωσαν χτες τα δύο αδέλφια Βασίλης και Ματθαίος της οικογένειας Αγκιούλ που μετά από 11 χρόνια παραμονής στη χώρα, κινδυνεύουν να απελαθούν στην Τουρκία.
Η οικογένεια Αγκιούλ, ανήκει στην εθνότητα των Ασσυροχαλδαίων και είναι τουρκικής υπηκοότητας. Το 1987 ο Α. Αγκιούλ με τη σύζυγό του και τα 4 παιδιά τους, όλοι χριστιανοί ορθόδοξοι, έφυγαν από την Κωνσταντινούπολη και ήρθαν στη Θεσσαλονίκη. Από τότε κατοικούν στο Δήμο Συκεών. Ο Γιώργος σήμερα είναι σπουδαστής στο Τμήμα Λογιστών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και μαζί με τον Βασίλη και τον Σπύρο εργάζονται σε εργαστήρια αργυροχρυσοχοϊας, ενώ ο Ματθαίος εδώ και ένα χρόνο διατηρεί ο ίδιος επιχείρηση αργυροχρυσοχοϊας στις Συκιές. Επί 11 ολόκληρα χρόνια ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, ανανεώνοντας κάθε χρόνο την άδεια παραμονής τους. Στις 15 Γενάρη έληξε η άδεια παραμονής τους και έκαναν αίτηση για ανανέωση. Ξαφνικά, η αίτησή τους απορρίφθηκε με το αιτιολογικό ότι "δεν προσκόμισαν στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες". Οπως είναι όμως γνωστό, η σύμβαση της Γενεύης του 1951 αναγνωρίζει ως καταστατικούς πρόσφυγες τους Ασσυροχαλδαίους.
Στις 2 του Ιούνη απορρίφθηκε η αίτηση που υπέβαλαν κατά της απόφασης και τους ορίστηκε χρονικό περιθώριο 7 ημερών προκειμένου να αναχωρήσουν από την Ελλάδα. Στη συνέχεια συνελήφθησαν τα δύο αδέλφια. Οι υπόλοιποι τις πρώτες μέρες κρύβονταν από την Αστυνομία και παράλληλα κίνησαν διαδικασία για την άρση της απόφασης απέλασης. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την πολιτογράφησή τους, δεδομένου ότι ένα από αυτά που ζητά το υποργείο Εσωτερικών είναι πιστοποιητικό με το οποίο να βεβαιώνεται ότι δεν έχει εκδοθεί απόφαση για την απέλασή τους από την Υπηρεσία Αλλοδαπών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ξαφνικά, μετά από 10 χρόνια νόμιμης παραμονής ως Ασσυροχαλδαίοι πρόσφυγες, τα μέλη της οικογένειας Αγκιούλ εμφανίστηκαν στα αρχεία του Αλλοδαπών ως βουλγαρικής εθνότητας. Και αυτό το λάθος (;) μπορεί να αποδειχτεί μοιραίο για την οικογένεια και κυρίως για τα παιδιά που αν επιστρέψουν στην Τουρκία, θα υποστούν τις συνέπειες ως ανυπότακτοι.
Διάβημα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ώστε να μην απελαθούν, διότι κινδυνεύει η ζωή τους, πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου, αλλά και άλλοι παράγοντες του τόπου.