Τις ψηφοθηρικές ανάγκες της κυβέρνησης εξυπηρετεί η εξαγγελία για μονιμοποίηση 25 - 30.000 υπαλλήλων αορίστου χρόνου
"Βιομηχανία" κατάθεσης και ψήφισης νομοσχεδίων στήνει στην καρδιά του καλοκαιριού το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, με το βλέμμα στραμμένο στις δημοτικές εκλογές και την εξυπηρέτηση των πολιτικών και ψηφοθηρικών αναγκών της κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος θεώρησε χτες σκόπιμο να εξαγγείλει πανηγυρικά την "τακτοποίηση" και μονιμοποίηση περίπου 25 - 30.000 υπαλλήλων του δημοσίου, οι οποίοι μέχρι τώρα έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, θύματα της άθλιας κυβερνητικής πρακτικής να τους κρατούν "ομήρους". Η μονιμοποίηση θα γίνει με νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά είναι άγνωστο πότε θα ψηφιστεί... Οι χιλιάδες εργαζόμενοι που υπάγονται στο καθεστώς των "αορίστου χρόνου", το οποίο, όμως, η κυβέρνηση επιμένει να μην καταργεί, υπηρετούν στο στενό δημόσιο τομέα και τα ΝΠΔΔ, όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι υπάλληλοι που θα μονιμοποιηθούν θα υποστούν αλλαγές στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς, όχι πάντα προς όφελός τους, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν προϊστάμενοι οργανικών μονάδων.
Το ίδιο νομοσχέδιο θα ρυθμίσει το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων των εργαζομένων στο Δημόσιο, για τις οποίες η εκφρασμένη κυβερνητική βούληση είναι να συνεχίσει να καθορίζει μονομερώς και κυρίαρχα όλα τα ζητήματα που θα περιλαμβάνονται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Στα νομοσχέδια που θα καταθέσει ο υπουργός μέχρι το τέλος του μήνα περιλαμβάνονται επίσης το νομοσχέδιο για τα οικονομικά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, καθώς και το νομοσχέδιο για τις αρμοδιότητες των περιφερειών και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τα οποία τώρα η κυβέρνηση "θυμήθηκε", τέσσερα χρόνια μετά τις προηγούμενες εκλογές...
Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης προωθεί προς ψήφιση δύο ακόμα νομοσχέδια. Το ένα αφορά τηνπολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους οικονομικούς μετανάστες, το οποίο θα είναι έτοιμο στο τέλος του μήνα. Με αυτό, όπως είπε ο υπουργός, θα ρυθμιστούν όλα τα θέματα που αφορούν τις προϋποθέσεις για την είσοδο και εγκατάστασή τους στη χώρα μας, καθώς και τα θέματα οργάνωσης της εδώ παραμονής τους. Ο υπουργός απέφυγε, ωστόσο, να αποκαλύψει το περιεχόμενο των διατάξεων του νομοσχεδίου και περιορίστηκε να δηλώσει ότι τα υπουργεία Εργασίας και Δημόσιας Τάξης διατηρούν τις αρμοδιότητες που έχουν.
Τέλος, ο υπουργός παρουσίασε νομοσχέδιο, με το οποίο συγκροτούνται δύο επιτροπές για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Βιοηθική, οι οποίες ουσιαστικά είναι ελεγχόμενες από την κυβέρνηση και υπάγονται απευθείας στον πρωθυπουργό. Αποστολή τους είναι να αποτελέσουν συμβουλευτικά όργανα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν στους παραπάνω τομείς.