Νέα φορολογική επιβάρυνση θα υποστούν οι εργαζόμενοι και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα το 1999, αφού η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να μην επιφέρει καμία φορολογική ελάφρυνση με τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, ενώ την ίδια στιγμή προτίθεται να συρρικνώσει ακόμη περισσότερο τις κρατικές δαπάνες. Αυτό προκύπτει από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή των υφυπουργών Γ. Δρυ και Ν. Χριστοδουλάκη, με αντικείμενο την πορεία εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού και την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 1999.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πνεύμα που επικράτησε στη χτεσινή σύσκεψη ήταν να μην προωθηθεί καμία φορολογική ελάφρυνση με τον προϋπολογισμό του 1999, πράγμα που σημαίνει ότι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα θα υποστούν πρόσθετη επιβάρυνση, δεδομένης της περαιτέρω συμπίεσης των εισοδημάτων, αλλά και της διατήρησης του αφορολόγητου ορίου στα ίδια απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα.
Πέρα από τα παραπάνω όμως, οι εργαζόμενοι θα υποστούν ένα ακόμη πλήγμα με τον επερχόμενο προϋπολογισμό, αφού το σκέλος των δαπανών του προϋπολογισμού του 1999 θα είναι εκείνο που θα κληθεί να σηκώσει τελικά το μεγαλύτερο βάρος της λεγόμενης δημοσιονομικής προσαρμογής. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στη χτεσινή σύσκεψη οι δαπάνες του προϋπολογισμού του επόμενου έτους - ιδιαίτερα αυτές που επιτελούν κοινωνικό ρόλο - θα υποστούν νέα συρρίκνωση, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 2,1%. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η παραπάνω παράμετρος αναφέρεται και στην εξαμηνιαία έκθεση που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κεφάλαιο της έκθεσης για τις προοπτικές το 1998 και το 1999, "τα μέτρα πολιτικής που συνοδεύουν την προσαρμογή του νομίσματος" είναι:
Εξάλλου, στη χτεσινή σύσκεψη εξετάστηκε η μέχρι στιγμής πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού και εκτιμήθηκε η εφεξής πορεία, δεδομένου που θα προσμετρηθούν για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πρώτο εξάμηνο του 1998 που παρήλθε, διαπιστώθηκε για το σκέλος των δαπανών μία υπέρβαση της τάξης των τριών μονάδων περίπου σε σχέση με τον ετήσιο στόχο που έχει τεθεί. Αυτό αποδόθηκε κυρίως στην εφαρμογή στο παραπάνω διάστημα μιας σειράς μισθολογίων, ενώ εκτιμήθηκε ότι η πορεία αυτή θα ανατραπεί στο δεύτερο εξάμηνο.
Τέλος, χτες δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών τα επίσημα στοιχεία για την πορεία των εσόδων στο α εξάμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο παραπάνω διάστημα, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 1997 κατά 14,18% έναντι ετήσιου στόχου του προϋπολογισμού 10,85%. Ειδικότερα τα φορολογικά έσοδα παρουσίασαν αύξηση 15%, τα έσοδα των τελωνείων 7,25%, τα έσοδα υπολόγου 40,49%, ενώ τα έσοδα από ΦΠΑ 14,36%.