Παρατηρητής στο αλισβερίσι των φαρμακοβιομηχάνων και φαρμακεμπόρων αποδεικνύεται η κυβέρνηση και διά του αρμόδιου υπουργείου εκφωνεί τα αποτελέσματα των συμφωνιών που προστατεύουν τα υπερκέρδη τους.
Ετσι, χτες, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε αυξήσεις 4% κατά μέσο όρο στις τιμές 87 νοσοκομειακών φαρμακευτικών σκευασμάτων που χαρακτηρίζονται "αναντικατάστατα" και έγιναν μετά από αίτηση των φαρμακοβιομηχάνων και με τη δικαιολογία ότι μετά την υποτίμηση ακρίβυναν οι εισαγόμενες πρώτες ύλες. Ταυτόχρονα το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε και μειώσεις μέχρι 7% στις τιμές 29 φαρμάκων - κυρίως αντιβιοτικών - ευρείας κυκλοφορίας, μετά από σχετικό αίτημα των εταιριών που τα διακινούν για να μπουν στη λίστα.
Τέλος, η κυβέρνηση κομπάζει ότι η φαρμακευτική δαπάνη των ταμείων μειώθηκε τον Απρίλη, πρώτο μήνα εφαρμογής της λίστας, κατά 23,5% σε σχέση με το Μάρτη, ενώ το Μάη κατά 27%. Ταυτόχρονα όμως μειώθηκε και η συνταγογράφηση κατά 6,5% που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι συνέχισαν τις φαρμακευτικές τους αγωγές πληρώνοντας απ' την τσέπη τους.
Πέρα όμως απ' αυτό η κυβέρνηση αποσιωπά και τούτο: Τα φάρμακα που πήραν αυξήσεις κατά 4% - και διατίθενται στα νοσοκομεία - είναι παράγωγα αίματος, εμβόλια, ανοσοσφαιρίνες.
Ομως με βάση την υπουργική απόφαση για τα νοσήλια, που υπέγραψε η κυβέρνηση στις 3.2.1998, δεν περιλαμβάνονται στο νοσήλιο "ανοσοσφαιρίνες κάθε τύπου, υποκατάστατα πλάσματος και παράγωγα αίματος" που σημαίνει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα πληρώσουν πέραν των - τουλάχιστον - 20.000 δραχμών για το νοσήλιο και ξεχωριστό κόστος για κάθε φάρμακο απ' τα παραπάνω. Και όταν γίνει η εξόφληση - γιατί ακόμα δεν έγινε - τότε να δούμε ποιος θα είναι ο λογαριασμός των ταμείων για τις φαρμακευτικές δαπάνες...