Τετάρτη 8 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΙΟΥΣΙΟΥ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εκσυγχρονισμός του δημόσιου ΟΣΕ

- Οι εργαζόμενοι λέτε ΝΑΙ ή ΟΧΙ, τελικά, στην εξυγίανση του ΟΣΕ; Η κυβέρνηση επικαλείται ότι ο ΟΣΕ είναι ελλειμματικός. Μπορεί να γίνει κερδοφόρος;

- Θεωρούμε ότι η "εξυγίανση" του ΟΣΕ που προωθεί η κυβέρνηση μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησής του, είναι αρνητική, γιατί συρρικνώνεται το δίκτυο και χάνονται πολλές θέσεις εργασίας. Απαιτούμε εξυγίανση και εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ στην κατεύθυνση διατήρησης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του και όχι να περάσει σε χέρια ιδιωτών, με στόχο την κερδοφορία, γιατί αυτό θα σημάνει πολυποίκιλες επιπτώσεις και στο επιβατικό κοινό. Ιδιωτικοποίηση σημαίνει υπερκέρδη και αυτά θα βγουν από τον χρήστη του τρένου, μέσω του εισιτηρίου. Οσο για το ελλειμματικός, αυτό είναι μύθος. Το κράτος προσπαθεί να σταματήσει να επιδοτεί κάθε είδους κοινωνική δραστηριότητα, γι' αυτό εδώ και πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις προετοιμάζουν το έδαφος για τις ιδιωτικοποιήσεις. Σε κανένα δίκτυο στην Ευρώπη, η υποδομή, η συντήρησή της κλπ., δεν επιβαρύνει λογιστικά τον Οργανισμό. Εδώ τον επιβαρύνει. Με αυτή την έννοια ο ΟΣΕ είναι μέσα οικονομικά. Αν αυτή η υποχρέωση για συντήρηση, για έργα υποδομής, περάσει στο κράτος, που είναι υποχρεωμένο, όπως άλλωστε κάνει και τους δρόμους για τα αυτοκίνητα, τότε ο ΟΣΕ μπορεί να είναι κερδοφόρος, με μια σωστή βέβαια διαχείριση από πλευράς διοίκησης. Αυτό, όμως, έρχεται σε αντίθεση με τις επιταγές της ΕΕ, τις οποίες θέλουν να υλοποιήσουν η κυβέρνηση και οι συνεταίροι της.

- Η κατάργηση γραμμών του δικτύου τι προβλήματα θα δημιουργήσει;

- Εκτός από τον οικονομικό μαρασμό κάποιων επαρχιών όπως της Φλώρινας, των Δίκαιων - Εβρου κλπ., θα επιφέρει σημαντική μείωση των θέσεων εργασίας. Στόχος τους είναι να μειώσουν το δίκτυο από 2.500 χιλιόμετρα που είναι σήμερα σε όλη την Ελλάδα, σε 700 χιλιόμετρα, δηλαδή να κρατήσουν έναν άξονα με διπλή γραμμή, εκσυγχρονισμένο: Ειδωμένη - Θεσσαλονίκη - Αθήνα - Πάτρα. Ειδικά για τη Μακεδονία και τη Θράκη όπου επιτελείται το 80% του μεταφορικού έργου του ΟΣΕ και απασχολούνται 5.000 εργαζόμενοι, οι δείκτες ανεργίας θα εκτιναχτούν στα ύψη.

- Τι αλλαγές περιμένετε στον εργασιακό τομέα; Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να εκφραστεί αυτή η αντίδραση των εργαζομένων;

- Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο, όμως προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο. Οπως και στους άλλους δημόσιους οργανισμούς, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια επίθεση και ανάλογα με την αντίσταση που συναντάει προσαρμόζει την τακτική της. Εξάλλου, θεωρούμε πως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ταυτόχρονα με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων η κυβέρνηση προωθεί και το νομοσχέδιο για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, προκειμένου να παραδώσει έτοιμο το έδαφος, να δράσουν ευκολότερα οι ιδιώτες. Γιατί οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι τίποτε άλλο από σμπαράλιασμα των εργαζομένων, μείωση του εργατικού κόστους. Ειδικά για τον ΟΣΕ έχει καταθέσει επιχειρησιακό σχέδιο, που προβλέπει σε μια πενταετία μείωση των εργαζομένων από 11.900 σε 7.900. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει πως, αν δεν υπάρξει αντίδραση από τους εργαζόμενους, αυτό θα σημάνει μαζικές απολύσεις, αλλά και κατάργηση κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Ηδη αυτές τις μέρες, περιφερειακά, πραγματοποιούμε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Ομως η μόνη διέξοδος απέναντι στο μέτωπο κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μαζί με το ΣΥΝ, έχουν ταυτιστεί με τα συμφέροντα βιομηχάνων και εφοπλιστών, είναι η δημιουργία μετώπου εργαζομένων. Είναι ο αγώνας και μόνο ο αγώνας, όλων όσοι πλήττονται από την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων. Και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να παλέψουμε να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι.

Α. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ