Σάββατο 4 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αμείωτη ένταση και νέες αμερικανικές πιέσεις

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Σερβικές δυνάμεις ασφαλείας έσπασαν χτες την πολιορκία των ανδρών του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (KLA/UCK) στο Κίγιεβο, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν γιουγκοσλαβικά μέσα ενημέρωσης και επιβεβαίωσαν Δυτικοί διπλωμάτες.

Στο μεταξύ, βόμβα εξερράγη σε πεζοδρόμιο μπροστά από ένα κρατικό εμπορικό κατάστημα στην Πρίστινα, την πρωτεύουσα της σερβικής επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου, χωρίς να προκαλέσει θύματα, αλλά μόνο σημαντικές υλικές ζημιές, κατά αυτόπτες μάρτυρες.

Η σερβική πλευρά διατεινόταν χτες ότι το Κίγιεβο, όπου περίπου 25 άνδρες της σερβικής Αστυνομίας και 200 πολίτες ήταν περικυκλωμένοι από άνδρες του KLA, για δύο βδομάδες, απελευθερώθηκε από την πολιορκία στις 7.30 το πρωί.

Οπως μετέδωσε το Ρόιτερς, επικαλούμενο τις ίδιες πηγές, δυνάμεις της σερβικής Αστυνομίας εισήλθαν στην πόλη λίγο μετά την ανακατάληψή της.

Αξιωματούχος της Δημοκρατικής Ενωσης του Κοσσυφοπεδίου (LDK), του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος των Κοσσοβάρων Αλβανών, είπε ότι οι δυνάμεις της κυβέρνησης άνοιξαν το δρόμο από την Κλίνα προς το Κίγιεβο.

Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι ο στρατός και αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες (04.00) και η μάχη τελειώσει δύο ώρες αργότερα. Οι πληροφορίες για θύματα ήταν - κατά το Ασοσιέιτεντ Πρες - "ασαφείς και αλληλοσυγκρουόμενες".

Κλίντον: "Δεν αποκλείουμε καμιά επιλογή"

Σε πολιτικό επίπεδο, χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον κατηγόρησε ξανά το Βελιγράδι ως τον "κύριο υπεύθυνο" του "σημερινού αδιεξόδου", αλλά πρόσθεσε ότι "και άλλες" δυνάμεις είναι απρόθυμες να διαπραγματευτούν.

"Εξακολουθώ να υποστηρίζω μαζί με τους συμμάχους μας τη συνέχιση των (στρατιωτικών) προπαρασκευών του ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Κλίντον στο Χονγκ Κονγκ, υπενθυμίζοντας ότι η Ατλαντική Συμμαχία έκανε "μια σαφή, χωρίς διφορούμενα δήλωση, κατά την οποία δεν έχουμε αποκλείσει καμιά επιλογή".

Υπαινισσόμενος πιθανότατα τον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου", πρόσθεσε πως "και άλλοι", τους οποίους δεν κατονόμασε, "είναι απρόθυμοι να διαπραγματευτούν, όταν έχουν μια καλή μέρα ή μια καλή βδομάδα σε στρατιωτικό επίπεδο".

"Ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί αυτή η κρίση είναι να συναντηθούν όλα τα μέρη για να συζητήσουν", κατέληξε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Μιλόσεβιτς: "Ξαναρχίστε διάλογο"

Στο Βελιγράδι ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ζήτησε την Πέμπτη, υπό το φως της συνάντησης που αναμενόταν να έχει χτες το βράδυ με τον Αμερικανό πρεσβευτή στα Ηνωμένα Εθνη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, να επαναληφθεί "αμέσως" ο διάλογος για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, όπως μετέδωσε το κρατικό γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούνγκ.

"Πρέπει να ξαναρχίσει αμέσως ουσιαστικός διάλογος, να υπάρξει πρόοδος το συντομότερο (...) είναι το μόνο πιθανό μέσο επίλυσης των προβλημάτων του Κοσσυφοπεδίου (που προέρχονται από...) τον αυτονομισμό και την τρομοκρατία", είπε ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, αρνούμενος παράλληλα ότι οι σερβικές δυνάμεις επιτίθενται κατά αμάχων.

Η επίσκεψη Χόλμπρουκ είναι η πρώτη Αμερικανού αξιωματούχου στην περιοχή μετά το "δραματικό" ελιγμό της διπλωματίας των ΗΠΑ, η οποία ζητεί πλέον, όχι την αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο, αλλά την εκεχειρία και την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Σέρβων και Αλβανών. Πάντως, η πρότασή της για συμμετοχή του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", οποίος διεξάγει ένοπλο αγώνα και ελέγχει μεγάλο τμήμα της επαρχίας, δεν είναι διόλου σίγουρο ότι θα γίνει αποδεκτή από το Βελιγράδι, το οποίο έχει πολλές φορές στο παρελθόν αρνηθεί το διάλογο με τους "τρομοκράτες του KLA".

Σήμερα Σάββατο, ο Μιλόσεβιτς πρόκειται να έχει συνομιλίες στο Βελιγράδι με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Νικολάι Αφανασιέφσκι που αναχώρησε για τη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα.

Κατά το πρακτορείο Ιντερφάξ, που επικαλείται διπλωματικές πηγές, στη διάρκεια της επίσκεψης, δεν αποκλείεται να υπάρξει συνάντηση του Αφανασιέφσκι με τον Χόλμπρουκ.

Η επίσκεψη Αφανασιέφσκι, η διάρκεια της οποίας δε διευκρινίστηκε, έχει στόχο "τη συνέχιση των προσπαθειών της ρωσικής πλευράς για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για την έναρξη του πολιτικού διαλόγου" ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα.

Ρουγκόβα: "Ανεξαρτησία"

Στο μεταξύ χτες ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα δήλωσε πως ανήκει στον ίδιο η ευθύνη να "εκπροσωπήσει" τον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου": "Είμαι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου και με την ιδιότητα αυτή εκπροσωπώ το σύνολο του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου", είπε, ερωτώμενος αν θα δεχόταν να εκπροσωπήσει τον UCK στις διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι.

"Η αντιστασιακή οργάνωση (o UCK) που μάχεται τις σερβικές δυνάμεις κατοχής θα έπρεπε να επιδείξει περισσότερη υπευθυνότητα όσον αφορά την κατάσταση στην περιοχή (...) η καλύτερη λύση είναι ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο με όλες τις εγγυήσεις για τους Σέρβους, με καθεστώς διεθνούς προτεκτοράτου ως μεταβατικό στάδιο", πρόσθεσε ο Ρουγκόβα, μεταβάλλοντας - και κατά πολύ, μάλιστα - τη "μετριοπαθή" ρητορική του.

"Το Κοσσυφοπέδιο αποτελούσε τμήμα ενός κράτους (της πρώην Γιουγκοσλαβίας) που δεν υπάρχει πια (...). Η αυτονομία δεν είναι λύση, στόχος μας είναι ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο και αυτή είναι η βούληση του λαού των Κοσσοβάρων", είπε επί λέξει ο Κοσσοβάρος Αλβανός ηγέτης.

ΝΑΤΟικά σκάφη στην Αλβανία

Σκάφη που ανήκουν στη μόνιμη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο θα καταπλεύσουν μέσα στον Ιούλη για πρώτη φορά στην Αλβανία, όπου θα τα επισκεφθεί ο στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ, ανώτατος συμμαχικός διοικητής της Ευρώπης.

Η επίσκεψη των τεσσάρων πλοίων του ΝΑΤΟ στο Δυρράχιο (8 - 10 Ιούλη) εντάσσεται στις "προσπάθειες του ΝΑΤΟ για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή", ανακοίνωσε η ΝΑΤΟική διοίκηση στη Νάπολη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την "ανησυχία" του για την κατάσταση που επικρατεί στο Κόσσοβο, την "υποστήριξη της Συμμαχίας" προς τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσόβου και την "πεποίθησή του" ότι η αλβανική κυβέρνηση συμβαδίζει με την πολιτική του ΝΑΤΟ εξέφρασε ο γγ της Συμμαχίας Χαβιέ Σολάνα, μετά τις επαφές που είχε με τον πρωθυπουργό Φάτος Νάνο και τον υπουργό Αμυνας Λουάν Χαϊνταράγκα.

Ο Σολάνα σημείωσε πως οι Αλβανοί πρέπει να έχουν ενιαία φωνή με συμμετοχή και του "Απελευθερωτικού Στρατού", κάνοντας σαφές ότι και για το ΝΑΤΟ η οργάνωση αποτελεί παράγοντα στις εξελίξεις.

Πάντως, τόνισε, η νόμιμη εκπροσώπηση του λαού του Κοσσόβου δεν είναι άλλη από τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα, επιχειρώντας να "ισορροπήσει" έτσι την κατάσταση και ξεκαθαρίζοντας ότι η λύση στο ζήτημα του Κοσσόβου "πρέπει να είναι πολιτική".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενισχύονται οι πιέσεις και οι απειλές (1998-10-15 00:00:00.0)
Αμερικάνικου τύπου "αναζήτηση ειρήνης" και εκ Σερβίας; (1998-07-15 00:00:00.0)
Ανανέωση της "διπλωματικής κινητικότητας" (1998-07-07 00:00:00.0)
Προς "κλιμάκωση" της κρίσης; (1998-06-30 00:00:00.0)
Χόλμπρουκ: Αναμένονται Δυτικοί παρατηρητές (1998-06-27 00:00:00.0)
Απειλές, εκβιασμοί και αυξημένη κινητικότητα (1998-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ