Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Ιούλη 1998

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Φραγμός στην ιδιωτικοποίηση η συντονισμένη λαϊκή πάλη

Τα συμφέροντα της πατρίδας και του λαού μας, η άμυνα των συνόρων, δε συμβιβάζονται με τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα των μονοπωλίων και της άρχουσας τάξης

Ο πυρετός των ιδιωτικοποιήσεων, δεν αφήνει ανέγγιχτο ούτε τον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, παρά την όξυνση της κατάστασης στην περιοχή και τους κινδύνους που δημιουργούνται για τη χώρα και το λαό μας, λόγω της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης. Η κλιμάκωση της έντασης στα Βαλκάνια και η υποδαύλιση των εθνικιστικών αντιλήψεων και διεκδικήσεων, οι ανταγωνισμοί των "μεγάλων δυνάμεων", η προώθηση της διανομής του Αιγαίου, κλπ., δημιουργούν εύλογη και έντονη ανησυχία στο λαό. Πολύ περισσότερο, γιατί την ίδια ώρα, η πολιτική της άρχουσας τάξης προσανατολισμένη σταθερά σε μια πορεία πειθήνιας προσαρμογής στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη, παραχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα και παγιδεύει τη χώρα σε ποικίλους και επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς.

Σ' αυτές τις συνθήκες η ημερίδα του ΚΚΕ για τον ευαίσθητο τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, που πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο "Τιτάνια", αποκτά ιδιαίτερη και μεγάλη σημασία, αφού άπτεται του ζητήματος της εθνικής άμυνας και της ασφάλειας, των συνόρων της χώρας και του λαού μας.

Γιατί δεν μπορεί η κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που συνάδουν μαζί της, μπροστά στους υπαρκτούς κινδύνους, να παραδίδουν την αμυντική βιομηχανία και τους εξοπλισμούς βορά στο πολυεθνικό κεφάλαιο. Οπως τονίστηκε στην ημερίδα, "δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της Αμυντικής Βιομηχανίας στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, με βάση την οποία τα συμφέροντα των ξένων και ντόπιων μονοπωλίων προηγούνται των συμφερόντων της πατρίδας, της αμυντικής θωράκισης της χώρας, όταν οι Αμυντικοί Προγραμματισμοί δεν καθορίζονται από τα αρμόδια θεσμικά κρατικά όργανα, αλλά από τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία, με βάση τις αλλαγές της ιμπεριαλιστικής "νέας τάξης"".

Οι εργαζόμενοι σ' αυτούς τους χώρους, αλλά και όλος ο λαός, πρέπει να συνεχίσουν και να δυναμώσουν την πάλη τους για την επιβίωση και την ανάπτυξη των μονάδων. Η πάλη αυτή πρέπει να συνδυαστεί με πολιτική πάλη, με αλλαγή συσχετισμών σε πολιτικό επίπεδο, με τη διαμόρφωση ενός πλειοψηφικού ρεύματος που να υπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα του λαού στην προοπτική ενός Μετώπου Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού.


ΣΕΛ.  5   -   8

ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Στους δρόμους του αγώνα ενάντια στο έκτρωμα

Η έναρξη των κινητοποιήσεων διαδέχεται το κύμα οργής και καταδίκης, που ξεσήκωσε το αντεργατικό νομοθετικό τερατούργημα της κυβέρνησης, το οποίο έρχεται να συνθλίψει τις θεμελιακές εργατικές κατακτήσεις, να παροπλίσει το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα και να παραδώσει τον κάθε εργάτη χωριστά δέσμιο στην πιο ασύδοτη εργοδοτική αυθαιρεσία.

Ετσι, αύριο, Δευτέρα, γίνονται συλλαλητήρια σε Λάρισα και Τρίκαλα,ενώ συλλαλητήριο οργανώνουν την Τρίτη και στον Πειραιά,στις 7μ.μ. στην πλατεία Κοραή, εργατικά σωματεία. Ενημερωτική εκστρατεία ξεκινά από αύριο το Εργατικό Κέντρο Αθήνας,το οποίο απορρίπτει συνολικά το αντεργατικό έκτρωμα, ζητά την απόσυρσή του και οργανώνει Παναθηναϊκό συλλαλητήριο στις 16 του Ιούλη. Οι αντιδράσεις κορυφώνονται με την πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 23 του μήνα.


ΣΕΛ.  34   -   35

Προσφορές
  • Στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ Σοφοκλέους ΧΑΛΟΥΒΑ και για τα 80χρονα του ΚΚΕ προσφέρονται 1.000.000 δραχμές
  • Ο σ. Γιώργος Χατζηδάκης πρόσφερε στην ΚΟ Λήμνου 500.000 δρχ. ως πρώτη δόση για οικονομική ενίσχυση.
  • Ο Αχιλλέας Πετρίτης (Πολυχρόνης Βάης) και η γυναίκα του Λίτσα προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ζίτσας Ιωαννίνων, 200.000 δρχ.
  • Τα μέλη της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ της Νέας Υόρκης πρόσφεραν στο ΚΚΕ 460 δολάρια.


Ντοκουμέντο
Το ημερολόγιο του καπετάν Διαμαντή

Ενα ιστορικό ντοκουμέντο και ταυτόχρονα, ένα κείμενο σπάνιο, περιεκτικό και μεστό, με καταπληκτική ακρίβεια καταγραφής γεγονότων, προσώπων, καταστάσεων, αλλά και με "λακωνική" γραφή, φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας ο "Ρ". Πρόκειται για το προσωπικό ημερολόγιο του καπετάν Διαμαντή, πρωταντάρτη της Ρούμελης και διοικητή της II Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας


ΣΕΛ.  12
Αλιβέρι
Πολλαπλά συμφέρουσα η μονάδα λιθάνθρακα

Η κατασκευή μονάδας λιθάνθρακα από τη ΔΕΗ στο Αλιβέρι δεν είναι συμφέρουσα μόνο για τη βεβαρημένη από υψηλή ανεργία περιοχή αυτή, αλλά και για τη ΔΕΗ και την εθνική οικονομία γενικότερα. Σημαντικά και τεκμηριωμένα συμπεράσματα από ημερίδα της ΝΑΣ Ν. Εύβοιας


ΣΕΛ.  14   -   15
Αποκαλυπτικό
Ιδιωτικοποιείται και η διαχείριση των απορριμμάτων

Το δρόμο, για την περιβαλλοντοκτόνα καύση των απορριμμάτων, αλλά και την ιδιωτικοποίηση μεγάλου μέρους των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σχετικών με τη διαχείριση των απορριμμάτων, ανοίγει το νομοσχέδιο, που προετοιμάζουν τα υπουργεία Εσωτερικών και ΥΠΕΧΩΔΕ και αποκαλύπτει σήμερα ο "Ρ"


ΣΕΛ.  24   -   25
Ξεπούλημα τραπεζών
Βαριές και πολύμορφες οι συνέπειες

Μπορεί οι κυβερνητικοί παράγοντες να πανηγυρίζουν για τις κάποιες δεκάδες ή και εκατοντάδες δισεκ. δραχμές, που θα εισπράξουν από το ξεπούλημα των κρατικών τραπεζών, αλλά η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική, καθώς θα προκύψουν τεράστια και πολύμορφα προβλήματα σε όλους τους τομείς της εθνικής οικονομίας, αλλά και στα πλατιά λαϊκά στρώματα


ΣΕΛ.  16,    33

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ