Σάββατο 30 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Παράνομα τα ιδιωτικά "πανεπιστήμια"

Ορθώς το ΔΙΚΑΤΣΑ δεν αναγνωρίζει "πτυχία", που αποκτούνται με φοίτηση στα γνωστά Κέντρα Ελεύθερων Σπουδών και στη συνέχεια σε "συνεργαζόμενα" ξένα πανεπιστήμια

Παράνομα είναι "παραρτήματα" ξένων πανεπιστημίων, που λειτουργούν στη χώρα μας, με τη μορφή των ιδιωτικών Κέντρων Ελεύθερων Σπουδών! Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά τη χτεσινή διάσκεψή της, είπε "όχι" με συντριπτική πλειοψηφία (22-5) στη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί τις προσεχείς βδομάδες. Παράλληλα, η Ολομέλεια του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου με πλειοψηφία (17 - 10) απέρριψε την εισήγηση του αρμοδίου Στ' Τμήματος, για να αποσταλεί προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ),αν υπερισχύει το ελληνικό ή ευρωπαϊκό δίκαιο.

Με τις δύο αυτές σημαντικές αποφάσεις το ΣτΕ έβαλε φραγμό στα σχέδια όλων εκείνων που επιβουλεύονταν την κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας ανώτατης εκπαίδευσης και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Επίσης, το δικαστήριο επανέλαβε προηγούμενη νομολογία του, καθώς στο παρελθόν είχε κρίνει παράνομη και αντισυνταγματική τη λειτουργία των παραρτημάτων των Κέντρων Ελεύθερων Σπουδών, με την υπ' αριθμό 2274/1990 απόφασή του, όπου μεταξύ άλλων αναφέρονταν ότι "η αναγνώριση αυτή θα αποτελούσε καταστρατήγηση του Συντάγματος, που απαγορεύει τη σύσταση και τη λειτουργία ιδιωτικών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων".

Στη χτεσινή απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναφέρεται ότι είναι απολύτως νόμιμη η άρνηση του ΔΙΚΑΤΣΑ να αναγνωρίσει κάθε πτυχίο, που αποκτάται μεν στην αλλοδαπή από αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο, αλλά ένα τμήμα των σπουδώνγια την απόκτησή του πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Ετσι, τα δύο χρόνια σπουδών που κάνουν οι Ελληνες φοιτητές στα παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων που λειτουργούν στη χώρα μας, είτε είναι κοινοτικά, είτε όχι, ουσιαστικά είναι χωρίς αντίκρισμα.

Η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου, με την απόφασή της, απέρριψε προσφυγή κατά του ΔΙΚΑΤΣΑ που είχε υποβάλει η πτυχιούχος Κ. Κατσαρού - κόρη του βουλευτή της ΝΔ Ν. Κατσαρού, η οποία απέκτησε πτυχίο από γαλλικό πανεπιστήμιο, αφού τελείωσε τα δύο πρώτα χρόνια στο παράρτημα αυτού του πανεπιστημίου που λειτουργεί στην Ελλάδα ως Κέντρο Ελεύθερων Σπουδών και τα υπόλοιπα δύο χρόνια φοίτησε στη Γαλλία.

Το ΔΙΚΑΤΣΑ, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, νόμιμα αρνήθηκε την αναγνώριση του πτυχίου της και την παρέπεμψε στο πέμπτο εξάμηνο της ελληνικής νομικής σχολής, ενώ ουσιαστικά απάλειψε τα δύο χρόνια φοίτησης στο παράρτημα του ξένου πανεπιστημίου που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Το δικαστήριο επανέλαβε χτες για άλλη μια φορά προηγούμενη νομολογία του ότι στην Ελλάδα η τριτοβάθμια εκπαίδευση ανήκει αποκλειστικά στην εποπτεία του κράτους και ότι απαγορεύεται η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες, σύμφωνα με το άρθρο 16 του συντάγματος. Στην ίδια απόφασή του αναφέρει ότι "δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία στην Ελλάδα τμημάτων ή παραρτημάτων ΑΕΙ, τα οποία λειτουργούν ήδη στην αλλοδαπή και τούτο ανεξαρτήτως της νομικής μορφής, την οποία έχουν αυτά στη χώρα της κύριας εγκαταταστάσεώς τους, ως νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ