Παρασκευή 29 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εξι μήνες χωρίς τον Χρήστο Μετζελόπουλο

Την Κυριακή, 31 Μάη, κλείνουν 6 μήνες από τότε που έφυγε από κοντά μας ο κομμουνιστής ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΣ.

Γεννήθηκε πριν από 79 χρόνια στο Χρυσάνθιο από φτωχή αγροτική πολυμελή οικογένεια. Στα 20 του χρόνια, παντρεύτηκε και έκανε οικογένεια. Στα 21 του, αφήνοντας τη γυναίκα και τα δυο παιδιά του, εντάχθηκε στις γραμμές του ΕΛΑΣ και υπηρέτησε στο 12ο Σύνταγμα Αχαϊας, όπου ανέπτυξε πολλαπλή δράση. Την ίδια περίοδο έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Με την παράδοση του ΕΛΑΣ, το 1945, συνελήφθη πολλές φορές και δάρθηκε άγρια από ροπαλοφόρους παρακρατικούς. Φυγοδικούσε για αρκετό διάστημα μέχρι την ίδρυση του ΔΣΕ, οπότε και εντάχθηκε στις γραμμές του. Μετά την ήττα του ΔΣΕ, το 1949, ο Χρ. Μετζελόπουλος κρυβόταν και γυρίζοντας στο σπίτι του συνελήφθη από χίτες και ξυλοκοπήθηκε άγρια. Μεταφέρθηκε στις φυλακές της Πάτρας και αργότερα του Μεσολογγίου, όπου και καταδικάστηκε 6 φορές σε θάνατο (!), κατηγορούμενος για φόνους ανθρώπων που ζούσαν και ζουν ακόμα. Μετά από προσπάθειες της συντρόφισσάς του Γεωργίας,αποκαλύφθηκε η πλεκτάνη και μετά από 12χρονη φυλάκιση αθωώθηκε και αφέθηκε ελεύθερος. Στη συνέχεια, δραστηριοποιήθηκε στις γραμμές της ΕΔΑ μέχρι τα χρόνια της δικτατορίας, οπότε συνελήφθη και στάλθηκε στα Γιούρα για ένα χρόνο. Από το 1974, δραστηριοποιήθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ, όπου έδρασε σαν μέλος και στέλεχος στην Επαρχία Αιγιαλείας (γραμματέας ΚΟΒ, μέλος Αχτιδικής Επιτροπής και Αχτιδικού Γραφείου) μέχρι το θάνατό του.

Η συντρόφισσά του Γεωργία καταθέτει στη μνήμη του το ποσόν των 35.000 δρχ. στην ΑΕ Αιγιαλείας. Επίσης η ΚΟΒ Αιγείρας, η οποία φέρει το όνομα του, προσφέρει στη μνήμη του 30.000 δρχ στη ΝΕ Αχαϊας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ