Τετάρτη 20 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανοιχτή η παραίτηση

Σε μια εποχή κατά την οποία ανοιχτά παραμένουν μεγάλα προβλήματα που συνθλίβουν το χώρο των ΜΜΕ και στην οποία καθοριστικός οφείλει να είναι ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, δεν αποκλείεται αλλαγή στο "πρόσωπο" του προέδρου του ΕΣΡ. Το ενδεχόμενο υποβολής παραίτησης από τη θέση του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, δεν απέκλεισε χτες ο Γεώργιος Κασιμάτης, ισχυριζόμενος ότι με το νόμο που ψηφίστηκε το φθινόπωρο, είναι ασυμβίβαστη η πανεπιστημιακή ιδιότητά του με τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ. Και ο Γ. Κασιμάτης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θέτει "πάνω από όλα" την ιδιότητα του "πανεπιστημιακού δασκάλου".

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΣΡ, τέθηκε το μείζον θέμα των ημερών, η ψηφιακή τηλεόραση, χωρίς όμως μια συγκεκριμένη τοποθέτηση και άποψη, ενόψει μάλιστα της συζήτησης για την ψηφιακή στην κυβερνητική επιτροπή μεθαύριο Παρασκευή. Το ΕΣΡ, πάντως, όπως υπογραμμίστηκε, έχει "πλήρη αρμοδιότητα" στο θέμα της νομιμότητας της εισαγωγής του νέου συστήματος τεχνολογιών, στην εποπτεία της αδειοδότησης, των προγραμμάτων και των τεχνικών προδιαγραφών. Το ΕΣΡ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ευρώπη, τόσο όσον αφορά, όπως είπε ο Γ. Κασιμάτης, τη δημιουργία νέων κανόνων χρησιμοποίησης των νέων τεχνολογιών, όσο και τους κανόνες αγοράς. Επανέλαβε ότι και στην Ευρώπη τα θέματα αυτά βρίσκονται υπό μελέτη και πως στις περισσότερες χώρες δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη θεσμικό πλαίσιο.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί το θέμα της πρόσληψης προσωπικού βρίσκεται σε καλό δρόμο, αφού ήδη ο υπουργός Τύπου έχει υπογράψει τις συμβάσεις για την πρόσληψη πέντε νομικών, ενώ το ΑΣΕΠ θα προχωρήσει μέσα σ' ένα μήνα στην προκήρυξη διαγωνισμού για τις 17 μόνιμες θέσεις προσωπικού.

Χτες, επίσης, στο επίκεντρο της συνεδρίασης ήταν και η εκπομπή του Ανδρέα Μικρούτσικου "Επιτέλους μαζί" της 8.4.98, με καλεσμένους έναν τρανσέξουαλ και τη μητέρα του. Για τα όσα ειπώθηκαν στην εκπομπή, το ΕΣΡ κάλεσε τους υπεύθυνους του ΑΝΤΕΝΝΑ χτες, να δώσουν εξηγήσεις. Ο ΑΝΤΕΝΝΑ θα υποβάλει υπόμνημα μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ η απόφαση θα ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του ΕΣΡ. Αδοξο, όμως, ήταν το τέλος της "εξέτασης" των εκπομπών της ΝΕΤ και του Στέλιου Κούλογλου "Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα", που μιλούσαν για στημένα ρεπορτάζ και σκηνές, την περίοδο της κρίσης στη γειτονική Αλβανία. Το ΕΣΡ, όπως διευκρινίστηκε, δεν μπορεί να εξετάσει το θέμα γιατί έχει περάσει το χρονικό περιθώριο, το οποίο ήταν τρεις μήνες από την προβολή των εκπομπών. Το ΕΣΡ, πάντως, για το θέμα των στημένων ρεπορτάζ και κατασκευασμένων εικόνων, θα εκδώσει οδηγία - σύσταση την οποία θα στείλει στους τηλεοπτικούς σταθμούς, υπενθυμίζοντάς τους τις διατάξεις του νόμου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ