Τετάρτη 6 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ποιοι δε θέλουν το 35ωρο

Αντικείμενο διαπόμπευσης έχει καταντήσει το αίτημα για 35ωρο, από εργοδότες, κυβέρνηση, αλλά και τις πλειοψηφίες των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες ουσιαστικά αναιρούν το αίτημα, έτσι όπως το οραματίζονται και το διεκδικούν.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται σε αυτό σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να νομοθετηθεί, γιατί θα ήταν "καταστροφικό" για την Ελλάδα και ότι η οποιασδήποτε μορφής εφαρμογή του θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο "κοινωνικού διαλόγου" και συμφωνιών μεταξύ εργαζομένων - εργοδοτών... Μετά από όλα αυτά, δέχεται ότι... κάποτε και γενικά, η μείωση των ωρών εργασίας, μπορεί να είναι θετικό μέτρο.

Πολύ πιο συγκεκριμένοι είναι οι εργοδότες. Χθες, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος, τόνιζε σε άρθρο του στην "Εξουσία" ότι "ο ΣΕΒ είναι αντίθετος στη μείωση των ωρών εργασίας και στην καθιέρωση του 35ωρου, επειδή εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα, αλλά και στην απασχόληση"...

Η ΓΣΕΕ, με ευθύνη της πλειοψηφίας της, δέχεται ότι οι αλλαγές στο χρόνο εργασίας πρέπει να προέλθουν μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και η κυβέρνηση να θέσει απλώς κάποιο "πλαίσιο"... Ειδικότερα, βλέπει τη σταδιακή μείωση του χρόνου εργασίας σε μια τριετία, ώσπου να φτάσουμε στο 35ωρο και παράλληλα να στηριχτούν φορολογικά επιχειρήσεις "εντάσεως εργασίας" για να αντεπεξέλθουν στο κόστος τους. Δέχεται επίσης τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας - δηλαδή την κατάργηση του 8ωρου - με βάση το...35ωρο. Οι θέσεις αυτές είναι φανερό ότι αντιστρατεύονται το πραγματικό αίτημα για νομοθετικά κατοχυρωμένο 35ωρο - 5νθήμερο - 7ωρο, γενικής εφαρμογής, με αύξηση αποδοχών και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ