Σάββατο 2 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Στηρίζουμε κάθε αντιλαϊκό προσανατολισμό

Την αποφασιστικότερη παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδας στην άσκηση πίεσης για την αμεσότερη επιβολή των πλέον συντηρητικών σχεδίων, που συνδέονται με την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ απαίτησε, μιλώντας στη συνέλευση της Κεντρικής Τράπεζα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ιάσων Στράτος.Προτιμώντας σαφώς το νέο καθεστώς λειτουργίας της Τράπεζας Ελλάδας ως ανεξάρτητου πλέον από την κυβέρνηση ιδρύματος και απευθείας εξαρτώμενου από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, ο πρόεδρος της μεγαλοβιομηχάνων σημείωσε ότι "η τυπική ανεξαρτησία θα πρέπει να συνοδευτεί από την ουσιαστική υλοποίησή της". Σ' αυτά ακριβώς τα πλαίσια "ευελπιστεί" ότι η Τράπεζα Ελλάδας θα "παίξει έναν ακόμα σημαντικότερο ρόλο στο μέλλον".

Οι μεγαλοβιομήχανοι συμφωνούν με όλες τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις που προβάλλονται από την έκθεση του διοικητή και υπερθεματίζουν στο θέμα της επιτάχυνσης των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ παράλληλα εκτοξεύουν διάφορες απειλές μπροστά στο ενδεχόμενο μη υλοποίησής τους. "Αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει αμέσως σε δραστικές αποκρατικοποιήσεις - ισχυρίζονται - θα απομακρυνθούμε από τους στόχους αυτούς (σ.σ. της μείωσης των ελλειμμάτων, του πληθωρισμού και των επιτοκίων) και, ακόμα χειρότερα, γρήγορα θα οδηγηθούμε σε ένα νέο φαύλο κύκλο υποτιμήσεων, υψηλών επιτοκίων και πληθωρισμού".

Σε ό,τι αφορά την εισοδηματική πολιτική ο εκπρόσωπος των βιομηχάνων διαβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση θα κινηθούν μέσα στα όρια των προτροπών του Λ. Παπαδήμου. Δεν παρέλειψε, όμως, ν' ασκήσει κριτική στην Τράπεζα της Ελλάδας ότι "δεν τηρεί αυτόν τον κανόνα στη δική της περίπτωση και αντίθετα δίνει μεγάλες αυξήσεις".

Τέλος, εκτίμησε ότι "η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στην ΟΝΕ μέχρι το 2001" και πως σ' αυτή την κατεύθυνση "τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη συνέπεια και την ταχύτητα" εφαρμογής όλων των αντιλαϊκών επιλογών του μεγάλου κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ