Σάββατο 2 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Να διαφυλαχτεί η ανεξαρτησία του ΟΗΕ

Ενδιαφέρουσα συζήτηση έγινε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την εισήγηση για τις Μεταρρυθμίσεις στον ΟΗΕ. Παίρνοντας το λόγο ο Στρατής Κόρακας,βουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε τα παρακάτω:

Ο Καταστατικός Χάρτης ενός διεθνούς Οργανισμού αντανακλά τη συγκεκριμένη διεθνή κατάσταση και συσχετισμό δυνάμεων κατά τη στιγμή της ίδρυσής του. Ετσι ο Χάρτης του ΟΗΕ αντιστοιχεί στη διεθνή κατάσταση που επικρατούσε μετά την πολιτική και στρατιωτική ήττα του φασισμού και την ομόθυμη απαίτηση των λαών να μην ξαναγίνει πόλεμος και να αποκατασταθούν μεταξύ των κρατών, πάνω σε μια ισχυρή βάση, σχέσεις συνεννόησης και αμοιβαίου σεβασμού. Αντανακλά επίσης την απαίτηση των λαών να λύνονται οι διαφορές που ανακύπτουν μεταξύ των κρατών με το διάλογο και με μέσα πολιτικά.

Ηταν, πράγματι, αδιανόητο τότε ο ΟΗΕ να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα ή να εγγυηθεί ή έστω να δεχτεί την ανάμειξη στα εσωτερικά ανεξάρτητων κρατών. Εδώ και πενήντα χρόνια και ιδιαίτερα κατά τα 40 πρώτα χρόνια της ύπαρξής του, ο ΟΗΕ συνέβαλλε τα μέγιστα ως χώρος συνάντησης και διαλόγου μεταξύ των κρατών, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανέκυψαν στον κόσμο, στην εκτόνωση των κρίσεων και στην αναζήτηση βιώσιμων λύσεων σε όφελος των λαών και της ειρήνης.

Δεν ισχυριζόμαστε ωστόσο ότι ο ΟΗΕ κατάφερνε πάντα να ανταποκριθεί στην αποστολή του με την επιθυμητή αποτελεσματικότητα. Η περίπτωση της Κύπρου εξάλλου είναι αρκετά κραυγαλέα. Αυτή η κατάσταση έχει επίσης, πρέπει να το αναγνωρίσουμε, και τους συγκεκριμένους υπευθύνους της: είναι αυτοί που συστηματικά καταψήφισαν τις σωστές αποφάσεις του ΟΗΕ και εμπόδισαν την εφαρμογή τους ενθαρρύνοντας τον επιτιθέμενο, αν δεν ήταν αυτοί οι ίδιοι επιτιθέμενοι.

Είναι ακριβώς αυτές οι δυνάμεις που, σήμερα, μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και του Κινήματος των Αδεσμεύτων, μέσα στη νέα διεθνή συγκυρία, επιδιώκων την τροποποίηση του Καταστατικού του ΟΗΕ ώστε να τον θέσουν στην εξυπηρέτηση της πολιτικής τους, της προώθησης της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης. Γι'αυτό κυρίως προτείνεται η κατάργηση του δικαιώματος του "βέτο" στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας που υπήρξε κατάκτηση των λαών, όπως επίσης σταδιακή κατάκτηση των λαών ήταν και η σύνθεση του ίδιου του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στο πνεύμα αυτό, γίνεται λόγος και στην εισήγηση για διεύρυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας κυρίως με τη συμμετοχή της Γερμανίας και της Ιαπωνίας, για ριζική αλλαγή του υπάρχοντος ακόμη συσχετισμού δυνάμεων σ' αυτό το Οργανο. Στην πραγματικότητα, θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα Ηνωμένα Εθνη για τη νομιμοποίηση των ιμπεριαλιστικών - επεκτατικών βλέψεων και δραστηριοτήτων τους. Η περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας από την άποψη αυτή είναι εύγλωττη: ο ΟΗΕ κλήθηκε συχνά να επικυρώσει την πολιτική ή και στρατιωτική επέμβαση εκ των υστέρων. Και επειδή δεν τολμούν να αναγνωρίσουν ανοιχτά αυτές τις προθέσεις, για να δικαιολογήσουν την επιδίωξη αυτού του στόχου τους, επικαλούνται την ανάγκη για περισσότερη "διαφάνεια", "δημοκρατία", "αποτελεσματικότητα" και πολλά άλλα.

Φοβούμαι επίσης ότι και η κοινοβουλευτική συμμετοχή στον ΟΗΕ, που προτείνεται από την εισήγηση, αποτελεί απλώς σκόνη στα μάτια των λαών.

Η πρόταση για τη δημιουργία ενός "Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου απόλυτα ανεξάρτητου", όπως αναφέρεται στην εισήγηση, κινείται επίσης στην ίδια κατεύθυνση: ανεξάρτητου από τους λαούς αλλά όχι από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ενα τέτοιο δικαστήριο θα είναι ένα συμπληρωματικό μέσο στραγγαλισμού και κατατρομοκράτησης εκείνων των κρατών και των λαών που θα αντισταθούν στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη. Είναι βέβαιο ότι ένα τέτοιο δικαστήριο δε θα στραφεί ποτέ εναντίον δυνάμεων τέτοιων όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες, για εγκλήματα που διαπράττουν τόσο στο ίδιο το έδαφός τους όσο και γενικότερα στον κόσμο. Η νέα ιμπεριαλιστική τάξη δε θα τεθεί ποτέ στο εδώλιο του κατηγορουμένου αυτού του Διεθνούς Δικαστηρίου. Αντίθετα, φοβάμαι πολύ ότι στο εδώλιο αυτό θα βρίσκεται μόνιμα η αντίσταση των λαών.

Η εισήγηση που συζητάμε κινείται, δυστυχώς, ανεξάρτητα από τις πραγματικές προθέσεις και τη θέληση των ίδιων των εισηγητών προσωπικά, στις παραπάνω κατευθύνσεις. Γι' αυτό δεν μπορώ να το ψηφίσω.

Κατά τη γνώμη μας αυτό που πρέπει να ενισχυθεί είναι το κύρος του ΟΗΕ, να διαφυλαχτεί η ανεξαρτησία του, να διατηρηθεί πιστός στις ιδρυτικές του αρχές, που αντίθετα από ό,τι ισχυρίζονται μερικοί, δεν είναι ούτε αναχρονιστικές ούτε ξεπερασμένες. Επιβάλλεται να διατηρηθεί ως ένας Οργανισμός όπου τα έθνη είναι ίσα, πραγματικά ενωμένα, σε συνθήκες φιλίας, ειρηνικής συνύπαρξης, αδελφοσύνης. Ενας Οργανισμός που θα εγγυάται την κυριαρχία τους, που δε θα καταπιέζει ούτε θα υποτάσσει τους λαούς στη θέληση των ιμπεριαλιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ