Τετάρτη 29 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
"Καλή" η ΕΕ, "κακή" η κυβέρνηση

Κατηγορώντας την κυβέρνηση κυρίως για την "άρνηση διαλόγου" και αθωώνοντας πλήρως την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις εντολές της οποίας ακολουθεί ο Κ. Σημίτης και στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, ο πρόεδρος του ΣΥΝ - που είχε και την πρωτοβουλία για τη χτεσινή συζήτηση - προσπάθησε εις μάτην να εμφανίσει την εικόνα μίας αντιπολιτευτικής τακτικής.

Κύριο σχήμα στο οποίο στηρίχτηκε η ομιλία του ήταν η "καλή" Ευρωπαϊκή Ενωση από τη μία μεριά, που δείχνει ευαισθησία στον κοινωνικό τομέα, και η "κακή" κυβέρνηση από την άλλη, που δε συμμορφώνεται στις "ανθρώπινες" επιλογές της ΕΕ.

Χαρακτηριστικό αυτής της αντίληψης είναι και η άποψη που ανέπτυξε ο Ν. Κωνσταντόπουλος, σύμφωνα με την οποία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης βελτιώνεται συνεχώς η κοινωνική προστασία ενώ στην Ελλάδα μειώνεται η δαπάνη για την κοινωνική προστασία. Τη στιγμή που η πορεία προς την ΟΝΕ συνεπάγεται για τους λαούς όλων των ευρωπαϊκών κρατών χτύπημα των κοινωνικών κατακτήσεων, ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε ότι "αυτές οι χώρες αυξάνουν τις δαπάνες κοινωνικής προστασίας και μπαίνουν στην ΟΝΕ. Η Ελλάδα μειώνει τις δαπάνες κοινωνικής προστασίας και μένει εκτός ΟΝΕ".

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανακάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση "προτρέπει τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών να θεσμοθετήσουν την εξασφάλιση ενός ελαχίστου επιπέδου διαβίωσης για όλους τους πολίτες" και η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα "χωρίς πολιτική για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού".

Για το θέμα του διαλόγου για την προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών, ο Ν. Κωνσταντόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση, "όχι μόνο δε χρησιμοποιεί το διάλογο σαν μέσο επίτευξης ουσιαστικής συναίνεσης, αλλά ανατρέπει προγενέστερες θεσμοθετημένες διαδικασίες διαλόγου και περιθωριοποιεί την αξία και το ρόλο που έχει ο κοινωνικός διάλογος στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ