Αναβλήθηκε χτες η συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ για την έγκριση των συμβάσεων του Ιδρύματος με τα κρατικά νοσοκομεία, μετά την καθιέρωση των νέων νοσηλίων, που θα επιβαρύνει όλα ανεξαιρέτως τα ασφαλιστικά ταμεία με δυσβάσταχτο πρόσθετο κόστος.
Η αναβολή της συζήτησης έγινε μετά από αίτημα τεσσάρων μελών, εκπροσώπων των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ, και αποδοχή του εκπροσώπου του ΣΕΒ. Ο λόγος για την αναβολή, που επικαλέστηκαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, ήταν το αίτημα για το επιπλέον κόστος αυτών των αποφάσεων στο ΙΚΑ. Το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΚΑ.
Το αίτημα αυτό τέθηκε εκπρόθεσμα απ' τους συνδικαλιστές της κυβερνητικής παράταξης, καθώς γνώριζαν εξ αρχής ότι η εφαρμογή του διαφοροποημένου νοσηλίου θα είχε τρομακτικές επιπτώσεις στο Ιδρυμα. Δεν είχαν όμως θέσει θέμα, ούτε όταν ψηφίστηκε ο νόμος 2519/19:::::::77, ούτε όταν ετοιμαζόταν η Υπουργική Απόφαση για την αύξηση των νοσηλίων.
Αυτό που μπορεί να συμπεράνει κανείς από αυτή την τακτική είναι ότι πιθανά να είχαν πάρει άλλες διαβεβαιώσεις απ' τις ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, ενώ τώρα, που και αριθμητικά δεδομένα μιλούν για δραματικές επιπτώσεις, αναγκάζονται να επανεξετάσουν το ζήτημα.Με την αναβολή συμφώνησαν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων των συνεπών ταξικών δυνάμεων στο ΔΣ του ΙΚΑ, με την έννοια ότι δίνεται μια ευκαιρία στα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων και ιδιαίτερα της ΓΣΕΕ - απ' την οποία δεν ακούστηκε "κιχ" μέχρι τώρα - να επανεξετάσουν το θέμα.
Η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας υπογράφτηκε στις 10.2.1998 και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 99/10.2.1998).
Με την απόφαση αυτή καθιερώθηκαν δυο έννοιες νοσηλίων:
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με την απόφαση αυτή καθιερώνει το κλειστό νοσήλιο, όταν στην πράξη έχει διαφορετικό νοσήλιο για τρεις τομείς (βλέπε πίνακα 1). Απ' την παραπάνω έννοια του κλειστού νοσηλίου εξαιρούνται ακριβές εξετάσεις (βλέπε πίνακα 3) και μια σειρά φάρμακα, πλευρά που περιλάμβανε και η χτεσινή εισήγηση στο ΔΣ του ΙΚΑ.
Στην έννοια του συνολικού ενοποιημένου (κλειστού) νοσηλίου περιλαμβάνεται: "Κάθε ιατρική και νοσηλευτική προς τον άρρωστο συνδρομή που παρέχεται από το νοσοκομείο και η σχετική δαπάνη που πραγματοποιείται για την παροχή στον άρρωστο των ανωτέρω υπηρεσιών, ανεξάρτητα από το χρόνο νοσηλείας και τις τυχόν επιπλοκές στο συγκεκριμένο νόσημα για το οποίο νοσηλεύεται".
Η Υπουργική Απόφαση έχει την παράλογη "εκτίμηση ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται επιπρόσθετη δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και των ασφαλιστικών ταμείων, καθόσον η οριζόμενη νέα δομή νοσηλίου θα επιτρέψει τον ορθολογικό προγραμματισμό και έλεγχο της προσφοράς και ζήτησης των υπηρεσιών νοσηλείας και θα συμβάλει στην αποτροπή επιπλέον δαπανών".
Σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς, η εφαρμογή του διαφοροποιημένου νοσηλίου θα επιφέρει στο ΙΚΑ μια επιπλέον δαπάνη 40 δισεκατομμυρίων το χρόνο. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης θυμίζουμε ότι η προηγούμενη Υπουργική Απόφαση της 29.1.1993 προέβλεπε τα εξής: Θέση Γ: 15.500. Θέση Ββ: 18.500. Θέση Βα: 22.000. Θέση Α: 26.500.
Στην κοινή Υπουργική Απόφαση για τα νοσήλια προβλέπονται οι θέσεις Γ, Ββ, Βα, Α και πολυτελείας (βλέπε πίνακα 1). Στην εισήγηση όμως προς το ΔΣ του ΙΚΑ υπάρχει μόνο το κοστολόγιο για τη Γ θέση.
Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: Για ποιον προορίζονται οι υπόλοιπες, πλην Γ, - έστω και λίγες - θέσεις των δημόσιων νοσοκομείων;
Γ. Μ.