Ηχοι και ρυθμοί αυθεντικής κουβανικής μουσικής, γεύσεις και αρώματα από το μαγευτικό νησί της Καραϊβικής, που προσκαλούν σε γοητευτικές συναντήσεις. Ενα πενθήμερο γαστρονομικό και πολιτιστικό φεστιβάλ,που φέρνει την Κούβα πιο κοντά μας, διοργανώνεται από τις 17 έως τις 22 Μάρτη στο ξενοδοχείο "Χίλτον",υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Κούβας. Από τις 8 μμ, κάθε βράδυ, στο εστιατόριο "Τα νησιά", μάγειροι και μπάρμαν από την Κούβα θα ετοιμάζουν παραδοσιακές σπεσιαλιτέ και κοκτέιλ, ενώ ένας ειδικός τεχνίτης (σίγκαρ ρόλερ) θα παρουσιάζει την τεχνική του στο τύλιγμα των περίφημων πούρων Αβάνας. Ολα αυτά πλημμυρισμένα με μουσικά παραδοσιακά ακούσματα από τα σχήματα "3 ντε λα Αβάνα" και "Ντούο Τρινιτάριο",αλλά και με τους χορευτικούς ρυθμούς από τους δύο Κουβανέζους χορευτές που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του φεστιβάλ.
"Στόχος μας, είπε κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Αννα Μαρία Γκονζάλες,είναι μέσα από το πενθήμερο φεστιβάλ να κάνουμε γνωστό τον κουβανικό πολιτισμό. Οχι μόνο τη μουσική του, αλλά και σειρά παραδοσιακών προϊόντων, ορισμένα από τα οποία υπάρχουν από την εποχή που ο Κολόμβος ανακάλυψε την Κούβα". Οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα έχουν βέβαια τη δυνατότητα ν' ακούσουν σάλσα, αλλά κυρίως να γνωριστούν με την παραδοσιακή και σύγχρονη μουσική του νησιού. Διαχρονικά θα είναι και τα "ταξίδια" από τους δύο χορευτές, καθώς θα παρουσιάζουν δείγματα από τη χορευτική τέχνη της πατρίδας τους. Ρυθμούς, που "χόρευαν οι παππούδες και οι πατεράδες μας".
Μια συνάντηση, λοιπόν, με "αρώματα" από τη μακρινή Κούβα. Αρώματα, που αναβλύζουν, όπως είπε η πρέσβειρα, από "το πούρο, το ρούμι, τη μουσική, τη χαρά του λαού μας".
Στην προοπτική, εξάλλου, στενότερης επαφής Ελλάδας - Κούβας, εντάσσεται και η προσπάθεια να υπάρξει απευθείας πτήση από την Αθήνα προς την Αβάνα, γεγονός που θα συμβάλει στην ανάπτυξη των τουριστικών σχέσεων.