12μηνο, αυτοχρηματοδοτούμενο, με διορισμένους συμβούλους, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, από ιδιωτικού δικαίου εταιρία εξήγγειλε ο Ε. Βενιζέλος
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-
Την καθιέρωση δωδεκάμηνης διάρκειας Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης,εξάγγειλε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγ. Βενιζέλος, στη διάρκεια σύσκεψης με θέμα: "Η Θεσσαλονίκη του Πολιτισμού του 21ου αιώνα", που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο "Ολύμπιον". Το Φεστιβάλ θα λειτουργεί ως αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία και θα συγκεντρώνει το σύνολο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της πόλης, σε πέντε κύκλους, με τη συνεργασία θεατρικών, μουσικών, εικαστικών, κινηματογραφικών και φωτογραφικών φορέων της Θεσσαλονίκης.
Ο υπουργός δήλωσε ότι ο φορέας του φεστιβάλ θα έχει "ευέλικτο πυρήνα" και"καλλιτεχνικά εχέγγυα". Ομως, η προσπάθεια μοιάζει να αποβλέπει στον έλεγχο από την ηγεσία του ΥΠΠΟ των πολιτιστικών φορέων της πόλης. Μέλη της εταιρίας θα είναι οι εκπρόσωποι των φορέων, τους οποίους θα διορίζει ο ίδιος ο υπουργός. Λ.χ. το συντονισμό του τομέα του θεάτρου θα έχει το ΚΘΒΕ, για την ακρίβεια ο πρόεδρός του Δημ. Σαλπιστής,ο άνθρωπος που κινούσε πολλά νήματα στην "Πολιτιστική Πρωτεύουσα".
Αν και από τη σύσκεψη αποκλείστηκαν τα πολιτικά κόμματα, οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων και άλλοι φορείς, ώστε να διασφαλιστεί το τεχνητά, προκαταβολικά διαμορφωμένο "συναινετικό" κλίμα, ορισμένοι από τους παριστάμενους μίλησαν ανοιχτά για κινδύνους "διοικητικοποίησης" της τέχνης και για "συγκεντρωτισμό" στις πολιτιστικές δραστηριότητες της πόλης.
Στόχος του ΥΠΠΟ, όπως είπε ο Ε. Βενιζέλος, είναι η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη "αυτοχρηματοδότηση των θεσμών" και η εξασφάλιση εκτός ΥΠΠΟ πόρων. Στόχος που σημαίνει ο πολιτισμός θα πληρώνεται ακριβά από τους πολίτες, θα απευθύνεται στους λίγους με το πλούσιο βαλάντιο και ότι οι θεσμοί θα είναι εξαρτημένοι από εταιρίες "χορηγών".
Αναφορικά με τα μεγάλα λεγόμενα έργα της "Πολιτιστικής", τα οποία έπρεπε με τους αρχικούς υπολογισμούς να έχουν τελειώσει το 1997, ο υπουργός δήλωσε ότι η χρηματοδότησή τους είναι εξασφαλισμένη από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και έδωσε νέες ημερομηνίες παράδοσής τους. Το λιμάνι και το πρώην "Βασιλικό Θέατρο" είπε ότι "θα" είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του 1998, το Νταμάρι μέχρι το τέλος Ιουνίου και το Μέγαρο Μουσικής την Ανοιξη του 1999.