Τρίτη 10 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
Ενα βήμα εμπρός, δύο βήματα πίσω

Συζητώντας τα εφικτά και μόνο, αποφασίζοντας τις ελάχιστες επεμβάσεις, πελαγοδρομώντας ανάμεσα στο τι σώζεται και τι όχι από τη νεότερη ιστορία της πόλης, με άλυτο, όμως, και αδιευκρίνιστο το στόχο, δηλαδή τα σημεία σύνδεσης της Ενοποίησης, εξελίχθηκε και η χτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) που αφορούσε στις προμελέτες για τους αρχαιολογικούς χώρους: Φιλοπάππου, Ρωμαϊκής Αγοράς, Βόρειας και Νότιας κλιτούς της Ακρόπολης και του Ολυμπιείου.

Το μόνιμο συμπέρασμα, που προκύπτει από κάθε ανάλογη συνεδρίαση, είναι ότι οι μελετητές δεν πλησίασαν την Ενοποίηση και το ΚΑΣ εξακολουθεί να αναζητά τα ίχνη της, διασπώμενο ανάμεσα σε έξι διαφορετικές μελέτες και προσπαθώντας να προσδιορίσει τι σημαίνει ανάδειξη και τι μεγαλόπνοη Ενοποίηση.

Ετσι, στην περίπτωση της Ρωμαϊκής Αγοράς η μελέτη απορρίφθηκε στην ουσία της, δηλαδή οι παρεμβάσεις που περικλείονται στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά τελικά εγκρίθηκε! Τι εγκρίθηκε; Η απάλειψη των παλαιοπωλείων που ακουμπούν στον τοίχο της βιβλιοθήκης του Αδριανού, στην οδό Πανδρόσου. Το θέμα της σύνδεσης της βιβλιοθήκης με τη Ρωμαϊκή Αγορά και των απαλλοτριώσεων είναι θέμα για το οποίο θα αποφασίσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Η συζήτηση που προηγήθηκε αυτής της απόφασης επιβεβαίωσε ότι ακόμα και ενόψει της Ενοποίησης, δεν υπάρχει σαφής φιλοσοφία των απαλλοτριώσεων, της ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και της σχέσης της αρχαίας με τη νεότερη πόλη.

Για τη σύνδεση της Ρωμαϊκής με την Αρχαία Αγορά σχετική μελέτη θα φέρει ο μελετητής της Αρχαίας Αγοράς.

Στον αρχαιολογικό χώρο του Φιλοπάππου,το Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε την αναβάθμιση (κι όχι την κατάργηση) του "Ηχος και Φως", αφού ο μελετητής προτείνει χώρο μετεγκατάστασης. Το θέατρο της Δώρας Στράτου θα μεταφερθεί στη θέση του ημιτελούς θεάτρου. Το εστιατόριο "Διόνυσος" μένει ως έχει, αλλά αποφασίστηκαν μια σειρά απαλλοτριώσεις, όπως της πολυκατοικίας της οδού Αποστόλου Παύλου 1, καθώς και του πρατηρίου βενζίνης στην Απ. Παύλου 9, δίπλα στο θερινό κινηματογράφο.

Τα πέντε κτίρια του Αστεροσκοπείου θα στεγάσουν Αστρονομικό Μουσείο,αλλά απορρίφθηκαν μια σειρά προτάσεις που δεν ταίριαζαν με το χαρακτήρα του αρχαιολογικού χώρου, όπως η δημιουργία υδάτινης πισίνας (!), μουσείου, πληροφοριακού κέντρου κ.ά.

Η σύνδεση του Φιλοπάππου με την Αρχαία Αγορά θα επιτευχθεί πεζοδρομώντας την Αποστόλου Παύλου.

Η Β προμελέτη για τη βόρεια και νότια κλιτό της Ακρόπολης,όπως ακριβώς και εκείνη της Ρωμαϊκής Αγοράς,κρίθηκε "περιττή", γιατί ασχολήθηκε αποκλειστικά με τον αρχαιολογικό χώρο και με επεμβάσεις που θα μπορούσε να κάνει η Υπηρεσία. Αλλά και αυτή εγκρίθηκε (!), γιατί σε διαφορετική περίπτωση δε θα ήταν δυνατή η δημοπράτηση έργου. Δόθηκαν, λοιπόν εκ νέου οδηγίες στους μελετητές, γιατί εκτός των άλλων "έπρεπε" να μη χαθούν κοινοτικά κονδύλια.

Σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου πεζοδρομείται η Βασιλίσσης Ολγας, προκειμένου να συνδεθεί ο χώρος με το Ζάππειο. Η δημιουργία νέων κτιριακών εγκαταστάσεων απορρίφθηκε, ενώ από τον όμιλο αντισφαίρισης διατηρούνται τα κτίρια ως μνήμες, αλλά όχι και οι δραστηριότητές του. Οι εγκαταστάσεις του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου παραμένουν. Το θέμα του υπόγειου Γκαράζ θα συζητηθεί μαζί με όλα τα πάρκινγκ της ενοποίησης, ενώ τέλος θα αναβιώσει η κοίτη του Ιλισσού, εφόσον ο μελετητής προτείνει τρόπο συνεχούς ροής υδάτων.

Με την ολοκλήρωση από το ΚΑΣ της εξέτασης των έξι προμελετών σημειώθηκαν τα εξής: Αν και ορισμένες κρίθηκαν μη ικανοποιητικές, εντούτοις εγκρίθηκαν. Η ενοποίηση ακόμα δεν προσδιορίστηκε. Τέλος, έγινε τραγικά φανερό ότι η υπόθεση ξεκίνησε λάθος...

Δ. ΜΥΡΙΛΛΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμερικανικό τηλεπαιχνίδι επί αρχαιοτήτων!!! (2005-11-16 00:00:00.0)
Περισσότερα κάγκελα... (2001-10-18 00:00:00.0)
Ενοποίηση ερήμην των αρχαιολόγων... (2000-12-22 00:00:00.0)
Πολύπαθη η ενοποίησή τους (2000-12-14 00:00:00.0)
Στο παρά πέντε, με 6% απορρόφηση (1997-05-14 00:00:00.0)
Εργα με επιβλαβείς επιπτώσεις (1997-04-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ