Τρίτη 10 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Απεργία στο εσωτερικό, συλλήψεις στην Ευρώπη

ΑΛΓΕΡΙ.-

Μαζική και επιτυχημένη χαρακτηρίστηκε από τους διοργανωτές της η χτεσινή απεργία των μεταλλεργατών και άλλων εργατών και υπαλλήλων του Δημοσίου Τομέα στην Αλγερία, που διαμαρτύρονται για τα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περικοπές μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα. Στην απεργία, που διοργανώθηκε από τη Γενική Ενωση Αλγερινών Εργατών (GUAW) και από την Εθνική Ενωση Τελωνειακών Αλγερίας (UGTA), συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 μεταλλεργάτες, μηχανικοί και τελωνειακοί, που κατήγγειλαν τα σχέδια"αποσύνθεσης των κοινωνικών συνθηκών" και προειδοποίησαν ότι θα ακολουθήσουν κα άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η χτεσινή απεργία ακολούθησε τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν, ήδη, ξεκινήσει οι ταχυδρομικοί και οι εργαζόμενοι στον τομέα των τροφίμων. Οπως τόνισε, με δηλώσεις του ο επικεφαλής της Εθνικής Ενωσης Τελωνειακών Αλγερίας, η χώρα πλήττεται έντονα από την ανεργία, και ιδιαίτερα η νεολαία, και η προοπτική της ιδιωτικοποίησης των μεγαλύτερων κρατικών επιχειρήσεων επιδεινώνει το μείζον πρόβλημα της ανεργίας. Η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων συνέπεσε με την "επιχείρηση κατά της διαφθοράς" που έχει αρχίσει στο Δημόσιο Τομέα εδώ και λίγο καιρό η αλγερινή κυβέρνηση.

Εκκαθαρίσεις στο εσωτερικό, συλλήψεις στο εξωτερικό

Εντείνονται οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του αλγερινού στρατού κατά των εξτρεμιστών ισλαμιστών, ιδιαίτερα στην επαρχία της Αλγερίας. Εντούτοις, η αλγερινή κυβέρνηση δεν έχει, επισήμως, δώσει κανένα στοιχείο για την εξέλιξη των επιχειρήσεων, ούτε και σχολίασε την είδηση της σύλληψης, από τη βελγική αστυνομία, ομάδας υπόπτων για συμμετοχή σε ευρωπαϊκό δίκτυο προμήθειας όπλων στους ισλαμιστές εξτρεμιστές. Από την πλευρά τους, οι βελγικές αρχές υποστηρίζουν ότι πέτυχαν ισχυρό πλήγμα στην οργάνωση "Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα" της Αλγερίας, μετά από την περιπετειώδη σύλληψη 7 ατόμων, την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των βελγικών μυστικών υπηρεσιών, Μπαρτ βαν Λίζεμπεθ, ανάμεσα στους συλληφθέντες συγκαταλέγεται και ο Φαρίντ Μελούκ, άνθρωπος - "κλειδί", σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, για το δίκτυο παροχής όπλων και πλαστών εγγράφων στα μέλη της "Ενοπλης Ισλαμικής Ομάδας". Οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι ο Φαρίντ Μελούκ είναι βασικός συνδετικός κρίκος στο δίκτυο εξοπλισμού και υποστήριξης της Ενοπλης Ισλαμικής Ομάδας στην Ευρώπη και υπενθυμίζουν ότι ο Μελούκ, που έχει γεννηθεί στη Γαλλία, είχε καταδικαστεί ερήμην από γαλλικό δικαστήριο στις 18 Φλεβάρη σε 7 χρόνια φυλάκισης για "συνεργία με τρομοκρατική ομάδα και παραποίηση διοικητικών εγγράφων". Εκτιμούν, δε, ότι ο Μελούκ, που έχει εξαφανιστεί από τη Γαλλία από το καλοκαίρι του 1995, έχει εκπαιδευτεί σε στρατόπεδα του Αφγανιστάν και έχει πολεμήσει στη Βοσνία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ