Τρίτη 10 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Ελληνοτουρκικοί διαγκωνισμοί για το ρόλο του χωροφύλακα

Η Αγκυρα "πρόλαβε" την Αθήνα και με την αρωγή της Ουάσιγκτον προωθεί τη δημιουργία μιας πολυεθνικής μετακινούμενης ταξιαρχίας με έδρα την Ανδριανούπολη

Κανένα περιθώριο κινήσεων στα Βαλκάνια, δεν έχει αφήσει η Ουάσιγκτον στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία οραματιζόταν το ρόλο του "αντζέντη" των αμερικανικών συμφερόντων. Οταν, μάλιστα, η ατμόσφαιρα στο Κόσσοβο βάρυνε, εμφανίστηκε η Τουρκία ως η εκλεκτή της αμερικανικής διπλωματίας για το ρόλο του χωροφύλακα στην περιοχή.

Η Αγκυρα, έχοντας εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της Ουάσιγκτον προωθεί τη δημιουργία μιας πολυεθνικής μετακινούμενης ταξιαρχίας με έδρα την Ανδριανούπολη. Την περασμένη βδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα υπέβαλε σε αρμόδιους Ελληνες διπλωμάτες τη συγκροτημένη τουρκική πρόταση και προσκάλεσε την Ελλάδα στις σχετικές συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Αγκυρα από τις 16 μέχρι τις 18 Μαρτίου. Στις συζητήσεις αυτές, εκτός από την Ελλάδα, έχουν προσκληθεί και η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Σλοβενία και η Αλβανία.

Η ελληνική κυβέρνηση, όταν έγινε γνωστή η τουρκική κίνηση, αντέδρασε με αμηχανία, προβάλλοντας τις "δικές" της προτάσεις για τη δημιουργία πολυεθνικών δυνάμεων, οι οποίες μάλιστα είχαν υποβληθεί νωρίτερα.

"Εχει γίνει συζήτηση για τα θέματα της συλλογικής ασφάλειας στα Βαλκάνια, είπε σε σχετικές δηλώσεις του ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, στο πλαίσιο συναντήσεων που έχουν κάνει οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας ή οι Αρχηγοί των Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων των βαλκανικών χωρών. Η τελευταία έγινε στη Σόφια, όπου έλαβε μέρος ο Ελληνας Υπουργός Εθνικής Αμυνας. Διατυπώσαμε τις απόψεις μας για την ανάπτυξη τέτοιων δυνάμεων, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή".

Από την πλευρά του το υπουργείο Αμυνας, προκειμένου να αποδείξει πως πρώτο είχε προσφέρει τις υπηρεσίες του στους αμερικανο-ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, έδωσε στη δημοσιότητα μια επιστολή του υπουργού Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου, καθώς και ένα non paper, στο οποίο περιγράφονται οι ελληνικές προτάσεις για τη δημιουργία μιας πολυεθνικής δύναμης.

Η κίνηση της Τουρκίας, αντιμετωπίζεται από την ελληνική κυβέρνηση, ως κίνηση δημιουργίας "εντυπώσεων", η οποία δεν πρόκειται να έχει συνέχεια. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν μάλιστα, πως η ελληνικές προτάσεις είναι περισσότερο αξιόπιστες, και τελικά θα είναι αυτές που θα υλοποιηθούν...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ