Τρίτη 10 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Ν. Ροδόπης, αφιερωμένη στην επέτειο της 8 Μάρτη. Το θέμα της εκδήλωσης"Γυναίκα - Αιγαίο - Ειρήνη" ήταν έτσι κι αλλιώς και καυτό και επίκαιρο. Με τις εξελίξεις, όμως, στο Κόσσοβο η εκδήλωση απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη σημασία κι επικαιρότητα, αφού στην εκδήλωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο γεν. γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και συντονιστής του ευρωπαϊκού του τμήματος, Θανάσης Παφίλης,ενώ παρέμβαση έκανε και η πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων της μειονότητας κ. Χούλια Εμίν,εκπροσωπώντας το τμήμα γυναικών του συλλόγου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πολύ όμορφη και κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα του συλλόγου "Πολιτιστική Κίνηση Ν. Ροδόπης" και ήταν η μαζικότερη που πραγματοποίησε ποτέ ο σύλλογος γυναικών Ν. Ροδόπης.

Τις ομιλίες που έγιναν, όπως προαναφέραμε, και τη σύντομη αναφορά στα γενικότερα προβλήματα των γυναικών, της προέδρου του Συλλόγου Γυναικών Φακιρίου - Μαραγκού Γεωργίας,ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με απαγγελίες τουρκικών και ελληνικών ποιημάτων που διάβασαν οι Σουκράν Ραήφ,Γκιουλτέν Αλή Οσμάν,Παπαδοπούλου Αννα,Καραμανώλη Κάκια,Παπαδοπούλου Ελευθερία,Χρύσα Συρίγου,Βικτώρια Ευστρατίου και ελληνικά και τουρκικά τραγούδια, που έπαιξαν και τραγούδησαν δέκα μαθητές και μαθήτριες ελληνικού και μειονοτικού λυκείου.

Στην ομιλία του ο κεντρικός ομιλητής αναφέρθηκε στις δυνάμεις που βρίσκονται πίσω και υποκινούν τις αλλαγές συνόρων, τις αιματοχυσίες και τις καταστροφές για δικό τους όφελος και των πολυεθνικών που εκπροσωπούν. Και δεν είναι άλλες από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ. Ανέλυσε σύντομα και πειστικά το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ σαν δύναμη επέμβασης και κατάπνιξης κάθε λαϊκής αντίστασης στην περιοχή. Κατάγγειλε δε τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, κύρια των ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, για την εξασφάλιση του δρόμου των πετρελαίων του Καυκάσου.

Ο Θ. Παφίλης έκλεισε την ομιλία του με την αισιόδοξη και μαχητική πρόβλεψη ότι οι λαοί με τον αγώνα τους ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, μπορούν να τα φρενάρουν, ακόμα και να τα ανατρέψουν και να ζήσουνειρηνικά, με βάση τα αμοιβαίο όφελος.

Η κ. Χούλια Εμίν αναφέρθηκε γενικά στην ανάγκη να ζήσουν ο ελληνικός και τουρκικός λαός ειρηνικά, αφού δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε και στις θετικές της εμπειρίες από τη συμμετοχή της στην εκδήλωση που οργάνωσε πρόσφατα στη Σμύρνη η ομάδα "Δημοσιογράφοι του Αιγαίου και της Θράκης".

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γκαλήπ Γκαλήπ,ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Παπαδριέλης και ο Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή Τορουνλάρ Σακίρ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ