Τρίτη 10 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολιτικές πρωτοβουλίες του ΑΚΕΛ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Το ΑΚΕΛ προβλέπει να τεθεί επικεφαλής, μιας νέας Αριστεράς και για το σκοπό αυτό έχουν ήδη δοθεί οδηγίες στα αρμόδια σώματα του κόμματος, να μελετηθούν εισηγήσεις για νέα ανοίγματα του ΑΚΕΛ στο χώρο των προοδευτικών δυνάμεων.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφιας αναλύοντας την απόφαση της Ολομέλειας της ΚΕ του ΑΚΕΛ για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Ο Δημ. Χριστόφιας έκφρασε την εκτίμηση ότι το ΑΚΕΛ θα αυξήσει τα ποσοστά του στις επόμενες βουλευτικές εκλογές τονίζοντας ότι το κόμμα της εργατικής τάξης μπορεί να αγκαλιάσει τον προοδευτικό κόσμο που κινείται στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς. Κατέστησε, ωστόσο, σαφές, ότι το ΑΚΕΛ θα κάνει προσεγγίσεις, θα απευθυνθεί προς όλους αρθρώνοντας ένα ακόμα πιο καινούριο λόγο, αλλά δε θα δώσει το μήνυμα ότι το ΑΚΕΛ θα αρνηθεί τον εαυτό του, θα απαρνηθεί την ιστορία του.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε επίσης ότι η συγκυβέρνηση ΔΗΣΥ - ΕΔΕΚ έχει ημερομηνία λήξης και επέρριψε την ευθύνη στον πρόεδρο της ΕΔΕΚ και στον πρόεδρο των Ελεύθερων Δημοκρατών Γ. Βασιλείου για την επανεκλογή του Γλαύκου Κληρίδη στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν, είπε, θα υπάρξει συνέπεια στους όρους που έχει θέσει ο Β. Λυσσαρίδης, δεν πρέπει να υπάρξει μακροζωία σ' αυτή τη συγκυβέρνηση ΔΗΣΥ - ΕΔΕΚ.

Ο Δημ. Χριστόφιας ανέφερε επίσης ότι κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει την αλλαγή της στάσης της ΕΔΕΚ και των Ελεύθερων Δημοκρατών του Γ. Βασιλείου έναντι του Γλ. Κληρίδη. Με την επανεκλογή Κληρίδη, είπε, αρχίζει μια νέα περίοδος στην οποία θα παρατηρηθούν φαινόμενα επίθεσης ενάντια στα κεκτημένα δίκαια και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε σε ορισμένα παραδείγματα ψηφοφόρων που ενώ ποτέ τους δεν ψήφισαν Κληρίδη, είχαν την εντιμότητα να ομολογήσουν ότι αυτή τη φορά υπήρξαν θύματα δωροδοκιών.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε με έντονη κριτική στον Γιώργο Βασιλείου τον οποίο χαρακτήρισε νεροκουβαλητή του υπουργού Εξωτερικών στη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οσον αφορά τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Β. Λυσσαρίδη, είπε ότι ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου που είχε σαν αποτέλεσμα την επανεκλογή Κληρίδη. Για να δημιουργηθεί το αναγκαίο κλίμα, είπε, και να ληφθεί απόφαση, η οποία λήφθηκε, για να πάει ένα 4% στον Κληρίδη. Ανέφερε επίσης ότι ο Β. Λυσσαρίδης με την πρότασή του για εθνική συμφιλίωση, ρίχνει ουσιαστικά νερό στο μύλο της Δεξιάς και της ακροδεξιάς που επιδιώκουν τη λήθη και την ισοπέδωση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ