Τετάρτη 4 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΣΕΒΕΕ
Ληστρική η ρύθμιση για τα "πανωτόκια"

Ανακοίνωση - καταγγελία της Συνομοσπονδίας των ΕΒΕ

Δικαίωση και νομιμοποίηση της τοκογλυφικής πρακτικής των τραπεζών σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χαρακτηρίζει την κυβερνητική ρύθμιση για τα "πανωτόκια" των τραπεζών η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών -Βιοτεχνών - Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Οπως αναφέρει σε ανακοίνωση, "με τη ρύθμιση αυτή νομιμοποιείται η ληστεία που μέχρι τώρα έχει γίνει και αφαιρείται η δυνατότητα από τους θιγόμενους να διεκδικήσουν ίση μεταχείριση με αυτό που η κυβέρνηση θεωρεί δίκαιο για τις νέες συμβάσεις δανείων.

Η ίδια ρύθμιση - τονίζεται - είναι γεμάτη από διακριτικές μεταχειρίσεις υπέρ των τραπεζών και συγκεκριμένα:

  • Η ρύθμιση ανά εξάμηνο και όχι ανά χρόνο δίνει και πάλι στις τράπεζες σημαντικά περιθώρια τοκογλυφίας.
  • Κατοχυρώνεται για τις τράπεζες το ελάχιστο χρονικό διάστημα ανατοκισμού, όταν δεν υπάρχει σχετική συμφωνία.
  • Κατοχυρώνονται και νομιμοποιούνται για λογαριασμό των τραπεζών όλες οι ληστρικές συμβάσεις, που κάτω από εκβιασμό συμπεριέλαβαν όρο για ανατοκισμό και είναι κάτω του εξαμήνου.
  • Οσες περιπτώσεις έχουν κριθεί "τελεσίδικα" και έχουν εξοντωθεί επιχειρήσεις με τα πανωτόκια, νομιμοποιούνται.
  • Παραδίδεται στην καλή θέληση των τραπεζών να μειώσουν κατά το δοκούν και κατά περίπτωση τους οφειλόμενους τόκους από ανατοκισμό, αν οι ίδιες τούς κρίνουν υπερβολικούς και μέχρι του σημείου που μπορούν να τους πάρουν. Δηλαδή να χαμηλώσουν τις απαιτήσεις τους στο ύψος των περιουσιακών στοιχείων των δανειοληπτών και όχι πέρα από αυτά, αφού "ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος".

Με τα παραπάνω δεδομένα, η ΓΣΕΒΕΕ ζητά την απόσυρση της ρύθμισης και αναμόρφωσή της μετά από διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς στη βάση της ίσης μεταχείρισης, τον ανά έτος ανατοκισμό, της αναδρομικής ισχύος και της απόδοσης στους αδικηθέντες των ποσών που παρανόμως αποσπάστηκαν με συνέπεια να καταστραφούν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ