Πέμπτη 26 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα

Αναστάτωση προκαλεί στο Πυροσβεστικό Σώμα η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων της Δασικής Υπηρεσίας για τη δασοπυρόσβεση. Η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος αναγκάστηκε χτες να καταγγείλει την κυβέρνηση, λίγες μόλις μέρες μετά τη θετική συνάντηση που είχε με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης για τα προβλήματα που απασχολούν τους πυροσβέστες και το Σώμα.

Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι στο επίμαχο θέμα της δασοπυρόσβεσης η φυσική και πολιτική ηγεσία ακολουθούν επικίνδυνη τακτική, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει ανατροπή των εργασιακών τους θέσεων. Η "έκρηξη" των πυροσβεστών προκλήθηκε από την άρνηση της ηγεσίας να αποδεχτεί τις προτάσεις τους, όσον αφορά στις διαδικασίες ανάληψης της δασοπυρόσβεσης, τις μετατάξεις των δασικών υπαλλήλων και τα κονδύλια, τα οποία θα διατεθούν τελικά στο Πυροσβεστικό Σώμα. "Με αυτές τις προϋποθέσεις, λέμε όχι στην ανάθεση της καταστολής των δασικών πυρκαγιών στο Πυροσβεστικό Σώμα και επισημαίνουμε ότι η πιθανή αποτυχία θα βαρύνει αποκλειστικά τους εμπνευστές του σχεδίου νόμου καθώς και αυτούς που το χαιρετίζουν", καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΕΥΠΣ.

Το σωματείο, εξάλλου, καλεί τα μέλη του "σε αγωνιστική ετοιμότητα" μετά τις γραπτές δεσμεύσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης για την επίλυση χρόνιων αιτημάτων του προσωπικού. Ο Γ. Ρωμαίος υποστηρίζει σε επιστολή που απέστειλε στο προεδρείο της ΠΕΥΠΣ ότι τα περισσότερα από τα αιτήματα βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, είτε έχουν γίνει αποδεκτά και απομένει η ικανοποίησή τους. Ο υπουργός χαρακτηρίζει θετικό βήμα την ψήφιση του ειδικού μισθολογίου, αλλά επειδή ομολογεί ότι έχουν δημιουργηθεί ανισότητες, προτείνει τη συγκρότηση επιτροπών που θα μελετήσουν συνολικά το μισθολόγιο των Σωμάτων Ασφαλείας.

Αναφερόμενος στο αίτημα για την καταβολή των οφειλομένων αναδρομικών (έξοδα μετάθεσης - εκτός έδρας έτους 1997) υποσχέθηκε ότι θα τακτοποιηθεί σύντομα, αφού το υπουργείο Οικονομικών έχει εγκρίνει τη σχετική πίστωση, ενώ σε ό,τι αφορά το αίτημα για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας (πενθήμερο, νυχτερινά κλπ.παραπέμπει σε διάλογο.

Το αίτημα για την αποδέσμευση του ΠΣ από τις κατασταλτικές επιχειρήσεις της Αστυνομίας, φαίνεται ότι ικανοποιείται, καθώς ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι γίνονται οι σχετικές ενέργειες, για να αποκτήσει η Αστυνομία τα δικά της ειδικά οχήματα διαδηλώσεων.

Στα θέματα των υπηρεσιακών μεταβολών (μεταθέσεις, προσλήψεις, προαγωγές) ο υπουργός παραπέμπει, επίσης, σε διάλογο, αφού δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων σχετικά με τη συμμετοχή των συνδικαλιστών σε όλα τα υπηρεσιακά συμβούλια. Ειδικότερα για τη συμμετοχή στις επιτροπές προμηθειών, ο Γ. Ρωμαίος δηλώνει ότι το αίτημα αυτό μπορεί να ικανοποιηθεί, αλλά πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί προμηθειών του δημοσίου.

Τέλος, η ικανοποίηση των αιτημάτων που αφορούν στην κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων και στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών συνδέεται με την ανάληψη της δασοπυρόσβεσης από το Πυροσβεστικό Σώμα και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα για να ανταποκριθούν οι πυροσβέστες στα αυξημένα τους καθήκοντα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ