Τετάρτη 25 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΑΜΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ - ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ
"Πλώρη" για την εκδοτική αγορά

Πόσοι αναγνώστες γνωρίζουν ότι το ΥΠΠΟ, μέσω του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠΑ), εκδίδει βιβλία όχι μόνο για ειδικούς, αλλά και για το ευρύτερο κοινό; Πόσοι γνωρίζουν ότι τα βιβλία αυτά πωλούνται κι αν είναι εύκολο να τα βρουν; Μόλις τον περασμένο Μάη το ΤΑΠΑ εγκαινίασε στην Αθήνα το βιβλιοπωλείο του, το οποίο παρουσιάζει σταθερή εισπρακτική άνοδο, ξεκινώντας από 500 χιλ. και φτάνοντας τα 2,5 εκ. τον περασμένο Δεκέμβρη. Αλλά μια σειρά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι εμφανίζουν "φτώχεια" εκδόσεων και τα πωλητήρια είναι λίγα.

Παρ' όλα αυτά "άλματα έγιναν στην ποσότητα, γιατί η ποιότητα ήταν ούτως ή άλλως εξασφαλισμένη".Ετσι ξεκίνησε την ομιλία του, σε χτεσινή εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΤΑΠΑ, Γιάννης Σαβαλάνος, παρουσιάζοντας την εκδοτική δραστηριότητα του Ταμείου. Δραστηριότητα, κυρίως του 1997, αλλά οι αναδρομές στο σύνολο της εκδοτικής παρουσίας ήταν αναπόφευκτες, αφού ενώ "η κατάσταση βελτιώνεται", το ΤΑΠΑ περνάει οικονομικές στενωπούς. Αλλωστε, όπως χαρακτηριστικά είπε, "γίνονται διάφορες προσπάθειες να βγει το ΤΑΠΑ από το καβούκι του".Φέτος, εκδόθηκαν 2 μονογραφίες, 7 οδηγοί αρχαιολογικών χώρων και 5 κατάλογοι εκθέσεων, ενώ έχει τυπωθεί το μέχρι τώρα υλικό του Αρχαιολογικού Δελτίου (ΑΔ) και των Αρχαιολογικών Ανάλεκτων (ΑΑ). Συνεχίζεται η ηλεκτρονική καταγραφή των τίτλων και η επεξεργασία - δημιουργία βάσης δεδομένων για την καταγραφή του χρονικού του Αρχαιολογικού Δελτίου. Επίσης, έχουν τυπωθεί 83 δίγλωσσα φυλλάδια (πολύπτυχα) για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και μέχρι το τέλος του 1998 θα καλυφθούν όλοι οι χώροι με τέτοια έντυπα. "Ολα αυτά είναι έργο υπαλλήλων ενός δημόσιου οργανισμού".Ελάχιστων υπαλλήλων, συμπληρώσουμε. Το πρόβλημα είναι όμως το πρόσωπο προς τα έξω, δεδομένου του διπλού εκδοτικού χαρακτήρα του ΤΑΠΑ, δηλαδή βιβλία για ειδικό κοινό και άλλα (οδηγοί κλπ.) για ευρύτερο αναγνωστικό κοινό.

Ο υπουργός Πολιτισμού είπε ότι "το θέμα της αναβάθμισης θα λύσει η Ανώνυμη Εταιρεία", με την οποία αντιδρούν και φοβούνται οι αρχαιολόγοι, ανησυχώντας ότι οι ιδιώτες είναι προ των πυλών.Είναι όμως βέβαιο ότι μια σειρά ζητημάτων που ανέφερε ο υπουργός πρέπει να λυθούν όπως "η διανομή, η αναβάθμιση των πωλητηρίων, η επιτάχυνση της εκτύπωσης των σταθερών εκδόσεων(ΑΔ, ΑΑ), η δημοσίευση των ανασκαφών, η ανάληψη πρωτοβουλιών στη διεθνή βιβλιαγορά".Μίλησε και για καταχώριση στο Ιντερνετ ανασκαφικών ημερολογίων! Θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάτι άλλο θα εννοούσε, γιατί αν ακριβολογούσε τορπιλίζει ολόκληρη την ανασκαφική πρακτική.

Στο μεταξύ, οι άνθρωποι του ΤΑΠΑ συνεχίζουν να ονειρεύονται... Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημοσιευμάτων κ. Κυπραίου μίλησε για "χάρτες αρχαιολογικών διαδρομών, έντυπα ειδικού περιεχομένου (ιστορικά κ. ά), corpus ευρημάτων αδημοσίευτων ανασκαφών".

Στη χτεσινή εκδήλωση μίλησαν ακόμα ο Αγγελος Δεληβοριάς,αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΑΕ, ο οποίος παρουσίασε τους "αριθμούς να ευημερούν με 43 συνολικά οδηγούς αρχαιολογικών χώρων ΑΔ, 30 καταλόγους εκθέσεων, 45 τόμους ΑΔ". Ο καθηγητής Βασίλης Λαμπρινουδάκης αναφέρθηκε στις φετινές εκδόσεις, όπως κατάλογος για το "Ελληνικό Κόσμημα", τα "Ρωμαϊκά Γλυπτά" του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείο της Κ. Ρωμιοπούλου κ. ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ