Σάββατο 21 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΤΣΑΝΤΙΡΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝΣΑΜΟΥ, ΙΚΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΝΣΑΜΙΑΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ
Η Σάμος αντιστέκεται

- Τη Δευτέρα οι φορείς της Σάμου προχωρούν σε πανσαμιακό συλλαλητήριο. Γιατί;

- Βγαίνουμε όλοι οι φορείς του νησιού στο δρόμο του αγώνα, γιατί η κατάσταση έχει φτάσει πια στο απροχώρητο. Τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των ψαράδων του νομού μας, εξαιτίας της ασκούμενης αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, είναι οξυμένα. Αυτά μας οδήγησαν στην απόφαση, όλοι οι φορείς του νησιού να συντονίσουμε τη δράση μας και να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Εκτιμάμε ότι το ποτήρι ξεχείλισε. Γι' αυτό και ζητάμε στήριξη των παραγωγικών δυνάμεων του νομού. Το εισόδημά μας χρόνο με το χρόνο μειώνεται και είναι αναγκαία η τροποποίηση του φορολογικού συστήματος προς όφελος των μικρομεσαίων τάξεων. Ζητάμε την αναβάθμιση του τόπου μας. Αναβάθμιση της νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ζητάμε αναπτυξιακά κίνητρα για όλους τους επαγγελματικούς και παραγωγικούς τομείς των νησιών μας και τη δημιουργία ζωτικών θέσεων εργασίας, γιατί η ανεργία μαστίζει το νομό, φτάνει το 15% και χρόνο με το χρόνο αυξάνεται. Ολοι στο νησί υποφέρουν, λόγω της σταθερής απώλειας του εισοδήματός τους. Οι ελαιοπαραγωγοί έχουν 40 - 50% μείωση του εισοδήματός τους και οι κρασοπαραγωγοί μείωση 10%. Η εγκατάλειψη είναι παντού φανερή. Υπάρχουν προβλήματα ακόμα και με τις συγκοινωνίες. Τόσο από το ένα νησί του νομού στο άλλο όσο και μέσα στα νησιά. Είναι απαραίτητο να αναβαθμιστούν οι συγκοινωνίες. Ολα αυτά έχουν φέρει την κατάσταση στο απροχώρητο και πια απαιτούμε από την κυβέρνηση να σκύψει πάνω από τα προβλήματα ετούτης της ευαίσθητης περιοχής. Πρέπει να δώσει άμεση προτεραιότητα στην ανάπτυξη των νησιών μας.

- Ποιος ευθύνεται για όλα αυτά;

- Την ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση την έχουν τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και η σημερινή που ακολουθούν πιστά και με δουλικό τρόπο τις επιλογές της ΕΕ και των Βρυξελλών. Και η ευθύνη είναι μεγάλη γιατί αντί να πάρουν μέτρα για να λυθούν τα οξυμένα προβλήματά μας, συνεχίζουν να εφαρμόζουν αυτή την καταστροφική πολιτική. Μια πολιτική που θα οδηγήσει σε κλείσιμο αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στον αφανισμό τους αγρότες μας και στην όξυνση της ανεργίας στα νησιά μας. Μια πολιτική που αφήνει τους κερδοσκόπους, τις πολυεθνικές και τους μεγαλεμπόρους να θησαυρίζουν σε βάρος των μικρομεσαίων πολιτών του κράτους.

- Εκτός από την κινητοποίηση της Δευτέρας, τι σκοπεύετε να κάνετε στη συνέχεια ώστε να αλλάξει αυτή η κατάσταση;

- Εμείς τη Δευτέρα ξεκινάμε με προειδοποιητική απεργία. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας. Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας. Θα συντονίσουμε καλύτερα τη δράση μας, ώστε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες για να υπάρξουν λύσεις. Δεν αντέχουμε άλλο την αδιαφορία του κράτους, αγαπάμε τον τόπο μας και θέλουμε να έχουμε και όραμα και προοπτική. Εχουμε δικαίωμα να ζήσουμε και να ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Γι' αυτό ο λαός της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων, ενωμένος, θα αγωνιστεί μέχρι τη δικαίωση.

Ε. Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ