Σάββατο 21 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Διερευνητική" δημοπρασία ομολόγων

Το... μικροποσό των 60 δισ. δραχμών δημοπρατεί το υπουργείο Οικονομικών, καθώς το κλίμα για τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζει να είναι αρνητικό. Προμήθεια 300 εκατ. δραχμών θα μοιραστούν οι εννιά αγοράστριες τράπεζες

Νέα "διερευνητική" δημοπρασία ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, διετούς διάρκειας, ύψους 60 δισ. δραχμών και με σταθερό επιτόκιο 11%, καθώς και αυξημένη προμήθεια προς τις αγοράστριες τράπεζες 0,50% (που αντιστοιχεί σε 300 εκατ. δραχμές), πρόκειται να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 23 Φλεβάρη, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Το ύψος των προς διάθεση Ομολόγων είναι πολύ μικρό σε σχέση με τις δανειακές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου. Το χαμηλό αυτό ποσό διάθεσης, αντανακλά τις αρνητικές διαθέσεις των τραπεζών και των λεγόμενων θεσμικών επενδυτών, προς τα ελληνικά ομόλογα, καθώς τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά συνεχίζουν να είναι πολύ υψηλά. Πριν από δύο ημέρες η Τράπεζα της Ελλάδας, σε παρέμβαση που έκανε, άντλησε ρευστότητα 600 δισ. δραχμών με επιτόκιο 17,5%.

Η δημοπρασία θα γίνει με τις εννιά τράπεζες που επιλεχτήκανε και συμμετέχουν στο θεσμό των "Βασικών Διαπραγματευτών", το δε σταθερό επιτόκιο 11% είναι πλασματικό, δεδομένου ότι το τελικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί σε σχέση με τις προσφορές που θα γίνουν.

Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα καλύψουν το 20% του δημοπρατηθέντος ποσού και επιμερίζονται σε 5% για τους Βασικούς Διαπραγματευτές και 15% για τους μη Βασικούς και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ