Τετάρτη 18 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επιλεκτική αποστολή

Εκπληξη και πολλά ερωτηματικά δημιούργησε η χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Εθνικής Πινακοθήκης, η οποία οργανώνει έκθεση Ελλήνων καλλιτεχνών στο Τελ Αβίβ. Οι ομιλίες του υπουργού Πολιτισμού, Ευαγ. Βενιζέλου, του προέδρου του Ιδρύματος Απ. Μπότσου και της διευθύντριάς του Μαρίνας Λαμπράκη - Πλάκα, δε φώτισαν ένα πολύ βασικό θέμα: Τον τρόπο επιλογής των συγκεκριμένων καλλιτεχνών. Δεν εξήγησαν τα κριτήρια, με τα οποία ένα δημόσιο ίδρυμα και το υπουργείο Πολιτισμού επιλέγουν κάποιους καλλιτέχνες για να παρουσιάσουν την εικαστική δημιουργία στη χώρα μας και, μάλιστα, τριών γενεών. Δεν έδωσαν απάντηση στο ερώτημα: Γιατί οι συγκεκριμένοι 14 καλλιτέχνες και όχι κάποιοι άλλοι, εξίσου σημαντικοί με το έργο που έχουν δημιουργήσει; Μήπως μοναδικό κριτήριο, τουλάχιστον όσον αφορά στις πρώτες δεκαετίες, ήταν η προσπάθεια να κρατηθούν κάποιες "ισορροπίες", που τα τελευταία χρόνια είχαν διαταραχτεί;

Ομως, η έκπληξη και τα ερωτηματικά δε σταμάτησαν εδώ. Η επιλεκτική τακτική εκφράστηκε και στη μεροληπτική επιλογή των εφημερίδων που θα καλύψουν την έκθεση. Ετσι, αποκλείοντας το μεγαλύτερο κομμάτι του Τύπου, επέλεξαν - με ποιο, άραγε, κριτήριο; - τρεις μόνο εφημερίδες και ένα συντάκτη περιοδικού Τύπου. Φαίνεται, σύμφωνα με τους διοργανωτές, το δικαίωμα για πληροφόρηση δεν το έχει όλος ο Τύπος, αλλά κάποιοι "εκλεκτοί". Επομένως και το δικαίωμα για ενημέρωση... δεν το έχουν όλοι.

Οσον αφορά την εκπροσώπησή μας, να σημειώσουμε ότι πενήντα περίπου έργα, δεκατεσσάρων Ελλήνων καλλιτεχνών, θα παρουσιαστούν στην έκθεση "Σύγχρονη ελληνική τέχνη - Τρεις γενιές καλλιτεχνών" (εγκαινιάζεται αύριο) στο Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ.Την έκθεση διοργανώνει η Πινακοθήκη σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ. Τη δεκαετία του '60 εκπροσωπούν οι: Νίκος Κεσσανλής, Κώστας Τσόκλης,του '70 οι Δημήτρης Μυταράς, Χρόνης Μπότσογλου, Γιάννης Ψυχοπαίδης,του '80 και '90 οι Τάσος Χριστάκης, Γιώργος Γυπαράκης, Μιχάλης Μανουσάκης, Αντώνης Μιχαηλίδης, Χρήστος Μποκόρος, Αγγελος Παπαδημητρίου, Αιμιλία Παπαφιλίππου, Εδουάρδος Σακαγιάν, Μάριος Σπηλιόπουλος.Η έκθεση πλαισιώνεται από μουσικές, θεατρικές και κινηματογραφικές εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα, θα προβληθεί η ταινία του Θ. Αγγελόπουλου "Ταξίδι στα Κύθηρα".Στις συναυλίες συμμετέχουν οι: Σαββίνα Γιαννάτου, Σόνια Θεοδωρίδου, Γιάννης Βακαρέλης.Οι παράλληλες εκδηλώσεις κλείνουν με τη "Μήδεια" από το Εθνικό Θέατρο.

Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ