Πέμπτη 12 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Σε ξένους οι έλεγχοι ποιότητας

Σε ιδιώτη ξένο σύμβουλο (την ιταλική εταιρία ISMES SOCIETA PERAZIONI) προστρέχει η κυβέρνηση για να κάνει τον ποιοτικό έλεγχο και να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κακοτεχνίες στα δημόσια έργα και κυρίως σ' αυτά που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση! Η κυβέρνηση θέτει έτσι για μια ακόμη φορά στο περιθώριο τη δημόσια διοίκηση, σαν να μη της έγινε μάθημα η αναποτελεσματικότητα με την οποία κάνουν τη δουλιά τους οι διάφοροι ιδιώτες σύμβουλοι, που αμείβονται μάλιστα πλουσιοπάροχα σε έργα όπως το μετρό της Αθήνας ή η Εγνατία...

Χτες οι υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτας και ΠΕΧΩΔΕ Χρ. Βερελής,υπέγραψαν απόφαση με την οποία καθορίζεται ο τρόπος λειτουργίας του Ειδικού αυτού Συμβούλου Ποιοτικού Ελέγχου (ΕΣΠΕΛ). Στο μικροσκόπιο του ΕΣΠΕΛ θα βρεθούν περίπου 1.500 δημόσια έργα που εκτελούνται από φορείς του δημοσίου τομέα και συγχρηματοδοτούνται από πόρους της ΕΕ.

Σύμφωνα με την απόφαση, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι αστοχίες που θα διαπιστωθούν είναι επουσιώδεις, ο σύμβουλος θα καθορίζει τον τρόπο αποκατάστασης. Αν οι κακοτεχνίες είναι ουσιώδεις θα κάνει εκτίμηση της κατάστασης ώστε να λαμβάνονται τα μέτρα εκείνα που θα διατηρήσουν την αντοχή και στατική επάρκεια του έργου. Στην περίπτωση που οι κακοτεχνίες είναι σοβαρές και όχι ανατάξιμες, οι υπηρεσίες θα υποχρεούνται να προχωρήσουν σε καθαιρέσεις και ανακατασκευές. Στις δύο μάλιστα τελευταίες περιπτώσεις οι εκθέσεις του συμβούλου θα κοινοποιούνται και στο Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Εργων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ