• Αλ. Παπαρήγα: Ανοίγετε καινούριους λογαριασμούς με την αγροτιά. Μόνο με λοβοτομή θα πείσετε τους αγρότες ότι έχουν άδικο κι ότι το πρόβλημα είναι ανάμεσα στο ερώτημα "εθνικοποιημένη ή διεθνοποιημένη πολιτική" Εθνικές επιδοτήσεις δίνετε μπόλικες στην ολιγαρχία
  • - Προειδοποίηση προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, ώστε να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στα φλέγοντα προβλήματα των αγροτών, απηύθυνε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,στη διάρκεια της... - 1998-02-12 00:00:00.0"/>
  • Αλ. Παπαρήγα: Ανοίγετε καινούριους λογαριασμούς με την αγροτιά. Μόνο με λοβοτομή θα πείσετε τους αγρότες ότι έχουν άδικο κι ότι το πρόβλημα είναι ανάμεσα στο ερώτημα "εθνικοποιημένη ή διεθνοποιημένη πολιτική" Εθνικές επιδοτήσεις δίνετε μπόλικες στην ολιγαρχία
  • - Προειδοποίηση προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, ώστε να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στα φλέγοντα προβλήματα των αγροτών, απηύθυνε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,στη διάρκεια της... - 1998-02-12 00:00:00.0" /> Αρνηση και απειλές από τον πρωθυπουργό | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Πέμπτη 12 Φλεβάρη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 16
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΧΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
    Αρνηση και απειλές από τον πρωθυπουργό
    • "Οχι" στο σύνολο των αιτημάτων των αγροτών χτες από τον Κ. Σημίτη. Ξανά τα επιχειρήματα για "πίεση στο κοινωνικό σύνολο" και τα ψεύτικα διλήμματα περί "επανεθνικοποίησης" κλπ.
    • Αλ. Παπαρήγα: Ανοίγετε καινούριους λογαριασμούς με την αγροτιά. Μόνο με λοβοτομή θα πείσετε τους αγρότες ότι έχουν άδικο κι ότι το πρόβλημα είναι ανάμεσα στο ερώτημα "εθνικοποιημένη ή διεθνοποιημένη πολιτική" Εθνικές επιδοτήσεις δίνετε μπόλικες στην ολιγαρχία

    Προειδοποίηση προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, ώστε να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στα φλέγοντα προβλήματα των αγροτών, απηύθυνε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή Ερωτήσεων για τις αγροτικές κινητοποιήσεις (εκτός της Αλ. Παπαρήγα, Ερωτήσεις είχαν καταθέσει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Δ. Σιούφας και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος). Ομως, στην απάντησή του ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,με προκλητικό τρόπο, όχι μόνο επέμεινε στη συνέχιση της μέχρι σήμερα αντιαγροτικής κυβερνητικής πολιτικής, αλλά λοιδόρησε τους αγωνιζόμενους αγρότες και επιστράτευσε τα ίδια περσινά "επιχειρήματα" περί "εκβιασμού του κοινωνικού συνόλου".

    Η ερώτηση

    Στην Ερώτησή της η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμιζε τα εξής:

    "Οι αγρότες της χώρας έχουν ξεσηκωθεί σ' όλη την Ελλάδα. Η μέχρι σήμερα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που διαμορφώνεται και με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, αναγκάζει τους αγρότες να βγουν στους δρόμους για μια ακόμη φορά.

    Οι αγώνες αυτοί είναι απόλυτα δικαιολογημένοι, μια και οι αγρότες βλέπουν καθαρά ότι οδηγούνται στη χρεοκοπία και η αγροτική οικονομία σε κρίση και αδιέξοδο.

    Η μαζική, μαχητική και επίμονη αγωνιστική διεκδίκηση των αγροτών τα τελευταία χρόνια, η πλατιά συμπαράσταση και αλληλεγγύη που εκδηλώνουν τα άλλα εργαζόμενα στρώματα, από τη μια δείχνουν το μέγεθος του αγροτικού προβλήματος και το δίκιο των αγροτικών αιτημάτων και από την άλλη θέτουν την κυβέρνηση προ τεραστίων ευθυνών".Και με βάση τα παραπάνω ερωτούσε τον πρωθυπουργό "εάν και τι μέτρα θα πάρει, για να ικανοποιήσει τα βασικά αιτήματα, όπως αυτά εκφράζονται από τους μαχόμενους αγρότες και τις συντονιστικές επιτροπές".

    Η απάντηση

    Αντί να απαντήσει επί της ουσίας ο Κ. Σημίτης, για άλλη μια φορά επιχείρησε να εγκλωβίσει το όλο θέμα σε ψεύτικα διλήμματα, αλλά και να τρομοκρατήσει τους αγωνιζόμενους αγρότες. Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται "να επανεθνικοποιήσει" την αγροτική της πολιτική, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν ενάντια στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης "και τους κανόνες που επιτάσσει η ΚΑΠ". Δικαιολογώντας τον ισχυρισμό του, τόνισε πως "η κοινοτική στήριξη αντιπροσωπεύει το 49,5% του εθνικού αγροτικού εισοδήματος. Το ποσό που διατέθηκε προς τη χώρα μας ανέρχεται στο ποσό του ενός τρισεκατομμυρίου δραχμών". Επίσης κατηγόρησε τους αγρότες για "εξωπραγματικά αιτήματα" και για μια "πέρα για πέρα λαθεμένη αντίληψη ενός εγγυημένου από το κράτος εισοδήματος". Υποστήριξε ότι τα αιτήματα των αγροτών κοστολογούνται σε 920 δισεκατομμύρια δραχμές ποσό αδύνατο να αναληφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα, κάλεσε τους αγρότες να λειτουργήσουν με βάση τους κανόνες της αγοράς, στους οποίους είπε η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει.

    Κλείνοντας την ομιλία του, πάντως, δεν παρέλειψε να απειλήσει τους αγωνιζόμενους αγρότες, λέγοντας ότι "γίνονται συναυλίες και γάμοι στην Εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης", καθώς και ότι "πίεση στο κοινωνικό σύνολο απαιτεί η δημοκρατία να μη δεχτούμε και δε θα δεχτούμε"!

    Αλ. Παπαρήγα: Ανοίγετε καινούριους λογαριασμούς

    Παίρνοντας μετά το λόγο η Αλ. Παπαρήγα, τόνισε τα εξής:

    "Αν το κυβερνητικό κλιμάκιο αύριο (σ.σ. σήμερα) χειριστεί τα ζητήματα με το πλαίσιο που βάλατε στην απάντησή σας, τότε είναι βέβαιο ότι ανοίγετε καινούριους λογαριασμούς με την αγροτιά. Οχι μόνο με την αγροτιά της Θεσσαλίας, αλλά με την αγροτιά από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη. Εχετε χρησιμοποιήσει κι έχετε εξαντλήσει όλες τις μεθόδους: Τρομοκρατίας, διάσπασης, καταστολής, FBI - βλέπω ότι αφομοιώνετε πάρα πολύ καλά τη συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ στον τομέα αυτό. Μόνο με λοβοτομή θα πείσετε τους αγρότες ότι έχουν άδικο κι ότι το πρόβλημα είναι ανάμεσα στο ερώτημα "εθνικοποιημένη ή διεθνοποιημένη πολιτική". Αλλά λοβοτομή δεν μπορούν να υποστούν εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, γιατί τόση είναι η μικρομεσαία, φτωχή αγροτιά.

    Η αγροτιά έχει υποφέρει και από διεθνικές και από εθνικές ρυθμίσεις. Είναι ψέμα αυτό που λέτε ότι θέλετε να αποφύγετε τις εθνικές ρυθμίσεις. Οταν πρόκειται για προνόμια στους βιομήχανους αγροτικών προϊόντων, όταν πρόκειται για παροχές σε αυτούς που εξαγοράζουν κι εμπορεύονται την ελληνική γη, εθνικές ρυθμίσεις κάνετε. Εθνικές επιδοτήσεις στην πλουτοκρατία δίνετε μπόλικες. Ανεξάρτητα αν αυτές είναι και μέσα στα πλαίσια διεθνών προδιαγραφών. Το πρόβλημα δεν είναι "εθνικό ή διεθνικό". Ας πάρουμε, λοιπόν, ότι εφαρμόζετε μια πολιτική που είναι διεθνοποιημένη. Αυτή η πολιτική έχει θύματα, όχι μόνο στην Ελλάδα μα και σε άλλες χώρες, πέρα από τους εργατοϋπαλλήλους τη μικρή και μεσαία αγροτιά. Δεν είναι εκεί πέρα, λοιπόν, το ζήτημα. Θέλετε εθνικοποιημένη, θέλετε εξευρωπαϊσμένη, θέλετε αμερικανοποιημένη, θέλετε παγκόσμια πολιτική; Αυτό που μετράμε εμείς που ζούμε στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, είναι ποιος πληρώνει αυτή την πολιτική. Εκεί είναι το πρόβλημα.

    Η αγροτιά βεβαίως έχει αιτήματα που έχουν οικονομικό αντίκρισμα. Δεν ξέρω αν απαγορεύονται στην Ελλάδα τα αιτήματα με οικονομικό αντίκρισμα. Ολα τα αιτήματα έχουν οικονομικό αντίκρισμα. Ζητούν πολύ λιγότερα από τις συνέπειες που έχουν από την εθνική ή διεθνοποιημένη πολιτική. Πολύ λιγότερα, ποσοτικά. Αύριο, λοιπόν, πρέπει να απαντήσετε: Τι θα γίνει με το φούσκωμα των χρεών; Τι θα γίνει με τις τιμές; Τις επιδοτήσεις τις ζητάνε σαν αντιστάθμισμα όλων εκείνων των παραγόντων που οδηγούν την αγροτιά να πουλάει χαμηλά, ενώ οι εργαζόμενοι- μέσα εκεί και η αγροτιά - να αγοράζει ακριβά. Μη δώσετε επιδοτήσεις. Εξασφαλίστε όλο εκείνο το πλέγμα των παραγόντων που εξασφαλίζει καλές τιμές και φτηνά αγροτικά προϊόντα στον ελληνικό λαό. Επομένως, πρέπει να απαντήσετε και στα φουσκωμένα χρέη, και στις τιμές, και στις αλόγιστες και υπερβολικές εισαγωγές, που γίνονται, και γίνονται ακριβώς για να χτυπήσουν τα αγροτικά προϊόντα. Δε ζητάει κανείς τίποτε παραπανίσιο. Ούτε επιδότηση της τεμπελιάς, ούτε επιδότηση της ζημιάς, που τάχα έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι οι αγρότες".

    Ο Δημ. Σιούφας

    Για πολιτική "ερήμωσης της υπαίθρου" κατηγόρησε στη δική του παρέμβαση στη συζήτηση των Ερωτήσεων για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σιούφας. Οπως χαρακτηριστικά είπε "αγνοείτε τα αιτήματα,, περιφρονείτε τις κινητοποιήσεις και σχεδιάζετε κατασταλτικά μέτρα". Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αν και έχει ψηφίσει ορισμένους νόμους για την αγροτική οικονομία δεν έχει εφαρμόσει κανέναν, ενώ "ο ΕΛΓΑ δεν έχει χρήματα για να πληρώσει και τον οδηγήσατε σε τραπεζικό δανεισμό".

    Ο Ν. Κωνσταντόπουλος

    Εστιάζοντας στο θέμα της προώθησης "διαρθρωτικών μέτρων" για την αγροτική οικονομία και στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα θεσμοθετημένα όργανα της ΕΕ παρενέβη ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωσταντόπουλος. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη προτάσεων και κατέθεσε και έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο δεν κατατέθηκαν προγράμματα δράσης της ελληνικής κυβέρνησης στις Ομάδες Παραγωγών της ΕΕ. Επίσης, ζήτησε την άμεση εφαρμογή των νόμων για την αγροτική οικονομία, που έχουν ψηφιστεί καθώς και την υλοποίηση δεσμεύσεων της κυβέρνησης σχετικά με το μητρώο αγροτών και τον ΟΓΑ.


    Κορυφή σελίδας
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ