Πέμπτη 12 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Ενωμένοι και αποφασισμένοι

"Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι". Αυτό το μήνυμα στέλνουν στην κυβέρνηση οι αγρότες της Μακεδονίας και της Θράκης ενόψει της σημερινής συνάντησης εκπροσώπων τους με το υπουργικό κλιμάκιο και προειδοποιούν πως αν δε δοθούν συγκεκριμένες λύσεις, τότε θα προχωρήσουν σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις. Χτες βγήκαν εκατοντάδες αγρότες του Εβρου με τα αγροτικά τους μηχανήματα στο τελωνείο του Ορμενίου,στο Αρδάνιο,την Ορεστιάδα,τον Προβατώνα και στον κόμβο του Αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης.Μαχητικό συλλαλητήριο με τα αγροτικά τους μηχανήματα πραγματοποίησαν χτες το πρωί εκατοντάδες αγρότες της Καστοριάς.Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν από σήμερα και οι αγρότες του Νέστου στην Καβάλα,ενώ τις επόμενες μέρες θα στρατευτούν στο μέτωπο του αγώνα και οι αγρότες της Θάσου.

Σήμερα αναμένεται ενισχυθεί με περισσότερες δυνάμεις το μπλοκ των αγροτών στο Στίβο και θα κλείσει ο δρόμος από τις 9 π.μ.-2 μ.μ., την ώρα που πέντε συνάδελφοί τους από την περιοχή του Λαγκαδά θα δικάζονται στο Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του '93, όταν είχαν ξεσηκωθεί οι καπνοπαραγωγοί.

Χαλκιδική

Με παναγροτικό συλλαλητήριο,αύριο, έξω από τα δικαστήρια Πολυγύρου θα απαντήσουν οι αγρότες της Χαλκιδικής στην πολιτική ποινικοποίησης των αγώνων, που ακολουθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα της αγροτιάς. Το συλλαλητήριο θα γίνει μετά τις 9.30 π.μ. την ώρα που 17 αγρότες θα πάνε να απολογηθούν στον ανακριτή για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του '95 και τον αποκλεισμό του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, με τις ίδιες κατηγορίες, θα δικαστούν 13 αγρότες από την Επανωμή.

Καστοριά

Στην Καστοριά οι αγρότες ετοιμάζονται για τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα, μετά το χτεσινό μεγαλειώδες συλλαλητήριο. Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 11 το πρωί. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι άρχισαν να παρατάσσουν τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα στον κεντρικό δρόμο της πόλης μπροστά από τη Νομαρχία, υψώνοντας τις μαύρες σημαίες και έκλεισαν το δρόμο μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Β. Κατής, εκ μέρους της ΠΑΣΕ. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των επιταγών της ΕΕ, που υλοποιεί η κυβέρνηση και βιώνουν με το χειρότερο τρόπο οι αγρότες. Την απόφαση όλης της αγροτιάς του νομού να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα μετέφερε ο πρόεδρος της ΣΕΑ Καστοριάς Δ. Μόσχος, σημειώνοντας ότι η υπομονή έχει πια εξαντληθεί. Συμπαραστάτες στον αγώνα των αγροτών τάχθηκαν το Εργατικό Κέντρο Καστοριάς, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο και το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Τέλος και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της σημειώνει τη συμπαράστασή της στον αγώνα τους και ξεκαθαρίζει ότι η επιλογή του αγώνα είναι η μόνη που έχει απομείνει για τους αγρότες για να κάμψουν την αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης και να δικαιωθούν τα αιτήματά τους.

Καβάλα

Στην Καβάλα οι αγρότες της Χρυσούπολης αναμένεται σήμερα να προχωρήσουν σε αποκλεισμό της Εφορίας, του Δημόσιου Ταμείου και του υποκαταστήματος της ΑΤΕ και στη συνέχεια να παρατάξουν τα τρακτέρ στην ΕΟ Καβάλας - Ξάνθης στον κόμβο του αεροδρομίου. Σε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις κόντρα στην αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης, που έχει οδηγήσει τους ελαιοπαραγωγούς σε δεινή θέση, καλεί τους αγρότες της περιοχής ο πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Καλλιράχης Θάσου. Μιλώντας στο "Ρ" κατήγγειλε ότι οι τιμές ξεκίνησαν από 700 δραχμές στο κιλό και οι έμποροι συνεχώς τις μειώνουν, απαιτώντας από τους παραγωγούς να δώσουν το προϊόν τους σε εξευτελιστικές τιμές.

Γιαννιτσά

Στα χωριά των Γιαννιτσών, χτες, περιόδευσε ο Σπ. Τσιοτινός από την ΠΑΣΕ, μαζί με τα μέλη της ΣΕΑ του νομού, προκειμένου να ενημερώσουν τους αγρότες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη και να τους καλέσει να πυκνώσουν και με τη συμμετοχή τους να δυναμώσουν τις κινητοποιήσεις. Το κάλεσμα έπιασε τόπο. Αυτό φάνηκε ήδη από νωρίς το απόγευμα, όταν δεκάδες ακόμη αγρότες άρχισαν να κατεβάζουν τα τρακτέρ τους στα σημεία όπου εδώ και μέρες έχουν βγει οι συνάδελφοί τους, έξω από τα Γιαννιτσά, στην παλιά Πέλλα, την Κρύα Βρύση κ. α. Χτες οι καταστηματάρχες της περιοχής έκλεισαν τα μαγαζιά τους σε ένδειξη συμπαράστασης, ενώ στο μπλόκο των Γιαννιτσών πήγε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου, προκειμένου να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη των εργαζομένων στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη οι αγρότες ετοιμάζονται σήμερα να κατέβουν στην πόλη για να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο συμπαράστασης που οργανώνει η Επιτροπή Πρωτοβάθμιων Σωματείων. Παράλληλα, σήμερα θα ενισχύσουν με νέες δυνάμεις τα μπλόκα στα πλαίσια της συνάντησης του υπουργού Γεωργίας με τους εκπροσώπους τους. Ενώ από το πρωί αναμένεται να βγουν στο δρόμο προς το αεροδρόμιο οι αγρότες της ανατολικής υπαίθρου. Στο μπλόκο της Χαλκηδόνας, που στήθηκε το περασμένο Σάββατο, οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν επ' αόριστο τον αγώνα τους και προειδοποιούν ότι αν η κυβέρνηση τους γυρίσει και πάλι την πλάτη, θα κλείσουν τους δρόμους. Ο πρόεδρος της ΣΕΑ Γ. Αλεξιάδης ξεκαθάρισε ότι "από τις απαντήσεις της κυβέρνησης στα συγκεκριμένα αιτήματα που θέτουμε θα εξαρτηθεί και η πορεία του αγώνα. Από αυτή εξαρτάται αν θα γυρίσουμε στα σπίτια μας ή θα παραμείνουμε στους δρόμους".

Ο χάρτης του αγώνα

Και χτες οι αγρότες σε όλους τους νομούς της περιοχής πραγματοποίησαν ολιγόωρους αποκλεισμούς των δρόμων. Αναλυτικά η εικόνα στη Μακεδονία και τη Θράκη έχει ως εξής:

Θεσσαλονίκη: Στην αερογέφυρα των Μαλγάρων, στα διόδια, στη Χαλκηδόνα, στο Στίβο και στη Μεσήμβρια. Επίσης δεκάδες τρακτέρ παραμένουν στις πλατείες των χωριών της Ανατολικής, της Δυτικής υπαίθρου και του Λαγκαδά.

Χαλκιδική: Στο δρόμο προς Αρναία έξω από το χωριό Παλαιόχωρα. Περισσότερα από 50 τρακτέρ περιμένουν στην πλατεία της Γαλάτιστας και δεκάδες άλλα στην Τρίγλια.

Πιερία: Στο Λιτόχωρο, τον Κορινό και το Αιγίνιο.

Πέλλα: Εξω από τα Γιαννιτσά στο δρόμο προς Θεσσαλονίκη, στην Κρύα Βρύση, στην Παλιά Πέλλα, στην Αραβησσό, στην Καρυώτισσα και τη συνοικία Παραλίμνη.

Ημαθία: Στο Κλειδί.

Κιλκίς: Στην είσοδο του Πολυκάστρου και στην είσοδο της πόλης του Κιλκίς.

Σέρρες: Στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου έξω από την πόλη των Σερρών. Στις πλατείες παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών από το Δημητρίτσι, τη Μαυροθάλασσα και τη Νιγρίτα στην επαρχία Βισαλτίας, αλλά και στο Ροδολίβος, την Παλαιοκώμη, το Δραβίσκο και τη Μεσολακιά στην επαρχία Παγγαίου.

Δράμα: Στην έξοδο της πόλης προς Καβάλα.

Εβρος: Τελωνείο Ορμενίου, στο δρόμο Αλεξανδρούπολης - Καστανιών στο ύψος της Ορεστιάδας, επίσης έξω από τον Προβατώνα και στο Αρδάνιο.

Κοζάνη: Στον κόμβο προς Θεσσαλονίκη και Λάρισα, έξω από την Κοζάνη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ