Παρασκευή 6 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
"Μπαλάκι" των ΥΠΠΟ - ΥΠΕΧΩΔΕ

Αλυτο παραμένει, ένα περίπου χρόνο τώρα, το πρόβλημα της στέγης της Ταινιοθήκης της Ελλάδας. Το Μέγαρο Δεληγιώργη,όπου μέχρι σήμερα στεγάζεται, αφ' ενός επλήγη από την περσινή πυρκαγιά και αφ' ετέρου ο ιδιοκτήτης του (Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων) πιέζει στην κατεύθυνση της έξωσης. Μπορεί λοιπόν ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγ. Βενιζέλος να δηλώνει πως συνεχίζονται οι πιέσεις προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, ώστε να κριθεί διατηρητέα και η χρήση του κτιρίου,αλλά οι εξελίξεις δείχνουν ότι ασκούνται άλλες εντονότερες πιέσεις, στις οποίες μάλλον δεν ανθίστανται ΥΠΠΟ - ΥΠΕΧΩΔΕ, που φέρουν ακέραια και την ευθύνη.

Ετσι, ενώ από στιγμή σε στιγμή θα αρχίσουν να έρχονται στο Μετοχικό Ταμείο οι προσφορές των μελλοντικών χρηστών του κτιρίου, το ΥΠΕΧΩΔΕ δείχνει ατάραχο και ο υπουργός δηλώνει ότι γίνονται προσπάθειες για καλύτερες και μακροπρόθεσμες λύσεις.Από την άλλη πλευρά εκείνοι που εποφθαλμιούν το χώρο πιθανόν να κρίνονται από τους ιδιοκτήτες περισσότερο επικερδείς χρήστες, όπως για παράδειγμα η Εθνική Τράπεζα ή η Τράπεζα των Παρισίων (Banque de Paris). Ισως αυτός να είναι και ο τρόπος που το Μετοχικό Ταμείο "ενδιαφέρεται για την αξιοποίηση και προστασία της περιουσίας του", όπως δηλώνει ο υπουργός Πολιτισμού.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, "υπάρχει ήδη συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ως προς την αποθήκευση των ταινιών, κάτι που συνιστά και τον πυρήνα της λειτουργίας της Ταινιοθήκης. Επίσης το ΥΠΠΟ θα φροντίσει για την άνετη οργάνωση των προβολών και την αξιοπρεπή στέγαση των εκθεμάτων και της γραμματείας". Ωστόσο, ο Ευάγ. Βενιζέλος καλεί την Ταινιοθήκη της Ελλάδας να "αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες οικονομικής ενίσχυσης, στοιχείο υποβοηθητικό, καθώς τη στιγμή αυτή βασική πηγή χρηματοδότησης είναι η κρατική επιχορήγηση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ