Παρασκευή 6 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ραγδαίες εξελίξεις

Παύθηκε ο Β. Παπαβασιλείου, διορίστηκε ο Κ. Τσιάνος

Επαληθεύτηκαν οι καταγγελίες για κακή διαχείριση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ, Βασίλη Παπαβασιλείου, ο οποίος είναι παρελθόν από χτες για τη διεύθυνση της κρατικής σκηνής, καθώς ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε από τον Βασίλη Παπαβασιλείου να υποβάλει την παραίτησή του, όπως και έγινε. Αιτία της απομάκρυνσης του Β. Παπαβασιλείου ήταν η προχτεσινή απόφαση του προσφάτως διορισμένου νέου ΔΣ του ΚΘΒΕ να απορρίψει τον απολογισμό, τον οποίο υπέβαλε ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Βασίλης Παπαβασιλείου,με βάση μια σειρά από λόγους που περιλαμβάνονται στο σκεπτικό της απόφασης. Αποφάσισε επίσης να θέσει υπόψη του υπουργού Πολιτισμού το πρόβλημα που δημιουργεί στην ομαλή λειτουργία του θεάτρου το συσσωρευμένο χρέος των 430.000.000 δρχ. και την επείγουσα ανάγκη ρύθμισής του, πέραν των άλλων και γιατί αποτρέπει ουσιαστικά την οποιαδήποτε καλλιτεχνική και πολιτιστική δραστηριότητα του θεάτρου. Επιπλέον το ΔΣ ζητά ομοφώνως από τον υπουργό να ζητήσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο τη διενέργεια εκτάκτου ελέγχου, πράγμα το οποίο και θα γίνει.

Ετσι καθώς και ο νόμος 2273/94 προβλέπει σε περίπτωση που ο ετήσιος απολογισμός του έργου του καλλιτεχνικού διευθυντή απορριφθεί από το ΔΣ πλήρως αιτιολογημένα με πλειοψηφία 2/3, τότε με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού ο διορισμός του καλλιτεχνικού διευθυντή ανακαλείται και πριν τη λήξη της θητείας του.

Το όλο σκηνικό, όμως, φαίνεται πως ήταν προσχεδιασμένο. Χρόνια τώρα οι καταγγελίες διαδέχονται η μια την άλλη και οι εκάστοτε υπουργοί (Θ. Μικρούτσικος, Στ. Μπένος, Ε. Βενιζέλος) επέμεναν να "αφήσουμε τον καλλιτεχνικό διευθυντή να ολοκληρώσει το έργο του και στη συνέχεια να κριθεί". Ο κόμπος, όμως, έφτασε στο χτένι και αφού μόνο με αυτό τον τρόπο ο υπουργός μπορούσε να ανακαλέσει το διορισμό του Β. Παπαβασιλείου, διόρισε το νέο ΔΣ. Από το διορισμό κιόλας οι πληροφορίες ήθελαν να απορρίπτεται ο απολογισμός, όπως και έγινε. Από την άλλη φαίνεται πως δεν ήταν και τόσο ξαφνικό το γεγονός για τον υπουργό, αφού εν μια νυκτί διόρισε νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ, τον Κώστα Τσιάνο. "Ανασχηματισμού" πρακτικές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ