Παρασκευή 6 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μάχες για "ζώνες επιρροής"
  • Κυρίαρχη των εξελίξεων εμφανίζεται η Ρηγίλλης
  • Συντηρεί το σενάριο περί νέας κίνησης ο Γ. Σουφλιάς
  • Αγνωστες οι προθέσεις του Κ. Μητσοτάκη
  • Στο προσκήνιο και ο Δ. Αβραμόπουλος

Εντείνεται η διαμάχη στη ΝΔ, η οποία όλο και πιο πολύ δείχνει να βουλιάζει στην κρίση, με την ηγεσία και τα κορυφαία στελέχη της να δίνουν καθημερινές μάχες, προκειμένου να κατοχυρώσουν και ενισχύσουν τη θέση τους και τις "ζώνες επιρροής", προετοιμάζοντας - σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις -ένα δεύτερο γύρο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.

Το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος, αν και δε φαίνεται να συγκεντρώνει πολλούς οπαδούς, ωστόσο παραμένει ανοιχτό, πολύ περισσότερο που φροντίζει να το συντηρεί με τις δηλώσεις και τη δράση του ο Γ. Σουφλιάς, ο οποίος επιχειρεί να αναγορευτεί στο "αντίπαλο δέος" της Ρηγίλλης.

Οι διάφορες πλευρές και τα ηγετικά στελέχη που εμπλέκονται στην κρίση δεν έχουν αποσαφηνίσει τις προθέσεις και την τακτική τους. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην πορεία πλεύσης που θα χαράξει ο Κ. Μητσοτάκης,από την οποία θα εξαρτηθεί, σε σημαντικό βαθμό, η τροπή των εξελίξεων. Ακριβώς γι' αυτό ορισμένες πλευρές προσπαθούν να "εκβιάσουν" την τοποθέτησή του, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος διαμήνυσε χτες, μέσω στενών συνεργατών του, ό,τι "είναι να κάνει, το λέει ο ίδιος και να μην τον εμπλέκουν σε διάφορα σενάρια". Αν και ο Κ. Μητσοτάκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητη την "πρόκληση" του Κ. Καραμανλή και την προσβολή που υπέστη. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ δείχνει να μη φοβάται τον Κ. Μητσοτάκη και μάλιστα αφήνει να διαρρέει ότι "δέχεται εισηγήσεις να μην τον συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις επόμενες εκλογές" (!), με το αιτιολογικό ότι είναι "υπεράνω κομμάτων".

Σταθερά στο νεοφιλελευθερισμό

Η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να πείσει ότι ελέγχει απόλυτα την κατάσταση και έχει την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών και στελεχών. Προεξοφλεί μάλιστα ότι διαφωνούντες δε θα προχωρήσουν στη δημιουργία νέου κόμματος και άρα οι όποιες απώλειες, με το πέρασμα του χρόνου, θα περιοριστούν σημαντικά.

Οσον αφορά την ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία του κόμματος, στενοί συνεργάτες του Κ. Καραμανλή τονίζουν ότι θα ακολουθήσουν την ίδια πολιτική που ακολουθούν μέχρι σήμερα, την οποία βαφτίζουν "φιλελευθερισμό με ευαισθησία". Το γεγονός ότι θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, θα επιτρέψει στη ΝΔ να καλύψει το κενό που αφήνουν οι διαγραφέντες νεοφιλελεύθεροι.

Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής θα προχωρήσει σε ορισμένες κινήσεις - σφήνα στην ομάδα της Ντ. Μπακογιάννη.Στην κατεύθυνση αυτή σκέφτεται να συμπεριλάβει στο νέο σχήμα των τομεαρχών βουλευτές φιλικά προσκείμενους σε αυτήν, όπως οι Γ. Βουλγαράκης (προορίζεται για τη θέση του Στ. Μάνου), Θ. Κασσίμης και Ελσα Παπαδημητρίου.

Επιχειρώντας να απαντήσει στις κατηγορίες των διαγραφέντων για την αντικαταστατική σύνθεση του Πειθαρχικού, καθώς και ότι δεν είχε τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, η Ρηγίλλης έδωσε χτες στη δημοσιότητα "σημεία" από την απόφαση του Πειθαρχικού, όπου επαναλαμβάνονται οι γνωστοί ισχυρισμοί.

Σχετικά με τη φημολογία περί επαναπροσέγγισης ΝΔ - ΠΟΛ. ΑΝ., η Ρηγίλλης θεωρεί ότι δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, γιατί η βάση δεν είναι έτοιμη να αποδεχτεί την επιστροφή Σαμαρά.

Κινητικότητα Σουφλιά

Ο Γ. Σουφλιάς εξακολουθεί να διαρρέει διάφορα σενάρια για τις μελλοντικές κινήσεις του, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται για κανένα, γιατί τα θεωρεί πρόωρα. Ετσι, σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Θεσσαλός πολιτικός εξετάζει τρία ενδεχόμενα: 1. Συντονισμός της δράσης των διαγραφέντων βουλευτών, μέσα και έξω από τη Βουλή. 2. Να εξελιχθεί αυτή η ομάδα σε πολιτική κίνηση με προοπτική, ανάλογα με τις εξελίξεις να μετεξελιχθεί σε κόμμα. 3. Να προχωρήσει τώρα στην ίδρυση νέου κόμματος, πράγμα που θεωρείται μάλλον απίθανο. Στην κατεύθυνση αυτή συνεχίζει τις επαφές με βουλευτές που βρίσκονται και εντός της ΝΔ και στελέχη. Βασικό επιχείρημα για να δικαιολογήσει μια νέα κίνηση είναι ότι "η Ρηγίλλης είναι άλλο κόμμα από τη ΝΔ".

Πάντως, ο Στ. Μάνος,ο οποίος βρίσκεται σήμερα στο Λονδίνο και θα συναντηθεί με τον Α. Ανδριανόπουλο,δε φαίνεται διατεθειμένος να "στοιχηθεί" σε μια κίνηση πίσω από τον Γ. Σουφλιά και επιλέγει, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, "να κάνει πράξη το σύνθημα ο Μάνος είναι μόνος". Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίζει τη δράση του με παρεμβάσεις εφ' όλης της ύλης στη Βουλή. Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αφήνουν οι Β. Κοντογιαννόπουλος και Ν. Κάκαλος.

"Αστάθμητος παράγοντας" στις εξελίξεις στη ΝΔ θεωρείται η στάση του Δ. Αβραμόπουλου,ο οποίος φροντίζει να μην τον αγγίζει η κρίση. Πάντως, για πρώτη φορά αφήνει ανοιχτό με σαφήνεια το ενδεχόμενο να μη θέσει υποψηφιότητα για τη δημαρχία και "να αναλάβει πρωτοβουλίες με ευρύτερο περιεχόμενο, εφόσον οι συγκυρίες το επιβάλλουν".

Ο Μ. Εβερτ εμφανίζεται προβληματισμένος και ανήσυχος από τις εξελίξεις, αλλά δεν προτίθεται να μιλήσει σε αυτή τη φάση, καθώς πιστεύει ότι "ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα", παρά τα λεγόμενα από τη Ρηγίλλης ότι θα είναι ο επόμενος στόχος.

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ