Παρασκευή 30 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Δημόσια αποκατάσταση" ζητά το ΕΣΡ

Ομόφωνη διαπίστωση ότι ο ΑΝΤΕΝΝΑ δεν εκτέλεσε την απόφαση για το "Κεντρί"

Σημαντικές είναι οι αποφάσεις, οι διαπιστώσεις και οι παρεμβάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, στην αντιδεοντολογική τις περισσότερες φορές "συμπεριφορά" και στις "παρεκτροπές" εκπομπών, που έχει ως αποτέλεσμα το διασυρμό ακόμη και μικρών παιδιών, αλλά την τιμή και την υπόληψη πολιτών. Με χθεσινή απόφασή του, ζητά από τον ΑΝΤΕΝΝΑ την πλήρη και δημόσια αποκατάσταση της τιμής, της υπόληψης, της αξιοπρέπειας και της επιστημονικής κατάρτισης των γιατρών της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής, επειδή μέσα από την εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου "Ζούγκλα" εθίγη η τιμή και η υπόληψή τους.Συγχρόνως το ΕΣΡ, θα εξετάσει τον τρόπο που τα κανάλια παρουσίασαν τον υποτιθέμενο βιασμό της 11χρονης, αφού ήδη μετά από πρωτοβουλία του ΕΣΡ, έχει δοθεί "παραγγελία" από τον υπουργό, ενώ από την πρώτη στιγμή έχουν ζητηθεί από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς οι κασέτες που περιλαμβάνουν αυτό το θέμα.

Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι το ΕΣΡ σε προηγούμενη συνεδρίασή του, ομόφωνα διαπίστωσε ότι δεν έγινε εκτελεστή από τον ΑΝΤΕΝΝΑ η ποινή που αφορούσε στην 10λεπτη προσωρινή αναστολή την ώρα της εκπομπής "Κεντρί". Ως γνωστό ο ΑΝΤΕΝΝΑ επιχείρησε να ρίξει στάχτη στα μάτια των τηλεθεατών, προβάλλοντας την ώρα εκείνη αντί για το σκεπτικό της απόφασης για την ποινή... κοινωνικά μηνύματα, με αποτέλεσμα ουδείς να καταλάβει ότι το διάστημα εκείνο ετίθετο σε εφαρμογή η απόφαση του ΕΣΡ. Με επιστολή του προς τον υπουργό Τύπου και τον ΑΝΤΕΝΝΑ, το ΕΣΡ ζητά την εκτέλεση της απόφασης θεωρώντας ότι δεν υλοποιήθηκε, διότι κατά τη διάρκεια της προσωρινής διακοπής, δεν αναφέρθηκε ο λόγος που έγινε και δεύτερον, διότι δεν έλαβε υπόψη του ο σταθμός τη σύσταση του ΕΣΡ, ν' αναφέρει κατά τη διάρκεια της διακοπής, το σκεπτικό της απόφασης.

"Επίμαχες" παραβιάσεις

Πιο αναλυτικά, χθες, συζητήθηκε μετά από καταγγελίες των ψυχιάτρων και νοσηλευτικών ιδρυμάτων, το περιεχόμενο των εκπομπών του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου "Ζούγκλα", που μεταδόθηκαν στις 27/11/97 και 4/12/97 και οι οποίες αφορούσαν στον "ακούσιο εγκλεισμό" ασθενών στο Αιγινίτειο. Το ΕΣΡ, εξέτασε τις καταγγελίες περί παραβάσεων των κανόνων δεοντολογίας και διαπίστωσε, σύμφωνα με την απόφασή του, ότι στις επίμαχες εκπομπές έγιναν παραβιάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας. Εθίγησαν, το κύρος δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, η τιμή, η υπόληψη και η επιστημονική δραστηριότητα των ψυχιάτρων, ενώ χρησιμοποιήθηκαν ανήλικοι "χωρίς στάθμιση των επιπτώσεων". Υπήρξε, επίσης, "παραπλάνηση του κοινού, γύρω από το ευαίσθητο επάγγελμα του ψυχιάτρου και τη λειτουργία των δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων", ενώ "επλήγη η αντικειμενικότητα στην ενημέρωση του κοινού". Το ΕΣΡ, αποφάσισε να ζητήσει από τον ΑΝΤΕΝΝΑ, την "πλήρη και δημόσια αποκατάσταση" όσων θίχτηκαν, καθώς και τη "συμβολή του ρόλου των δημόσιων ψυχιατρικών κλινικών στην πρόληψη και περίθαλψη των ψυχιατρικών νοσημάτων με επιστημονική επάρκεια και κοινωνική ευαισθησία, με όρους που θα ορίσουν οι θιγόμενοι γιατροί και ιδρύματα". Σε περίπτωση που ο ΑΝΤΕΝΝΑ αρνηθεί να υλοποιήσει την απόφαση και μάλιστα με τους ίδιους "όρους" που προβλήθηκαν οι δύο επίμαχες εκπομπές, τότε η υπόθεση θα επανέλθει στο ΕΣΡ και θα επιβληθεί στον εν λόγω σταθμό διοικητική κύρωση. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην απόφασή του το ΕΣΡ υπογραμμίζει ότι "η επανάληψη τέτοιων παρεκτροπών, θα δημιουργήσει θέμα για τη μελλοντική του απόφαση σχετικά με τις άδειες".

Με αφορμή, επίσης, το θέμα της 11χρονης το ΕΣΡ ετοιμάζει σε συνεργασία με την ΕΡΤ, κοινωνικό μήνυμα, στην προστασία των ανηλίκων. Στο μήνυμα, που θα μεταδοθεί από όλα τα κανάλια, γίνεται σαφές, μεταξύ άλλων, ότι απαγορεύεται ρητά κάθε δημοσιοποίηση της ταυτότητας και της εικόνας παιδιών, είτε είναι θύματα, είτε μάρτυρες, είτε δράστες εγκλημάτων και πως για τους βιασμούς η απαγόρευση είναι "απόλυτη".

Χθες, επίσης, επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα της μεταβίβασης του 15% των μετοχών του ΣΤΑΡ, αλλά μετά από αίτημα των εκπροσώπων του σταθμού, η συζήτηση αναβλήθηκε, για μετά τις 21 του Φλεβάρη.

Κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ