Στις 10 Φλεβάρη θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από τη γέννηση ενός κορυφαίου επαναστατικού πνεύματος του αιώνα μας, του Μπέρτολντ Μπρεχτ.Μια επέτειος, ενόψει της οποίας αμερικανοκίνητα κέντρα, φοβούμενα την "καυτή" για τον καπιταλισμό επικαιρότητα του μπρεχτικού έργου, έσπευσαν να εξαπολύσουν, με ένα γελοιοδέστατο βιβλίο κάποιου δήθεν "μπρεχτολόγου", δημοσιεύματα - "λάσπη" εναντίον του ανθρώπου και δημιουργού Μπρεχτ. Η επέτειος όμως θα γιορταστεί στη Γερμανία, όπως έχει ήδη γράψει ο "Ρ", αλλά και στην Ελλάδα με πολλές εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει το Γερμανικό Ινστιτούτο "Γκαίτε". Εκδηλώσεις, των οποίων η θεματολογική επιλογή μοιάζει να έχει ενδιαφέρον. Μένει να δούμε προς τα πού θα κλίνει η... κατεύθυνση των εκδηλώσεων, τις οποίες αναφέρουμε παρακάτω:
- Στις 9/2 (7.30μμ) θα γίνει δημόσια συζήτηση για τον Μπρεχτ με τους Ελένη Βαροπούλου, Σπύρο Ευαγγελάτο, Χανς - Τις Λέμαν (καθηγητής Θεατρολογίας, Κινηματογράφου, Επικοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φραγκφούρτης), Πέτρο Μάρκαρη, Μηνά Χατζησάββα.Θέμα τους: "Τι απομένει όμως;" (Οι οργανωτές της εκδήλωσης εννοούν: τι απομένει από το μήνυμα του έργου του, για την ανάγκη σοσιαλιστικής αλλαγής του κόσμου και σημειώνουν: "Ο κόσμος που έζησε ο Μπρεχτ δεν ήταν ο καλύτερος. Ο κόσμος που ζούμε σήμερα δεν είναι και πάλι ο καλύτερος. Τότε ποιο είναι το νόημα της αλλαγής;".
- Από τις 10-12/2 (8μμ) θα προβληθούν κινηματογραφικά ντοκουμέντα - αφιερώματα για τον Μπρεχτ, με τους εξής τίτλους: 10/2: "Αυτόπτης μάρτυρας" (25λεπτο ντοκιμαντέρ για σκηνοθεσίες του από το 1950 - 1956). "Αρχισα γράφοντας τραγούδια" (18λεπτο ντοκιμαντέρ με συναυλία των Μπρεχτ - Βάιλ). "Τις δαμασκηνιές θα τις έχουν κόψει" (10λεπτο ντοκιμαντέρ με μια αγαπημένη του Μπρεχτ στα νεανικά του χρόνια). Στις 11/2: "Αυτόπτης μάρτυρας" (15λεπτο ιστορικό του "Μπερλίνερ Ανσάμπλ"). "... γιατί όλα κινούνται φίλε μου" (31', μαρτυρίες συνεργατών του Μπρεχτ, το 1987). "Ο ράφτης της Ουλμ" (14', κινούμενα σχέδια για το ομώνυμο ποίημα του Μπρεχτ). Στις 12/2: "Το όνομά μου είναι Μπέρτολντ Μπρεχτ - Εξόριστος στις ΗΠΑ" (ντοκιμαντέρ για τη ζωή του στις ΗΠΑ, 95').
- Στις 17/2 (8μμ) θα παιχτεί η 131' ελεύθερης διασκευής κινηματογραφική μεταφορά της "Οπερας της πεντάρας" από τον Γκέοργκ Βίλχελμ Παμπστ,γυρισμένη το 1931 (σημειώνουμε ότι η ταινία προκάλεσε διένεξη μεταξύ Μπρεχτ - Παμπστ).
- Στις 18/2 (8μμ) θα προβληθεί η 75λεπτη ταινία "Κούλε Βάμπε ή σε ποιον ανήκει ο κόσμος" του Σλάταν Ντούντοφ (1932, σενάριο Μπρεχτ - Ερνστ Οσβαλτ, μουσική Αϊσλερ).
- Στις 9/2 θα εγκαινιαστούν και οι παρακάτω εκθέσεις: Φωτογραφίας και ντοκουμέντων από τη ζωή και το θέατρο του Μπρεχτ. Ντοκουμέντων από παραστάσεις έργων του στην Ελλάδα, από το 1957 - 1974 (επιμέλεια Μηνάς Τίνγκιλης). Και μια διπλή έκθεση - σχόλιο της Χρύσας Ρωμανού ("Τόποι εξορίας, Χάρτες") και της Βουβούλας Σκούρα ("Οι μάνες") (επιμέλεια Ελένη Βαροπούλου).