Πέμπτη 29 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελληνική τοπιογραφία

Περισσότερα από 250 έργα ζωγραφικής που καλύπτουν όλο το φάσμα των τάσεων που αναπτύχθηκαν στον ελληνικό χώρο από την πρώτη εμφάνιση της τοπιογραφίας ως σήμερα, παρουσιάζονται στην έκθεση "Η ελληνική τοπιογραφία 19ος - 20ός αιώνας".Μια ενδιαφέρουσα έκθεση που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα στην "Εθνική Πινακοθήκη", με έργα από τις συλλογές της Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη.

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου "Τα παλαιότερα χρονολογικά έργα, είναι τοπία με αρχαιολογικά ερείπια ζωγραφισμένα από γνωστούς Κερκυραίους, αλλά και ξένους ζωγράφους (Τσέκολι, Πίτζε, Βικέντιος, Στέφανος Λάντσα), καθώς και τα πρώτα ρεαλιστικά τοπία (Μποκατσιάμπης) και οι θαλασσογραφίες των κορυφαίων θαλασσογράφων μας (Βολανάκης, Χατζής, Αλταμούρας). Τα πρώτα σκιρτήματα του υπαιθρισμού και του ιμπρεσιονισμού, αναγνωρίζονται στα έργα των: Ιακωβίδη, Πανταζή, Σαββίδη,ενώ στα κινήματα των πρώτων δεκαετιών του εικοστού αιώνα, εντάσσονται δημιουργίες των: Φερεκίδη, Ροϊλού, Κογεβίνα".

Την κορυφαία έκφραση αυτού του θέματος, αποτελούν τα τοπία των μεγάλων τοπιογράφων Μαλέα, Παρθένη, Λύτρα και Παπαλουκά,ενώ στην ελληνική ζωγραφική της δεκαετίας του '30, προστίθενται τοπία των: Βασιλείου, Σικελιώτη, Θεόφιλου, Τσαρούχη.Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης έργα νεότερων ζωγράφων που ασχολήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά με την τοπιογραφία. Διάρκεια μέχρι 15 Απριλίου.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ