Τετάρτη 28 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αναστάτωση στα νοσοκομεία

Ζητούν επιστροφές απ' τους γιατρούς. Κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι

Σε αναβρασμό βρίσκονται τα νοσοκομεία, αφού με μια εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών ζητείται επιστροφή χρημάτων απ' τους γιατρούς, ενώ κάνει αδύνατες τις εγκρίσεις των υπερωριών για το μη ιατρικό προσωπικό και ειδικότερα για όσους ακολουθούν το λεγόμενο κυκλικό ωράριο.

Το θέμα της επιστροφής των χρημάτων για τους γιατρούς έφερε χτες στη δημοσιότητα ο "Ελεύθερος Τύπος" και αφορά τις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών. Το ανώτατο πλαφόν των εφημεριών καθοριζόταν από τις τακτικές αποδοχές, το επίδομα των 35.000 δραχμών και από το 1/12 των δώρων. Αυτά θεωρούνται τακτικές αποδοχές και με βάση αυτά πληρώνονταν από το Μάρτη του '97 και μέχρι τώρα οι νοσοκομειακοί γιατροί. Αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών ήταν η αναδρομική καταβολή των παραπάνω απ' τον Αύγουστο του 1996. Η κυβέρνηση αντί να ικανοποιήσει το αίτημα, έρχεται και τους ζητά πίσω τα χρήματα - πέραν των 35.000 δραχμών - για το διάστημα απ' το Μάρτη του 1997 μέχρι σήμερα. Η ρύθμιση αυτή πλήττει κυρίως τους ειδικευόμενους γιατρούς.

Ο Ηλ. Σιώρας, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, δήλωσε: "Η ΕΙΝΑΠ είναι σαφέστατα αντίθετη με την παρακράτηση χρημάτων και παλεύει - μέσα από το ιατρικό μισθολόγιο που κατατέθηκε στη Βουλή - να υπάρξουν καλύτερες και αξιοπρεπείς αποδοχές για τους νοσοκομειακούς γιατρούς". Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και την αυριανή συνέλευση της ΕΙΝΑΠ που θα γίνει στο Νοσοκομείο "Σωτηρία", στις 11 πμ.

Οι αποφάσεις της ΠΟΕΔΗΝ

Την οργάνωση κινητοποιήσεων το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη αποφάσισε στη χτεσινή συνεδρίασή της η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.

Η μορφή και η διάρκεια των κινητοποιήσεων θα προσδιοριστούν στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ που θα γίνει στις 11.2.1998. Οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας αντιδρούν στις αυξήσεις κοροϊδίας της εισοδηματικής πολιτικής κατά 2,5% και διεκδικούν την επαναφορά ορισμένων επιδομάτων. Ακόμα, διεκδικούν την επιχορήγηση κατά 100% της μισθοδοσίας και κατά 40% των λειτουργικών δαπανών, καθώς και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ