Σάββατο 10 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ "DIANA"
Αποποιείται των ευθυνών της η κυβέρνηση

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου

Καμία ευθύνη της κυβέρνησης δεν είδε ο υφυπουργός Εργασίας στο πρόσφατο εργατικό ατύχημα στη χαρτοβιομηχανία "DΙΑΝΑ" στην Ξάνθη που είχε ως αποτέλεσμα τo θάνατο δύο εργατών και τον τραυματισμό τεσσάρων.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Eπίκαιρη Eρώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου καταγγέλλοντας την κυβέρνηση γιατί δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι επιχειρήσεις να εφαρμόζουν τους νόμους σχετικά με την ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

Ο Χρ. Πρωτόπαππας που κλήθηκε να απαντήσει χτες, αφού ισχυρίστηκε ότι η χώρα μας διαθέτει "ένα από τα καλύτερα νομοθετικά πλαίσια στην Ευρώπη για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων" είπε ότι το κράτος δε διαθέτει "τους αναγκαίους ελεγκτικούς μηχανισμούς". Ταυτόχρονα προσπάθησε να οχυρωθεί πίσω από το γεγονός ότι οι επιθεωρήσεις εργασίας ανήκουν πλέον στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις οι οποίες και είναι υπεύθυνες για τη λειτουργία τους.

Αναφορικά με το συγκεκριμένο ατύχημα, είπε ότι η τοποθέτηση του ατμολέβητα που εξερράγη έγινε μετά από έγκριση της υπηρεσίας βιομηχανίας της νομαρχίας Ξάνθης αλλά "δεν προηγήθηκε η διενέργεια δοκιμασίας με υδραυλική πίεση και η έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού".

Παραγνωρίζοντας παντελώς τις πρωτόγνωρες συνθήκες αυταρχισμού που επικρατούν στο συγκεκριμένο εργοστάσιο καθώς η εργοδοσία απαιτεί ακόμα και υπεύθυνη δήλωση ότι ο υπό πρόσληψη εργάτης δε θα συνδικαλιστεί, είπε ότι η επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας εργασίας δεν έχει συσταθεί από τους εργαζόμενους "αλλά αυτό είναι δικαίωμα των ίδιων των εργαζομένων. Δεν μπορεί να τους το επιβάλλει η πολιτεία".

"Τα καλά νομοθετικά πλαίσια από μόνα τους δεν επαρκούν για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους από τους κινδύνους που καθημερινά διατρέχουν στις επιχειρήσεις που εργάζονται" τόνισε στην τοποθέτησή του ο Στ. Παναγιώτου υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι "ούτε το γεγονός ότι υπεύθυνο για τις επιθεωρήσεις εργασίας είναι το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης αφαιρεί τις ευθύνες της κυβέρνησης από το θανατηφόρο ατύχημα της Ξάνθης".

Ο βουλευτής τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει όλα τα στοιχεία στη διάθεσή της για τα ατυχήματα που γίνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας αφού εκατό κατά μέσο όρο είναι τα θανατηφόρα ατυχήματα εκτός από τους τραυματισμούς στους οποίους πολλοί εργαζόμενοι μένουν ανάπηροι για όλη τους τη ζωή. Και υπογράμμισε:

"Το τίμημα που πληρώνει η εργατική τάξη στους χώρους εργασίας είναι πάρα πολύ υψηλό. Αυτά τα ξέρετε όπως ξέρετε ότι μία από τις κύριες αιτίες είναι η αυθαιρεσία των επιχειρήσεων στους χώρους εργασίας. Θα ξέρετε ότι προχτές αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης όταν ζήτησε να επισκεφθεί τη συγκεκριμένη επιχείρηση της απαγορεύτηκε να το κάνει.

Στη συγκεκριμένη επιχείρηση οι εργαζόμενοι όταν είναι να προσληφθούν υπογράφουν δηλώσεις ότι δε θα συνδικαλιστούν και δε θα κάνουν σωματείο.Οταν επικρατεί ένα τέτοιο καθεστώς που στερεί το στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα των εργαζομένων να συνδικαλίζονται και μέσω του συνδικαλισμού να υπερασπίζονται τα αιτήματά τους όπως να υπάρξει επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας στη συγκεκριμένη επιχείρηση,, είναι δυνατό χωρίς την παρέμβαση της κυβέρνησης να υπερασπιστούν ικανοποιητικά τα δικαιώματά τους; Αντί για αυτό κάθε φορά που οι εργαζόμενοι καταφεύγουν σε απεργίες, τις περισσότερες φορές η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές. Συνεπώς το ζήτημα της υπεράσπισης της ασφάλειας των εργαζομένων είναι οργανικά δεμένο με τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες τους".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενας ακόμα θάνατος διανομέα την ώρα της δουλειάς(2020-12-04 00:00:00.0)
Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών!(2020-06-26 00:00:00.0)
Ενας ακόμα εργάτης θύμα του «πολέμου» της εκμετάλλευσης στους χώρους δουλειάς(2018-07-18 00:00:00.0)
Τεράστιες οι ευθύνες(1998-01-08 00:00:00.0)
Ατύχημα στη ΧΑΛΚΟΡ - ΕΛΒΑΛ(1997-04-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ